Avel och uppfödning

Pudel och färggenetik

2015-10-23 22:26 #0 av: [Patricia1993]

Okej så här ligger det till!

Två vita kan aldrig få något annat än vitt så är det bara, vare sig den  har silvergener eller ej. Parar man en vit tik som har silvergenen med en vit hane så blir några av valparna silverbärare men man kan inte se vilka men alla valpar får den vita färgen även om vissa har silvergenen i sig.

Parar man en vit tik med silvergener med en silverhane som har vitt anlag så blir det  teoretiskt hälften vita, hälften silver. Om han däremot inte har något vitt anlag så blir alla valparna silver.

Ett exempel är också om man parar en silver tik  med en vit hane utan silvergener ger det valpar som blir silver/grå/dåligt svarta  eftersom han inte har de bleknande anlag som behövs.

Vita med silvergener måste man hålla borta från svart då det är förödande för den svarta färgen som blir väldigt blekt. Ev kan de svarta valparna så småningom bli blå/mörkt grå eller mörkt silver men det är svårt att se från början. Man bör registrera alla mörka valpar i en sådan kombination som grå för att markera att de har grått bakom sig. Har man något speciellt syfte kan man naturligtvis göra en sådan kombination men inte bara hur som helst.

Aprikos eller brun parad med  vit ger creme färgade valpar med dåligt pigment

brun och silver ger silverbeige valpar, det är dock inget att sträva efter i silveraveln om man vill ha rena silver då de valpar som blir silverfärgade har brunt anlag.

för att få en bra svart färg på valparna så är det bästa att para en svart med en annan svart.

Vita pudlar (utan silvergen)  som har många svarta förfäder i ledet brukar få bättre pigment på nos, hud och klor än vita pudlar som har mkt vitt i ledet.

Svart är dominant över brunt och alla andra färger utom G=blekningsgenen.
Vitt/creme är recessivt till alla andra färger.
Silvergenen kan påföras alla färger och är dominant över ”ickesilver”.
Någon gen som ger blått finns inte hos pudel, ”blå” hundar beror på en kombination av andra anlag.

Anmäl
2015-10-24 09:05 #1 av: [Forest]

Tack för mycket enkel och bra förklaring på detta.  Skrattar

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.