Träning/Tävling

Annan klippning vid utställning?

2015-09-29 11:29 #0 av: axa

Är det pälsens klippning som bedöms eller hur hunden är byggd när man ställer pudel? Kan man ställa en t.ex rakad pudel eller blir det avdrag då?

Anmäl
2015-09-29 13:43 #1 av: [Nalle-]

Pudeln måste ha någon av frisyrerna som är godkända för utställning, dvs T60 eller någon av lejonklippningarna (puppy, continental eller engelsk). Det är både klippningen och själva hunden man bedömer, Ungefär så insatt är jag inom utställning, finns garanterat någon annan här inne som kan utveckla ;)

Med vänlig hälsning
Nadja Wänting, sajtvärd på  hundar ifokus och teddykaniner.ifokusBlomma
Hundblogg:  nouw.com/pudelfnatt

Anmäl
2015-09-29 13:58 #2 av: Amandla

Det är ju inte frisyrtävling egentligen, det är alltid hundens konstruktion och utstrålning som bedöms i första hand. Men om domaren har två i sitt tycke likvärdiga hundar att placera som etta och tvåa måste ju något avgöra vem som vinner. Då kan vissa domare välja den som är bäst iordninggjord, den ger bäst intryck helt enkelt.

Du har ALLTID rätt till en bedömning av din hund, men har den inte en standardenlig frisyr eller om den har ett diskvalificerande fel (ex. flerfärgad, avsaknad av framtand, flytande rörelser) så blir ni diskade.  

Man ska också komma ihåg att alla domare är inte pudelspecialister. De kanske låter sig luras av det ögat ser när hunden rör sig, om den är perfekt klippt så frisyren framhäver fördelar och döljer nackdelar, precis som om hunden är felklippt så frisyren framhäver nackdelar och döljer fördelar... En erfaren domare ska se igenom sånt men alla klarar det inte. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-09-29 17:08 #3 av: [Patricia1993]

Jag har för mig att för att man ska kunna ställa ut sin pudel så måste pälsen vara minst 10 cm lång och då menar jag på de ställen på hunden det ska vara som mest päls dvs huvud, nacke och ben. har man second puppy klippningen så är ju själva ryggplattan betydligt kortare klippt än 10 cm.

Pälsens längd behövs för att domare ska kunna se, känna och avgöra vilken struktur pälsen har. Är pälsen för kort blir det svårt att veta pudelns pälskvalitet.

Anmäl
2015-09-29 17:47 #4 av: axa

Tack för bra svar, är nämligen inte så insatt eller påläst så det är alltid kul att få ta del av era kunskaper Glad Detta är bra att veta i framtiden ifall jag ska ställa pudel någon gång!

Anmäl
2015-09-29 19:42 #5 av: Amandla

#3 På storpudel kanske, knappast på dvärg eller toy. En liten i T60 har inte många cm nackpäls och än mindre på benen.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-09-30 11:32 #6 av: [Forest]

Vill man så brukar det ofta finnas lite drive in utställningar, vissa klubbutställningar då det ställs ut hund med barn mm dessa kan vara en bra träning och där kan man ställa ut med mer nerklippt pudel. Jag har sett flera visst dom går inte vidare men kul hade dom och bra träning var det säkert :) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl