Pälsvård

Pälsvård i veckan?

2015-04-08 05:01 #0 av: Kalashnivik

Hej!

Är sjukt sugen på en storpudel nån gång i framtiden (när jag kastat ut killen dvs :P). 

Vill ställa ut nån gång sådär så nåt i stil med toilet 60 eller baby lejon/2 puppy i pälsväg. Vet såklart att det kräver sin tid men är nyfiken på hur mycket tid i veckan? I månaden? När det kommer till borsta, bada, föna en "fullpälsad" storpudel? 

Hur jobbigt är det att hålla en utställningspäls i skick när man lever ett aktivt liv i skog, på hundklubbar osv?

Anmäl
2015-04-08 09:14 #1 av: [Forest]

Ska bli kul o läsa om ungefär hur mycket tid som krävs för fullpälsad storpudel. Skrattar

Jag har bara små och två av dom har vart fullpälsade det har vart olika pälstyper ena med jätte mycket tjock päls andra mindre mjukare päls. Vi har alltid vart i skog o mark med dom oavsett pälsarna, visst har man fått mer pyssel pga detta men sista veckan inför utställning så skippa vi skogen och koppelpromenader fick den hunden vara nöjd med. Jag har har aldrig tagit tid på sköta pälsen men kan tänka mig att det rör sig om 2 h borsta, bada går skapligt snabbt men görs 1 gång i veckan det som tar tid är torkningen då jag ännu inte har en bra hundfön.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2015-04-08 13:46 #2 av: Amandla

Räkna med minst fyra timmar  (när du fått  upp hastigheten och har en bra rutin  samt bra redskap) varje vecka på att bada, föna, raka en fullpälsad storpudel i babylejon. Däremellan beror det på pälskvalitén och hur bra snoddarna får sitta kvar. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-04-08 16:57 #3 av: Kalashnivik

4 timmar... Inte så oväntat. Ja det är många timmar pudel. Men känns helt klart värt.  Att hålla en coackerpäls i toppskick är mycket jobb de med, dock inte samma pälsvård, mer tova ut, pilla bort grenar och tvätta av all lera de drar in.

Men det är väl inte nödvändigt att bada/föna varje vecka när det inte är utställningssäsong?

Anyway... Lägger nog lite mer 4 timmar på mina övriga djur och tänker inte skaffa nya så om 1-3 år är det mer aktuellt med pudel.

Anmäl
2015-04-08 17:00 #4 av: Amandla

Jo, om du vill hålla pälsen i bästa kondition så måste du sköta den året om. Det är ju svårt att liksom "börja om" med en storpudel. På en toy kan det ta mellan 6 och 12 månader innan den är fullpälsad... 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-04-08 17:11 #5 av: Kalashnivik

Ja okej. Att den ska skötas året om har jag hört men funderade lite på bad/fön var vecka. Känns som puts/genomborstning(tovfri) var vecka och lite mer genomgående bad osv varannan?

Äh det ger sig med tid och kunskap. Och en gnutta erfarenhet då jag ska mot Stockholm till en St pudelkennel och hjälpa till ett tag. Vilket ska bli kul

Anmäl
2015-04-08 18:06 #6 av: Amandla

Ungefär så GladEn ren och rakfönad päls är absolut det som lönar sig bäst, och så fräscha toppar på det. Förhoppningsvis slipper man tovorna helt,  förutom kanske i tovåldern, då kan det bli bad ännu oftare. Ofta behöver man inte borsta emellan baden heller, så på det viset sparar det tid och päls, hur det än är så lossnar det alltför lätt lite många strån när man borstar. Teknik och redskap är  jätteviktiga.

Kul med kennelbesöket, sug i  dig alla kunskaper och trix du bara kan!

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.