Hälsa och sjukdomar

Tunnhårig Toypudel.

2017-04-09 17:35 #0 av: Zariah

Vet ni nåt om pudlar som blir tunnhåriga? Vad det kan bero på?

Det är så att mina föräldrar har en vit toypudel som är 6 år. Hennes päls har tunnats ut så man ser huden.
De har varit på djursjukhuset med henne och man tog prover men hittade inget fel. Då kollade man om det var nåt med hormonerna och tror också de kollade om det var en allergi. 

Vet ni om det kan bli så när pudlar blir äldre, att en del blir tunnhåriga? Eller ska man köpa vitaminer? Eller finns det nåt annat man kan göra?

Jag funderar på att kolla vad de använder för schampo på henne. Kan det vara så att om ett schampo inte är bra och om hunden då har känslig hud kan de tappa pälsen???
Hon är mest tunnhårig på ryggen, sidorna och på halsen och jag tänkte att det kanske är så att när man schamponerar kanske man tvättar mera där? Men jag vet inte. 

Vill alla fall fråga er vad man kan göra och i så fall vad.

Anmäl
2017-04-09 20:06 #1 av: Amandla

Svårt att säga vad det kan bero på. Det jag har erfarenhet av är Cushings och pälsätande löss (guskelov inte mina egna hundar). Tappar hon päls så ni ser den på golvet så kan det vara lössen, fast de borde ju veterinären upptäckt förstås. Grejen med Cushings är att det inte alltid syns på proverna i ett tidigare stadium. Likadant med sköldkörtelproblem. Värt att ta om proverna om kanske ett halvår med andra ord. 

Hon kan inte gärna räknas som äldre, 6 år är ingen ålder på en toypudel, hon har knappt kommit in i medelåldern GladVad äter din pudel för mat? Standardt Päls är ett preparat sammansatt för att stimulera pälssättningen, det hjälpte min tik efter första valpkullen när hon tappat en del päls. Vet inte om jag tror så mycket på att ett schampo skulle ställa till sådär, hon borde snarare klia sig i så fall. Fast såklart jag inte kan garantera det. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2017-04-10 13:55 #2 av: [Forest]

Efter våran dvärgpudel fick 8 valpar så vart hennes päls gles o tyckte den såg lite trist ut. Tycker att det hjälpte fint med ge henne kosttillskott fiskolja alla våra äter detta vad man ska veta är att klor även växer fortare av oljan. Jag har annars ingen erfarenhet av att pudlar päls blir tunnare med åren. Det finns även andra tillskott för päls. Jag ger denna till våra och dom gillar det starkt :) http://www.standardprodukter.se/svenska-kosttillskott-for-hund-katt-omega3-fiskolja.html#.WOtxphm5nqA
Det finns andra kosttillskott kolla på deras utbud kanske det kan hjälpa.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2017-05-20 13:41 #3 av: Zariah

Tack för era svar. :-)

Nej hon tappar inte päls så man kan se det. Hon äter lite olika mat. Ibland har hon fått torrfoder som är till pudlar vad jag förstod. Sen ibland frolic. Så får hon lite vanlig mat som köttbullar, korv eller kyckling som blandas med hundmatburkar. Pedigree pal tror jag det heter.   

Tror de börjat ge henne fiskolja. Hon är fortfarande tunnhårig på sidorna av kroppen och lite på halsen. Annars har hon päls som hon ska. Verkar inte ha några besvär av det för hon kliar inte nåt på det. Min syster googlade och fick fram från engelska sidor att vissa europeiska pudlar kan få så som Bella fått. Hon såg bilder och tyckte det såg ut likadant. 

Sen kollade jag på ett avsnitt, veterinerna på tv. Då var det en hund som börjat bli tunnhårig. Det den hunden hade hette Talgkörtel adenit. De gjorde biopsi på hunden för att veta säkert om den hade Talgkörtel adenit. Sen har jag för mig den fick en salva att smörja med och pälsen kom tillbaka. När jag googlade på Talgkörtel adenit stod det att pudlar kan få det. Googlade vidare och kom till, var det Svenska Pudel kennelklubbel, då var det ett inlägg som skrivits på deras fb-gillasida. Där stod om talgkörtel adenit. Att man inte visste hur utbrett det är i Sverige. Att man ska meddela kennelklubben om man har en hund som fått det och vilken kennel den kom från. Så den som har kenneln får veta. Sen om man ser en hund som ser ut som om den skulle kunna ha det, talgkörtel adenit, så skulle man säga det till hundägaren så den kan kolla upp det hos en veterinär. Stod också att det finns andra liknande sjukdomar så det är inte säkert att alla är talgkörtel adenit utan det får veterinären avgöra. 

Alla fall, jag berättade detta för min syster och hon har ringt Djursjukhuset och ska bli uppringd av en hudspecialist som sen ska få kolla på hunden. Så får vi se vad han/hon säger. Hoppas det ska ordna sig så Bella får tillbaka pälsen.  

Anmäl
2017-05-20 14:17 #4 av: Amandla

Bra att du söker info! Det jag vill tillägga är att det kan vara värt att ge ett bättre foder, Frolic och Pedigree är inga högkvalitativa foder precis. De duger till godis brukar jag säga. Royal Canin (som bör vara det som är inriktat på pudlar) är väl bättre för all del, men ändå ingen höjdare. Mer näring för hundar har till exempel märkena Standardt, Acana och Ziwi Peak om det ska vara torrfoder, är ägaren beredd på att prova färskfoder så är Mush, Nordic och  Vom og Hundemat (kallas väl Vom bara numera tror jag) värda sitt pris.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2017-05-20 17:11 #5 av: Estelle13

Jag tror absolut att det har med fodret att göra, att utfodra med lite av allt möjligt utan någon som helt koll på sammansättningen ger tillslut brister, tydliga symtom på det är just hud/päls problem.

Ett exempel som många glömmer bort när mycket av den maten man ger hunden är människoföda som tex köttbullar, leverpastej, korv m.m är att källan av kalcium helt saknas, det blir ett överskott på fosfor. Till skillnad från oss behöver hunden en ständig tillförsel av kalcium i maten. Även järn och vitamin intaget är för lågt åt hunden med människoföda.

Kan tipsa om standardt foder om ni vill utfodra med torrfoder eller Mush Vaisto om ni vill råutfodra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.