Att köpa pudel

Mankhöjd

2015-11-13 21:11 #0 av: [viccaan]

Hej! Är det vanligt att man köper en dvärgpudel som växer till mellan? Det känns ovanligt att en valp man antar ska bli toy växer till mellan? Funderar på en pudel, tränar agility och vill ha en dvärg men samtidigt vill man inte att den ska växa över till mellan? Har en hund I small och vill inte ha en annan I medium så det är mkt viktigt att hunden håller sig under 35cm.  Ska man be uppfödare att få mankhöjden på föräldrarna och gå utefter det?

Anmäl
2015-11-13 22:56 #1 av: Amandla

Hej GladDet är inte så ovanligt att pudelvalpar blir större eller mindre än man trott. Det beror på att man får avla hur man vill mellan de tre mindre storlekarna. Nu är det kanske inte så vanligt att man parar en toy med en mellan, men toy - dvärg och dvärg - mellan händer rätt ofta, det är för att få in lite annat blod man gör så.

 Valparna reggas efter storleken på den största föräldern, om de visar sig få en annan storlek som vuxna kan man få dem inmätta på första utställningen (officiell) efter 15-månaders ålder, eller förstås på agilitytävling men det vet du redan gissar jag.

Säg att en uppfödare får en kull på tre valpar där valparnas föräldrar kommer ur två olika kombinationer enligt ovan, då har de gener från alla tre storlekarna, där är det väldigt svårt att förutsäga hur stora de blir i vuxen ålder. Lite kan man se på dem som småvalpar, som hur stora nosar och tassar är och vikten säger en del också, men man får vara beredd på överraskningar. 

Du kan absolut fråga uppfödaren hur stora hundarna är bakom valpen, men du kan också gå in på avelsdata och se själv. Är släkten bakåt utställda eller tävlade i agility så är de ju inmätta officiellt och då står det vilken klass de tävlat i.

Försök att hitta en linje (släkt) där man avlat mest på dvärg. Helt "rena" linjer är nog svårt att hitta.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-11-13 23:26 #2 av: [viccaan]

#1 Hej tack för svar! Jo det känns lite läskigt att köpa pudel, ska man satsa på en "toykull" men kanske få en 25cm/2.5kg hund som inte duger till de högre klasserna eller köpa en dvärg och kunna få en mellan ( då skulle jag få omplacera)

ska maila lite uppfödare och fråga om linjerna hur de har blandat osv...kan du tipsa om någon bra där du vet att den producerar dvärgar som inte överstiger måttet? :) Färg spelar inte så stor roll men gärna vit/apricos/grå...

Anmäl
2015-11-14 12:25 #3 av: Amandla

Finns ingen uppfödare som lovar en viss storlek, det kan jag garantera. Det är bäst att du kollar med de som du tycker verkar ha intressanta hundar Glad

Har du sett pudelklubbens lista över årets agilitypudlar

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-11-14 15:48 #4 av: [viccaan]

#3 Har inte sett någon lista, tack :)

Anmäl
2015-11-14 16:38 #5 av: Amandla

Tummen upp

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.