Pälsvård

Vänja valp med maskin klippning?

2019-11-28 20:37 #0 av: Maleficum

Hur vänjer man sin valp bäst vid att bli rakad (speciellt ansiktet)?

Har främst erfarenhet att klippa vuxna hundar (alla utom en som redan var vana från början) och kaniner.

Skulle köra lite "hygienklippning" på Mira idag och rumpan gick bra, ljumskarna gick sådär och nosen tyckte hon var helt förfärligt! Var som en liten pipande ål med pirayatänder!

Inga problem att ta klipparen på nos och sånt så länge den är avstängd och inga problem att ha den på mot kroppen (min pappa sitter och övar med min gamla klippare att hålla mot kroppen och sånt fast med skärskydd på så den inte klipper men han har slarvat med att öva runt ansiktet eftersom hon blir helt tokig).

Det sluta med att mamma höll och det blev lite hackigt klippt men åtminstone lite kortare så inte matrester och grejer fastnar.

Men hur ska man egentligen träna för att få till det bra utan att riskera att traumatisera stackaren.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-12-13 13:51 #1 av: Amandla

Hoppsan, jag missade att svara. 

Här har du två bra filmer på youtube:

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-13 13:52 #2 av: Amandla

.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-13 16:36 #3 av: Maleficum

Tack! :D Ska ta och kika på dem (precis inköpt ett bord så mamma har börjat träna att stå på det, blev andra gången igår (när jag var med) och hon skötte sig riktigt bra!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-12-13 21:59 #4 av: Amandla

Toppen! Kan tipsa om att ha extra smaskigt godis som hon bara får på trimbordet, trimbordsgodis som det heter här. Till och med äldsta tiken kommer när jag lockar för hon vill så gärna ha sånt snask Skrattarannars gömmer hon sig hellre under soffan.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-13 23:06 #5 av: Maleficum

Haha, det har vi redan fixat :) Mamma och pappa fick lite olika godisar och sånt av en bekant (som har djuraffär) och upptäckte att ett av dem tyckte hon var supersmarrigt så har använt det vid kloklippning så sa igår att det borde öronmärkas till "pälsvård" så hade det när vi tränade på bordet också.

Min mosters hund (blandning som behövde klippas och borstas en del) som inte gillade pälsvård och kloklippning (gömde sig när borstar och sånt kom fram) och vill ju helst slippa att det ska bli så, är ju mycket trevligare för alla om hon kommer tycka om att få bli fixad med! 

Kloklippningen går bättre för varje vecka och hon har fattat att om man sitter still får man en smarris efter man hört/känt tången klippa. Råkade klippa pyttelite i pulpan förra veckan och hon pep till lite men satt som en staty för resterande klor superfokuserad på att få godisarna!

Vid borstning (som främst mamma och pappa tränar på) så vill hon gärna tugga på något så de har varierat med lite olika leksaker och tuggben för att hålla henne distraherad från fingrarna (som annars är såååå goda att gnaga på :P).

Märkte förra veckan att hon nu faktiskt mognat för att ta till sig träning (vilket hon inte riktigt verkat varit tidigare).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-12-14 10:16 #6 av: Amandla

Härligt att det går framåt Tummen upp

En av mina pudlar visste om jag så bara tänkte på att borsta honom, då smet han iväg och gömde sig. Jag satt i soffan och såg på film och jag svär på att jag inte rörde mig det minsta eftersom jag visste att han var väldigt signalkänslig, han var helt klart tankeläsare LiparÄndå så älskade han att få uppmärksamheten på trimbordet och det märktes att han kände sig fin efteråt. 

Där kom jag också ihåg ett bra tips jag fick för längesen: oavsett hur nöjd du är med resultatet när du klippt din hund så säg alltid "åååh så fin du är!" och instruera familjen att göra detsamma. Man får aldrig skratta ifall man misslyckats för det kan smarta pudlar lätt missförstå och tro att man skrattar åt dem.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-14 12:09 #7 av: Maleficum

#6 Djur är bra tankeläsare! Påminner om två av mina tidigare kaniner som sommartid fick gå helt lösa på landet. Inga problem att gå fram och klappa och gosa med dem så länge jag inte ens snudda vid tanken på att jag skulle lyfta dem, då fick jag inte ens komma 5 meter intill dem innan de sprang!

Det ska jag komma ihåg Glad Även om hon väl hunnit blivit ganska van vid kärleksfulla skratt vid det här laget för alla gulliga knasigheter hon gör! Skämtar

Men familjen är ju rätt vana att se mina kaninen när dem är nyklippta (och det ser inte alltid vackert ut) utan att skratta ut dem så det ska nog inte bli några problem med Mira heller. Brukar vara väldigt noga med alla djur jag klippt att tala om hur söta och fina de är efteråt och gett dem godis (eller bus i Fjants fall för han älskade att få leka med borstarna efteråt).

Sen tror jag inte heller någon förväntar sig att första klippningen kommer se perfekt ut (planen är att göra ett första försök att klippa kropp över nyår för då har jag chansen att kunna sprida ut det och göra lite i taget om det behövs).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-12-18 13:03 #8 av: Estellee13

Valpen bör väl ha tränats hos uppfödaren gällande klippning av nos och tassar? Klippte säkert mina valpar minst 6-7 ggr innan dem levererades. Började redan när de var 4 v gamla :) Sen gäller det att man håller i det hela tiden och inte väntar för länge mellan klippningarna annars riskerar man att hamna på ruta 1 igen. Raka nosen MINST 1 gång  varannan vecka tills hunden har vant sig vid det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.