Att köpa pudel

Första Hund

2019-09-11 20:36 #0 av: Hugo.

Hej! Jag och min familj planerar att köpa en mellanpudel (helst tik) och jag skulle verkligen uppskatta lite information från andra med erfarenhet. När det kommer till användning är vi helt enkelt ute efter en familjehund som kan liva upp. Här är lite funderingar jag har: 

Hur mycket tid bör jag lägga på promenader dagligen? Läste någonstans att sammanlagt 1 timme (uppdelat i t.ex tre 20 minuterspromenader) räcker men det känns lite. Andra har sagt 1,5 timme vilket känns rimligare. Är medveten om att pudeln inte är för den som är lat men skulle vara skönt att veta ett minimum. 

Tips på lekar och övningar för mental stimulering utöver det grundliga som sitt, vacker tass etc? Kräver pudeln verkligen daglig stimulering eller är det någonting som räcker t.ex 2/3 ggr i veckan? 

Hur är det med att vara allergisk och leva med en pudel? Har läst att det fungerar utmärkt för vissa men andra inte. Har själv en mild pälsallergi men hoppas att just pudel ska funka för mig. (Ska självklart försöka komma i kontakt med dem så mycket som möjligt för att se om jag klarar av det). 

Hur är pudlar/mellanpudlar generellt? 

Anmäl
2019-09-16 10:05 #1 av: Amandla

Promenader: så långt du vill, pudlar är väldigt anpassningsbara. Räkna med att om du har din pudel lös så springer den minst dubbelt så långt som du går.

Lekar, de flesta pudlar älskar olika slags lekar och övningar som att träna trix (snurra runt, spela död, dra av strumporna, det finns mängder. Kolla på youtube!), person- och/eller viltspår, agility. Det som avgör hur mycket du tränar är din pudels personlighet och ditt eget intresse. Visar det sig att du fått en väldigt aktiv och klipsk valp så är det definitivt bäst för er båda att få till en bra rutin med motion för både kropp och knopp, för annars hittar valpen på egna hyss. 

Allergi: jag är allergisk och äter medicin året om. Tål mina egna pudlar bra, förutom om det gått flera veckor sen senaste bad och jag ska borsta dem, då börjar det kännas ganska rejält. Täta bad (max tre-fyra veckor emellan) passar mig bäst, sen gillar jag att ha rena och prydliga pudlar som tur är! Småvalpar och andras pudlar känns betydligt mer, då är det bäst att förbereda med högre dos av allergimedicinerna. 

Generellt är pudlar individer Skämtarmen man brukar säga att de ska vara glada, sociala, påhittiga och kloka. Vissa älskar i princip alla människor, "hurraaaa vad roligt att få träffa dig!" medans andra håller sig till sin egen familj och inte bryr sig så mycket om andra. Vissa vill gärna träna allt som går, andra tar det hellre lite lugnare. Gemensamt har de att de vill vara MED, de är sällskapshundar som tycker om att vara nära mest hela tiden och ha koll på sina människor.

Tänk på pälsvården så kommer det att gå fint! Pudelpäls växer ungefär lika fort som på oss människor, och man behöver raka nos, tassar och underrede åtminstone en gång i månaden tycker jag. Det blir fort kletigt och äckligt både här och där om pälsen får växa för mycket på såna ställen. Pudelklubben håller pälsvårds- olch klippkurser på ett flertal ställen över landet, så gå in på hemsidan för mer info. Här på sidan finns det många trådar om pälsvård, och så har jag skrivit ett par artiklar om ämnet. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-09-22 15:59 #2 av: Hugo.

#1 Tack för ett långt och bra svar! Träffade en bekant som har en storpudel igår och du har verkligen rätt om det där med individer. Han var nog den coolaste hunden jag någonsin träffat :) 

När det kommer till allergin reagerade jag betydligt mindre mot åtminstone denna pudel jämfört med andra hundar vilket gjorde mig väldigt glad. Vilken medicin tar du? Har mest kikat på clarityn som tydligen ska gå att ta året om. 

Är helt såld på att skaffa pudel nu, låter bara bättre och bättre ju mer jag läser om dem! :) 

Anmäl
2019-09-22 16:51 #3 av: Amandla

Jag äter  Desloratadin och Montelukast. Lycka till med pudelköpet Glad

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-10-07 20:40 #4 av: Hugo.

#3 Hej igen! Har återigen några frågor angående pudlar och du känns som en person jag kan vända mig till haha Skrattar

Har fått höra att färgen på pälsen kan vara en faktor i hur mycket allergiker reagerar mot olika pudlar. Tydligen så ska svarta pudlar vara minst allergivänliga och vit tvärt emot. Vet du om detta verkligen stämmer? Känns ganska orimligt om du frågar mig. 

Hur är det generellt med prisklasser mellan de olika storlekarna? Har själv märkt att det kan variera väldigt mycket från kennel till kennel men är de mindre varianterna i stort sett dyrare än de större? Jag har främst kikat på mellan- och dvärgpudlar vilket är de två aktuella storlekarna för mig och där har faktiskt mellanpudlarna varit dyrare. Vad skulle du säga är ett rimligt pris för en dvärgpudel/mellanpudel avsedd som familjehund? (Jag kanske ber om lite mycket till svar men det skadar väl aldrig att fråga) Glad

Anmäl
2019-10-07 21:54 #5 av: Amandla

Fråga på du Cool

Njae, jag håller med dig om färg och allergi. Det beror alla gånger mer på individen, vill man veta mer säkert så går det att göra ett test för att se vilken av valparna i en kull som har minst allergener, googla på Allergenius så kommer det upp. De har dessutom tagit fram ett schampo och balsam som ska ta bort mycket av allergenerna i pälsen på hunden. Däremot vet jag flera som säger att de känner av hanar mest, kanhända att det beror på att hanhundar har något i sin urin som allergiker kan reagera på, och i all synnerhet på att många (ung-)hanar lätt får kiss på benen innan de lärt sig att "styra rätt". 

Angående pris så får särskilt toy mindre kullar, oftast 1-3 valpar och då stiger priset. Dvärg kan få något fler, mellan och stor får oftare fler men sällan stora kullar. Och så har vi det där med utbud och efterfrågan...  Normalpriset ligger mellan 16000 - 20000 ungefär sisådär. Det finns billigare och det finns dyrare. Det viktigaste är att du hittar en uppfödare som det känns bra med tycker  jag. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-10-07 23:32 #6 av: Maleficum

Angående allergi är det helt individberoende och inte rasberoende. Och som Amandla föreslog gå in på Allergenius hemsida och läs på lite mer om det!

De har även tester för människa för att se vilken typ av allergener man är känslig mot, hittills har man hittat 6 olika allergener varav en enbart finns i okastrerade hanhundars urin. De flesta andra finns i saliv och mjäll. Eftersom allergenerna är vattenlösliga så blir hunden mer allergivänlig om den badas ofta (och deras specialschampo ska även "binda upp"/minska utsöndringen av allergener).

Sen har de då även test för hund så man kan se vilka allergener hunden har.

En risk med att skaffa hund och man är allergisk mot just de allergener hunden har mycket av är ju att man kan bli extremt sjuk. Hade själv en hund på prov för omplacering då matten i familjen till och med blivit inlagd på sjukhus (med magproblem av alla saker) pga allergin (dem hade haft hunden i 8 år och hon blev bara sämre och sämre). Dem var sen tvungna att sanera hela huset efter att hunden flyttat.

Annars så väntar vi på att få hämta hem våran första mellanpudel! :D

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-10-08 18:21 #7 av: Hugo.

#6 Jo, ämnet är ju väldigt djupt om man börjar läsa på det men det innebär alltså att jag kan reagera olika mot olika pudlar? Som jag tidigare nämnde träffade jag en storpudel (hane) för inte så länge sedan och gosade rejält med den och jag kände inte av något överhuvudtaget (den var även oduschad av just detta syfte). Har en kompis som brukar ha en chihuahua hos sig och kan inte stå emot att kela med den men där känner jag däremot av direkt (rinnande ögon, nysningar etc.) 

Åh va kul! Lycka till!Glad

Anmäl
2019-10-08 18:33 #8 av: Hugo.

#5 Läste lite om Allergenius men det verkar som en ganska avancerad process, är nog värt besväret dock om det betyder att jag kan hitta en hund som jag inte reagerar mot. Har hört mycket bra om dessa "allergischampon" också, det var något fall där en allergisk person inte alls reagerade mot just en pudel som han vanligtvis inte kan vara nära. 

Skönt med lite riktlinjer, tror jag har hamnat främst på hemsidor med väldigt ambitiös uppfödning för tävlings/utställningshundar. Kan du tipsa om några bra kennlar för dvärg- eller mellanpudel? Vi vill helst ha en aprikos/röd valp men det kvittar nog om vi hitter en perfekt uppfödareGlad 

Anmäl
2019-10-08 18:42 #9 av: Hugo.

#Just det! Hur är det med hundar som saknar stamtavla? Man ser ju en del sånna på blocket, vad finns det för nackdelar med att äga en hund som inte är registrerad i SKK? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.