Avel och uppfödning

Vi som vill behålla pudelns färger solida

2013-12-16 17:28 #0 av: Amandla

I senaste numret av Hundsport finns en annons där det visas och görs reklam för flerfärgade pudlar. Detta är vi många som reagerat emot och tycker är direkt felaktigt av Hundsport att tillåta, då det är ett diskvalificerande fel hos pudel att vara flerfärgad. Såna hundar ska man inte avla på för att få fram fler hundar med samma fel! 

Läs och skriv på om du håller med! 

http://www.skrivunder.com/oppet_brev_hs_ulf_uddman

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-16 22:08 #1 av: [Forest]

Jag vart nyfiken i vilket land är rastypiskt pudlar med ståndöron, rottweiler utan tan tecken, svarta dalmatiner, högbenta taxar, strävhårig lagotto etc.? För jag har verkligen missat dessa helt 

Jag anser inte det är fel att man får registrera flerfärgade pudlar så länge dom innehar stamtavla vart dom än har sitt ursprung i från, sen om man avlar vidare eller inte hör inte till mitt intresse. Snacka om att dessa ska tillföra något i aveln, det kan dom mycket väl så länge man avlar sunt och på mentalt stabila hundar så ja. Nu vet jag att det finns flera oseriösa uppfödare som gör både det ena o andra som fusk, sista jag hörde pratas om var att dom knipsar av svanstippen på nyfödda valpar detta framkommer aldrig att det inträffat. Så när ska man börja kräva röntgen på svansar och deras antal kotor? 


Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-16 22:39 #2 av: Amandla

Det är inte rastypiskt i några länder med hundar som ser ut i din första mening, utan den texten är till för att poängtera hur vi ser på de flerfärgade pudlarna. Det ÄR ett lika stort fel för en pudel att vara felfärgad som för en rottweiler att vara utan tantecken. 

De flerfärgade pudlarna är FEL-färgade och ska därför inte användas i aveln. De har inget att tillföra i pudelaveln eftersom de bär på sin flerfärgad-gen och för den vidare om man avlar på dem, en uppfödare som är genuint intresserad av pudelrasens bästa vill absolut inte råka få in den genen i sin stam. 

Sen händer det ändå emellanåt att det föds flerfärgade valpar även i kullar som avlats på att vara enfärgade, det är ingen katastrof men de valparna ska i sin tur inte gå vidare i avel utan jag tycker att de ska avelsspärras. 

På sikt kan jag tänka mig att det kan bli som när de vita schäfrarna fick en egen stambok och istället blev vit herdehund, dvs att de flerfärgade pudlarna kallas istället för ett annat namn och får inte längre paras med pudlar (enfärgade).

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-16 23:17 #3 av: [Forest]

Då kan man fundera mycket på varför förekommer då det flerfärgade pudlar trots att man avlat på två enfärgade hundar? ska då dessa tas bort från aveln, det kan vara flera led bakåt man får avelspärra? För fäderdjuren är ju bärande på genen som ger FEL färg. 

Att ta liknelser att flerfärgade pudlar är som pudlar med ståndöron, rottweiler utan tan tecken, svarta dalmatiner, högbenta taxar, strävhårig lagotto etc. är att locka folk skriva på för dom finns inte, ta något som finns ta då liknelse med vit schäfer för den har inte vart tillåten så många år. Där kan man iaf se färgens betydelse om den är så viktig men jag anser fortfarande att friskhet är något jag anser att man bör mer kolla upp. 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-16 23:22 #4 av: Amandla

Självklart kollar man upp så att ens hundar är friska om man ska avla på dem! Det är inte vad frågan handlar om här. Är man uppfödare i SKK så har man förbundit sig att följa reglerna. Men det är faktiskt väldigt viktigt att man följer rasstandarden, för annars kan folk börja avla lite hit och dit på vad de tycker är fint/intressant och då tappar raserna sina specifika utseenden.

Det handlar inte heller om att avelsspärra pudlar som gett flerfärgad avkomma, eftersom genen måste komma från både mamman och pappan för att slå igenom. Parar man en anlagsbärare med en som saknar anlaget kan det inte bli flerfärgade. Såna gener kan följa med långt genom generationerna precis som vilka anlag som helst.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-16 23:52 #5 av: [Forest]

4, Är det så viktigt att få enfärgade pudlar så anser jag det skulle underlättat att man kräver att man kollar färganlagen med. Som uppfödare bör man väl vara rätt så glad om man vet om denna hane/tik kan inte ge detta då ingen skulle betala fullpris för en valp som har skönhetsfel  (räknas som skönhetsfel antar jag?) dom som bär på anlaget varför då avla på dom de bär ändå på mindre önskvärt anlag så dyrt är det inte att kolla på detta tar visligen lite tid då det ska skickas tror det var Tyskland. 

Är det inte upp till SKK detta lite med? Det med avelsspärr hör väl till felsvans,färg,håranlag det är väl varje uppfödare som sätter den stämpeln eller vart faller den?

 Man kan spåna hur mycket som helst på detta som jag ser det så är det mycket mer som man även kan läggas fokus på. 


Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-17 00:48 #6 av: Amandla

Att det ibland dyker upp flerfärgade valpar är inte problemet som avses, likväl som att kroksvansar, underbett eller för runda ögon kan finnas hos valparna, är det sånt man måste räkna med i avelsarbetet. Vad skrivelsen handlar om är att det finns uppfödare som medvetet jobbar för att få fram hundar med diskvalificerande fel. Det kan inte vara förenligt varken med SKK:s eller FCI:s regler.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-17 08:36 #7 av: idipidi

Jag förstår bara inte hur man kan tycka att frågan är så viktig att man på alla vis vill motarbeta andra entusiaster inom samma ras för att de gillar en annan färg. Nackdelarna är, tycker jag, ganska uppenbara. Att dela rasen leder till att man smalnar av den genetiska basen med alla de nackdelar som det innebär. Sen är det ju redan nu många som väljer bort rasren hund för att det anses vara snobberi och man inte kan motivera det för sig själv. Sådant här lär ju bara spä på de fördomarna ytterligare och leda till fler oregistrerade pudlar. Det måste vara enormt svårt för gemene man att förstå varför man motverkar hundar av en viss färg, när det för de allra flesta är självklart att fokus borde läggas på helt andra saker. 

Anmäl
2013-12-17 10:42 #8 av: TriciaMcMillan

Jag håller med i sak och tycker inte att man ska avvika så från rasstandarden när man ändå avlar på en renras. Däremot tycker jag det finns viktigare saker att fokusera på i pudelaveln, exempelvis skulle jag vilja se att det tas fram idealsiffror på MH, eller kanske ännu lämpligare nu när det finns, BPH. Jag personligen vill verka för att pudelrasen ska bli jämnare, främst mentalt men även exteriört för att behålla den funktionella, men samtidigt vackra och typiskt "pudliga" typen. Det är det, i kombination med attityden, glädjen och mångsidigheten som är pudel för mig. Sen kvittar det egentligen om den har flera färger. Dock ser jag, som jag tidigare uttryckt i färgdiskussionen, en risk med att fler och fler specialiserar sig på flerfärgat, och det är att fokus på utseendet blir alldeles för stort, och avelsbasen alldeles för liten. Detsamma gäller givetvis i om den "vanliga" aveln, men där har uppfödarna hittills gjort ett gediget arbete för att bredda avelsbasen och även i de mindre färgerna går uppfödare exv till andra färger en generation för att få mer tillskott till avelsbasen och förbättra andra tillkortakommanden som finns.

Jag tycker diskussionen är väldigt intressant, men tyvärr har många svårt att skilja på sak och person, speciellt när man sitter bakom en skärm, och det blir jag ledsen över. Att diskutera genetik och standarder, och varför vi egentligen gör som vi gör med vår ras, tycker jag är både intressant och givande, men när sakliga åsikter föses åt sidan för personangrepp och prat om "rasism" ger diskussionen ingenting. Nu är inte fallet så här, men i andra grupperingar, exv på fb.

Jobba på säger jag ang. trådstarten, bara vi inte glömmer bort det som är mest väsentligt för våra pudlar, hälsa och mentalitet :)

Anmäl
2013-12-17 11:04 #9 av: Amandla

Man ska veta att pudeln som ras inte alls är särskilt numerärt liten, särskilt inte som det är öppna stamböcker mellan toy-dvärg-mellan. Så argumentet att de flerfärgade behövs för att den genetiska basen blir för liten faller på sin egen orimlighet. 

De flerfärgade har inget att tillföra i seriös avel pga sin färg, de faller bort precis som hundar med underbett, kroksvans, för ljusa ögon etc. Känns det för elitistiskt, så ta er en funderare över hur man då ska fortsätta avla fram hundar av olika raser så att de ser ut som andra medlemmar av samma ras. En pudel ska se ut som en pudel, en schäfer ska se ut som en schäfer. Börjar man att tulla på olika delar i rasstandarden så suddas gränserna mellan olika raser ut.

Om de flerfärgade förs över undan för undan till en egen stambok kommer det inte att påverka antalet enfärgade pudelvalpar särskilt mycket, det handlar trots allt inte om så många individer varje år. Vet ni att om man lägger ihop antal pudlar mellan de olika storlekarna så blir de tillsammans tillräckligt många för att hamna på runt plats fem-sex på tio i topp-listan över de populäraste raserna? Och då är vi ändå bara kvar i Sverige. Världen över är pudeln populär. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-17 11:05 #10 av: TriciaMcMillan

Håller som sagt med dig och stöttar saken, Amandla, även om jag inte väljer att engagera mig desto mer i just färgfrågan.

Anmäl
2013-12-17 11:14 #11 av: Amandla

Tummen uppJag vet att du har andra frågor du brinner mer för, man måste prioritera Kramas

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-17 11:29 #12 av: [Forest]

Att dom behövs för ge nyare blod det tror jag inte heller jag hoppas att dom som alla andra uppfödare ( menar då flerfärgade) avlar för att få den perfekta teckningen o färg. För att säga att färger är inte viktig del är inte sann du vill inte få felfärger och du vill avla fram en så jämn färg du kan. Utseendet är klart viktig del i alla raser den ska vara rastypisk :) Att dela av tror jag inte är lösningen ofta behövs svart enfärgad pudel för att få mer svart eller röd för att få fram finare röda partier på Black and tan färgade pudlar. 

Man kan som sagt var lägga fokus i mycket annat, bla varför får vissa felsvansade pudlar bli vinnare i ringen det står klart och tydligt i rasstandarden som grovt fel? Varför kollar man inte hur det kommer sig att korksvans kommer från vissa linjer. Det är bara få saker jag tänk på när jag vart på 2 olika hundutställningar där svenska pudelklubben anordnat utställningen.  Tåls att säga att jag är inte intresserad av varken avel eller utställning i sig men tycker att detta kan man spåna lite mer än bara flerfärgade är fel, då det förekommer flera andra fel redan som verkar helt okej 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-17 11:32 #13 av: TriciaMcMillan

Ja jag har svårt för det där med svansar, det är ju ett diskvalificerande fel och ändå finns domare som bortser från knorrsvansar och premierar de hundarna. Ska det vara så ska det vara tycker jag och de ska skickas ut. Sen kan de ju trots allt ha andra förtjänster i aveln och som uppfödare får man ju försöka få tillbaka korrekta svansar efter hand, utställningsresultat är ju inte allt.

Anmäl
2013-12-17 11:57 #14 av: Zelda12

Ett annat diskvalificerande fel som det avlas friskt på hos "seriösa" uppfödare är sporrar på bakbenen. Vet avelshanar som har bortopererade sporrar och ofta lämnar valpar med defekten. Det är riktigt tråkigt, tror inte direkt att hanhundsägaren alltid upplyser tikägaren om detta. Ofta klipps sporrarna av på valparna när de är ett par dagar gamla, vilket strider mot djurskyddslagen. Är inte många veterinärer som gör detta ingrepp idag men det finns vissa som gör det, och dessa är såklart kända bland uppfödarna. Tycker ni att det är ok att "fuska" för att följa rasstandarden?
Detta kanske var OT men hör till diskussionen om diskvalificerande fel, precis som svansar..

Anmäl
2013-12-17 12:05 #15 av: idipidi

Jag tänkte väl främst på avelsbasen för den här "nya" rasen då, flerfärgad pudel. Det skulle ju i princip innebära deras utrotande i så fall.

En färg är ju bara en färg? Det som avgör vad som är en pudel måste väl vara enormt många andra detaljer i exteriören och mentaliteten, inte ett enskilt anlag på en enstaka kromosom.

Självklart finns det risker om fler börjar specialisera sig på att ta fram just flerfärgade pudlar, men hur stora är inte riskerna om man istället måste hänvisa de som vill ha flerfärgade pudlar till oregistrerade valpar?

Och om de flesta nu ändå vill ha enfärgade pudlar och de enfärgade är så stora internationellt så utgör ju knappast de flerfärgade något hot mot de enfärgade heller. Så nej, jag förstår inte riktigt.

Anmäl
2013-12-17 14:01 #16 av: wesdi

Såvitt jag förstår, handlar det om utseende, enbart färg, i detta fall flerfärgade pudlar... eller pudelbesläktade hundar som man nu valt att använda i det öppna brevet.

Jag har frågat, dock inte någon vetenskaplig undersökning, på tok för lite underlag för att kunna användas som statisk, men likväl har jag frågat om
de flerfärgade har mer sjukdomar, defekter, exteriöra fel än de solida. Svaret jag fått är nej. De är inte mer sjuka mm än de solida.

Utseendet hos pudeln verkar vara det allra viktigaste! Mentalitet, skottfasthet, trofasthet, arbetsvilja, arbetsförmåga... verkar inte vara särskilt viktigt. Huvudsaken är att pudeln har rätt färg!

Vem vet... kanske bättre att göra som vissa  andra raser - dela i två delar.
I pudelns fall, som nu bara är en sällskapsras, blir delning i två färgläger: de solida och de flerfärgade.

Inom några fågelhundsraser finns det *delade*.
Jag äger en sådan ras, cocker spaniel. Delad i två: standardvariant (utställningsvarianten) och jaktvarianten (som har kvar sitt jaktliga ursprung och används i jakt).
Två rasrena varianter av cocker spaniel med stamtavlor och allt.

Blir sällan *korsningar* mellan dessa två rasrena varianter av cocker.
Avokomman blir så klart en rasren cocker spaniel med stamtavla men... b

Jaktfolket som äger jaktvarianten vill sällan blanda in standardvariant i sin avel: - risk för *halvdana* valpar. Inget att ha i utställning och inget att ha i jakt. Standardvarianterna har tappat så otroligt mycket av sitt ursprung som jagande hund.

Ägare till standardvarianter och som då är intresserade av cockerns ursprung - där finns det uppfödare som vill då och då göra parning - de vill ha in jaktcockerns blod, de jaktliga egenskaperna.
De vet att det kan bli utställningsmässigt *halvdana* valpar men.... på jaktsidan så blir det betydligt bättre än vad det var innan... även om jaktfolket anser *halvdan* jakthund - jämfört med jaktcockern.
De hoppas på få en eller två valpar som ändå har så mycket av varje så att de sedan kan användas i standardaveln igen - ett sätt att försöka få in de jaktliga egenskaperna i standardvarianterna.

Så det är inte ofta det blir parningar mellan dessa två varianter av cocker.

Kanske skulle det bli lika mellan solid och flerfärgad pudel?
Två rasrena varianter av pudel men stamtavlor hålls mestadels isär.
Flerfärgade pudlar finns i fler länder än Sverige så avelsmaterial finns nog.
De solida färgerna finns ju i fler länder än Sverige så avelsmateral torde inte saknas (även om man kan tro det ibland då man tittar på hanars användning).

//Lena

Anmäl
2013-12-17 14:18 #17 av: Calgott

Lite läsning om man är intresserad. 

Själv är jag definitivt för rättvis registrering av pudeln. Röd är röd, svart är svart, harlekin är harlekin osv. Då vet man vad som gömmer sig. Föds det en parti-poodle i en solid kul är alla valpar och föräldradjur bärare. Ska då alla anses som blandras? Och kanske alla valpar får leva och bli underbara sällskapsdjur till sina ägare.  

http://www.cfacaniche.org/caniche/the-poodle

Anmäl
2013-12-17 14:37 #18 av: MaritaBo

Egentligen förstår inte jag varför man lägger sådan energi på att hålla rasen ren från andra färger. Ursprunget är ju INTE solida färger. Det är människans påhitt att "nu ska vi bara ha enfärgat".

Visst håller jag med om att de rena färgerna ska hållas rena och vice versa. Men, är det ändå inte viktigare att lägga ner energin på mentalitet och hälsa?

Anmäl
2013-12-17 20:47 #19 av: [Forest]

Men om jag fattat det hela rätt med så parar man ibland in nu enfärgad pudel då för det ska bli på "finare röd färg" på black and tan- tecknade pudlar. Så det kanske man ska veta att även ibland enfärgade pudlar behövs i denna aveln på flerfärgade pudlar. Pudel som pudel anser jag oavsett färg iaf :) 


Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-17 23:11 #20 av: Haztparken

Håller helt med om att hälsa och mentalitet ska gå först! Det finns ju en del sjukdomar bland pudlar som vi först och främst borde lägga energin och fokusera mer på?

Sedan mitt tillägg angående färgerna så tänker jag att om färgvariationen breddas så får kanske fler upp ögonen för pudeln och vi blir en ännu större "pudelfamilj" runt om i Sverige Skämtar

För jag vet att man inte ska välja hund efter färg men man kan ju inte hjälpa om man nu föredrar/verkligen tycker att exempelvis harlekin är jättesnyggt, då vill man ju gärna ha en sådan! och finns det då många uppfödare utav den färgen så är det ju så mycket enklare att hitta en pudel i ex färgen Harlekin som har en bra mentalitet och hälsa för det finns fler att sålla bland!

Andra raser har ändrats och för inte så länge sedan så blev rött godkänt på pudeln, varför kan inte pudelvärlden uppdatera sig och bli lite modernare? Vad är så farligt med nya färger? Dom klipps och avlas som solidfärgade pudlar, dom hälsotestas m.m så vad är egentligen problemet? Standarden har ju ändrats innan, så varför inte igen?

Tänk om vi hade lagt ner så här mycket energi att diskutera och skriva brev till skk m.f om skillnaderna i  mentaliteter och hälsor bland annat! Skrattar

Anmäl
2013-12-18 06:23 #21 av: [Forest]

20 kan inte säga annat än att jag håller med. 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-18 11:19 #22 av: bergfink

20 håller med dig!Glad

Anmäl
2013-12-18 16:48 #23 av: Pudlan

Håller med inlägg 20. I mina ögon borde friska individer, mentalt stabila borde gå före oavsett de har en eller fler färger.

Men nu är jag  förtjust i pudel. Men att flerfärgade skulle vara ett  B lag vet jag inte om jag förstår. 

Om man tar en valp kull efter föräldrar med en färg. Så får man flera enfärgade valpar och kanske någon/några valpar med vitta täcken som exempel. Kan man inte registrera den valpen med vitt tecken om man inte får ha fler färgade pudlar? Skall den valpen avlivas för att det inte är en pudel? Blir lite fel.

Men nu får vi tycka olika och det är bra. Hoppas att det blir en bra lösning för de fler färgade pudlarna. Dom borde kunna få en egen del i stamboken (heter det så på hund sidan?) och egen klass på utställning.

I mina ögon är det en pudel oavsett om den är en färgad eller fler färgad. Givetvis skall rasstandarden följas men nu menar jag inte färgen. Utan typen av pudel.

Men det borde var fler oavsett färg som HD röntgar och att man har bra mentalitet på avelshundarna. Men man skall avla på sunda individer det är viktigast.

 Mvh

Pudlan

Anmäl
2013-12-18 22:32 #24 av: Tinsam

Vill egentligen inte ge mig in i den här diskussionen(har gjort det förr), men håller med dem som tycker att en pudel som är korrekt exteriört sett (nu räknar jag inte färgen hit), rätt bett, svans, hd-fri, pra-ua, härligt temperament m.m. är viktigt. Mycket viktigare än om hunden är flerfärgad. Vår hund har black- och tan långt tillbaka i generna, regad från finfina föräldrar. Trots detta blev han kryptokid och vi har, därför, valt att kastrera honom. En kryptokid hund har ju även högre benägenhet att utveckl cancer i den kvarvarande testikeln (jag har erfarenhet av detta).

Nåväl, jag har respekt för att många tycker att vi slaviskt ska följa den franska rasstandarden, men jag har svårt att förstå! De färger som idag är ok, har inte alltid varit det. Var ligger skillnaden? Och, är det ok, att som godkänd uppfödare, klippa bort sporrar på frambenen, och använda en tik som lämnar 60% kroksvans och underbett? En erkänd uppfödare som gör så här? Jag tycker inte det! De här vovarna är så klart lika Goa ändå, men jag är förundrad när samma människa snackar om flerfärgade pudlar ...

Jag hoppas att vi, i framtiden, får vackra, livsdugliga och trevliga pudlar som kan leva aktiva liv - oavsett färg!

Ja, jag vet att jag nu gav mig in i ett getingbo ...;-)

Anmäl
2013-12-19 14:24 #25 av: maja_69

Börjar bli trött på denna frågan. Gäspar

Därför kommer jag med ett konkret förslag:

Skrota rasen pudel en gång för alla. Nu gör vi två raser av pudlarna Enfärgade och flerfärgade. Alla pudlar som används i avel måste gentestas för färg. De som inte bär på anlag får användas i den enfärgade rasen, och de som bär anlagen för fler färger sätter vi i flerfärgs rasen. Det spelar ingen roll om de är solida eller flerfärgade. Självklart måste dessa tester utföras av aukoriserad veterinär, eftersom folk inte är ärliga i dagsläget, så lär de knappast bli det i framtiden. 

Bra nu har vi två raser. Vilken av dessa två tror ni kommer att överleva?

Anmäl
2013-12-19 21:55 #26 av: [Forest]

25, Skrattartack för gott skratt 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-12-20 05:47 #27 av: Eva.H


Det spelar ingen roll vad vi här i Sverige tycker, vi äger inte pudeln. Och eftersom SSK är medlem i FCI har vi förbundit oss att följa dess regler och det innebär bla att följa den rasstandard som ägarlandet bestämmer.

Gillar man inte det får man väl gå ur SKK och se om man kan regga sina felfärgade pudlar i någon pudelklubb som står utanför SSK och FCI.

Vi kan inte göra som vi vill med raserna vi inte äger inse det. Eller gå ur SSK och SPK

 

 

Jag är så trött på denna diskussionen.

Och kom igen när de flerfärgade ser ut som pudlar vilket majoriteten av de flerfärgade jag sett inte gör.

Anmäl
2013-12-20 14:15 #28 av: Amandla

#27 Tummen upp

Vill tillägga att bara för att man är emot flerfärgade pudlar innebär det inte att man slarvar med avelshundarnas hälsa eller mentalitet eller ens att man måste välja vad som är viktigast. Det är ett argumentationsfel som är lätt att råka ta till. 

För mig är alltihop lika viktigt, jag avlar enbart på en hund som är frisk, mentalt stabil, rastypisk (och därmed enfärgad!), jag kan inte säga att en av dessa faktorer är viktigare än en annan utan alla måste finnas med.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-20 20:19 #29 av: Cahira

#27 Hur kan detta inte se ut som en pudel? Vad tycker du det ser ut som?

http://www.pets4homes.co.uk/images/classifieds/2013/11/01/467874/large/super-black-and-tan-toy-poodle-available-for-stud-5273e5eb80628.JPG

Mycket i "se ut som en pudel" ligger ju i frisyren snarare än färgen anser ju jag. Men ser minst lika många enfärgade som flerfärgade pudlar som har "opudliga" frisyrer och ser fortfarande ut som pudlar. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-12-20 20:53 #30 av: Haztparken

#28 vi har inte sagt att ni uppfödare av enfärgade slarvar med hälsan eller mentaliteten utan vi menar att denna energin och fokuset på färgerna kanske borde läggas och diskuteras på just hälsan och mentaliteten då där finns stora skillnader och en del sjukdomar som vi alla försöker fixa såklart men det kan dock alltid läggas lika mycket energi på det än färg enligt min mening då det känns viktigare :)

Anmäl
2013-12-20 21:25 #31 av: Amandla

#30 Det görs naturligtvis det med. Just nu är dock det här med flerfärgat högaktuellt och då måste vi reagera och det var därför jag skapade den här tråden. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-12-20 22:05 #32 av: MaritaBo

Jag är glad över att jag inte är uppfödare av någon ras numer. Det är skönt att bara betrakta vad som pågår i raser som intresserar mig. Men ändock har jag ju åsikter om både det ena och det andra.

Att några är trötta på "den här diskussionen" behöver inte betyda att ämnet är ointressant för andra. Jag blir istället "trött på de som är trötta på diverse diskussioner och ändå säger sitt". ;-)

Må så vara att uppfödare går under SKK (inte SSK som någon skrev) och att rasen härstammar från Frankrike och det är deras ras i grunden. Åsikter kan vi ändå ha om vad vi tycker och tänker.

Överlag så TYCKER och TÄNKER jag som betraktare att det är fruktansvärt så mycket vi människor styr och ställer inom våra raser.

Finns det någon ras idag som ser ut som den ursprungligen gjorde? Är det inte ursprunget i sig uppfödare ska bevara? Är det inte så att uppfödare ska bara förvalta och föra rasen vidare och inte förändra den nämnvärt? Meningen är ju det jag nämnt, och att man ska BARA förbättra de negativa bitarna. Men tyvärr, så styr och ställer vi alldeles för mycket med hundraserna och försämrar dem i de flesta fallen. Se bara på schäfer, bulldog... Vill man fortsätta i den andan att UTSEENDET är det viktigaste, och att vinna i utställningsringen, då tycker inte jag att man har i uppfödarvärlden att göra.

Då det gäller färgerna hos pudel så finns det ingen färg, solid eller inte, som påverkar pudeln negativt. Det finns mig veterligen inte några negativa hälso aspekter att ta hänsyn till i rasen då det gäller färger som hos exempelvis raser där M-genen (blue merle) finns.

Som jag nämnt så fanns det andra färger förr bland pudel. Det finns också dokumenterat. DET kan inte jag begripa varför man en gång bestämde att rasen enbart skulle ha godkända solida färger? Vad var tanken i detta? För mig är det lite absurt att "förbjuda" färger som funnits i grunden. Ungefär som om man helt plötsligt bland sheltie skulle förbjuda alla färger utom sobel....

För mig är inte färgen viktigast (även fast jag gillar silver) i avelsarbetet (om man inte måste ta hänsyn till den pga hälsofrågor). För mig under mina år som uppfödare (av sheltie) så var det alltid mentalitén och hälsan som kom allra först. Spelar ingen roll vilken färg de hade i övrigt. Alla var shelties. :-)

Anmäl
2013-12-20 22:20 #33 av: bergfink

32, bra där. Håller verkligen med i dina synpunkter.

Anmäl
2013-12-20 22:21 #34 av: bergfink

29, fin pudel i en härlig färg. Helt klart rastypisk på vad som kan ses på ett foto.

Anmäl
2013-12-20 22:22 #35 av: bergfink

Jag är uppfödare av enfärgade pudlar och skulle älska att få ha även flerfärgade pudlar om de bara var godkända.Glad

Anmäl
2013-12-21 03:27 #36 av: Helenaw87

Först vill jag påpeka och förtydliga att jag inte skriver för att skapa ovänskap mm utan enbart min egen åsikt men respekterar andras åsikter med.

Ang flerfärgade pudlar (harlequin) så älskar jag dom lika mkt som de enfärgade.
Att avla för färg och teckning tycker jag är löjligt.
Avel ska handla om att skapa friska och sunda individer både fysiskt och psykiskt.
Färg och pälskvalitet är enbart fåfänga och tycker det är synd att människan ska vara på detta viset.

Jag kan jämföra enfärgade pudlar som avlats för enbart färg med en engelsk bulldog som avlas fram med allt plattare nos för man tycker det är så fint å sött mm.
Men är det någon som tänker på djuret i sig? Nej.
Man får i många fall operera plattnosade djur då de har sådana andningssvårigheter och ta en titt på ännu en hemsk sak människan gjort för den anser att det är vackert.. schäfenhundar med sned rygg!

Färg på päls och ögon ska inte spela någon roll... man ska avla fram djur som mår bra och som är så friska man bara kan få fram.
Jag struntar i om pudeln så är grön, bara den är frisk och schäfern får gärna vara blå bara den har en bra rygg som den inte kommer lida av i framtiden.

Samma sak med alla djur, inte bara hundar. Vi måste sluta vara så fruktansvärt fåfänga och öppna ögonen och se vad vi gör med våra djurFår idé sluta avla fram plattnosade djur, sluta kupera för skönhet och börja tänka på vad som faktiskt är bra för djuret så det inte ska lida.

Bara min åsikt men jag förstår att jag säkerligen upprört några nu men jag tycker det är fel att tänka i de banorna att de ska vara vackra.
Folk pratar ju så mkt om att avla på friska djur.. dax att göra det då tycker jag.

"Fantasy abandoned by reason produces impossible monsters"

Anmäl
2013-12-21 23:07 #37 av: wintermynta

Jag blir lite ledsen även om jag förstår va TS menar.
Denna diskussion är inte alls ovanlig hos många andra djur som föds upp efter en standard. Nånstans känns det som om man stirrar sig blind på utseendet och glömmer bort i slutänden vad som egentligen är viktigt.

Om man nu fortsätter avel på flerfärgat finns det en risk då att den enfärgade dör ut? Är det därför man vill separera dom åt?
Rätt mig om jag har fel men det var väl inte längesen röd inte var en tillåten färg? Så varför ändrar dom sig och varför kan man inte göra det när det gäller flerfärgat? Det viktigaste är väl ändå att nån form med registreringsregister som man som uppfödare kan söka i när man letar efter en lämplig partner?  Åh om det är så viktigt att inte blanda skapa två då.
Sen känner jag som tänker skaffa mig flerfärgat lite ovälkommen när det gäller sådana här inlägg. Jag älskar pudeln som hund oavsett färg eller färger. Inget illa menat.

Anmäl
2013-12-22 02:09 #38 av: Cahira

#36 Kunde inte sagt det bättre själv. Blomma

OT: På tal om blå schäfrar: http://www.bluedogs.8m.com/

edit: länk till galleriet på den sidan. http://www.bluedogs.8m.com/photos.html

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-12-23 18:06 #39 av: Eva.H


En anledning till att jag är emot de flerfärgade är att jag inte litar på stamtavlorna. Och som det är med de enfärgade kan man följa de långt tillbaka kan man de med de flerfärgade?

och med det avelsmatrealet som finns bland de enfärgade i dag är det inga stora problem egentligen när man ska hitta en partner till sin hund även fast man håller sig inom bara en eller två färger när man letar.

Jag har storpudel svarta och vita och jag parar bara inom dom färgerna, helst bara inom svart.

Och det är ju så självklart att hälsan går först när man letar hane. Varför man jämför en så frisk ras som pudeln med en multisjuk ras som bulldoggen förstår jag inte, eller schäffern vi har aldrig gått så långt med pudeln.

(sen förstår jag inte varför man påpeka stavfel eller att bokstäverna har kommit fel här det till diskussionen?)

Vi vet inte hundra om pudeln var flerfärgad eller enfärgad från början det råder ju delade meningar om det.

För mig är pudeln en enfärgad hund.

Anmäl
2013-12-23 21:09 #40 av: MaritaBo

I många raser är man rädd om färger som tex. black and tan. I andra raser är de väldigt ovanliga och man jublar när det föds en sådan.

Black & tan är tex utdöd färg hos sheltien. :-(

Men så verkar man ju inte tänka i pudel världen. Det tycker jag är väldigt konstigt. Här verkar man strunta i att black and tan och andra färgkombinationer som funnits förmodligen sedan begynnelsen (pudeln liksom många andra raser är nog inte renrasiga från början, därav de olika färgkombinationerna)

Apropå flerfärgade och dess stamtavlor. Det är ju inte meningen att man hipp som happ ska börja avla på oregistrerade pudlar, utan det finns säkert sådana som man kan följa många generationer bakåt och idag har vi ju den moderna DNA tekniken, så det är rätt så lätt att kolla upp släktskapet. Så det torde inte vara några som helst problem.

Angående kommentaren om "stavfel". För mig är det inte stavfel om man skriver samma sak två gånger. Tyckte inte att det var mer än rätt att kommentera det så inte nybörjar tror att Svenska Kennel Klubben kallas för SSK. ;-)

Det är allmänt känt att schäfern och bulldogen är sönderavlad och det tar jag upp som exempel som just ett varnande exempel, hur lätt det är att förstöra en ras om man bara stirrar sig blind på utseendet.

Sheltien är inte förstörd än, men tittar man på denna arbetande ras, så är tyvärr många överpälsade idag. Det är inte rastypiskt, även fast många verkar vilja tycka och tolka rasstandarden som sådan. Tyvärr!

Anmäl
2013-12-23 21:39 #41 av: Cahira

Om man importerar en flerfärgad pudel med stamtavla så behöver man ju inte oroa sig om släktskapet, precis som vilken annan ras. Vit dvärgschnauzer är fullt godkänd färg i vissa länder och är inte godkänd i andra länder, typ USA. 

Genom att blanda in annan färg ibland så får man gener från andra linjer och därmed mer friska hundar. Så jag anser att färg borde egentligen vara sista priorité i hundavel så länge hunden har bra mentalitet och frisk samt "ser ut som den ska". Så länge pudeln har pudelnos, är krullig och rätt proportioner på svans, rygg, mankhöjd etc så borde ju färgen vara sista prio egentligen. Det är min åsikt. 

Jag mötte en italiensk vinthund en gång på promenad och hon var snyggaste exemplaret jag mött! Men, ägarna sa att hon inte kunde ställas för "bläsen var för bred". Urlöjligt!

Samtidigt förstår jag att man vill behålla de färger som är. Flerfärgavel skulle öka popularitet inom rasen, därmed locka fram fler oseriösa uppfödare, locka fram fel köpare och rätt fort skulle pudelns hälsa prioriteras sist och kunna gå i stöpet. 

Men det kan även locka fram mer intresse från fler människor som vill ha en vacker flashig smart snabb hund för tävlan. Tävlan är ju att visa upp sig som ekipage och då kanske en harlekin eller black/tan pudel är roligare att "visa upp" i agility, freestyle eller vadsom än en helsvart till exempel. 

Finns gott och ont med allt, helt klart. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-07-20 20:51 #42 av: Amandla

*puff*

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-07-20 21:19 #43 av: VoxBauers

#42 Tack! Intressant tråd med givande diskussion!

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-07-20 21:29 #44 av: Amandla

Tummen uppSvenska Pudelklubben försöker få igenom avelsförbud på flerfärgade pudlar (minns inte om det står i tråden, är för trött för att läsa allt nu) men SKK tycker att det skulle förminska avelsbasen och att det vore fel eftersom flerfärgat anlag inte medför någon sjukdom så som det kan göra på andra raser då de föds med "fel" färg. Jämför med vit boxer t.ex.  

Jag tycker att SKK har fel, har de kunnat dela upp schäfer till två raser en gång i tiden, så varför inte pudel? Den franska pudelklubben, som äger rasstandarden då de anses som pudelns ursprungsland, jobbar på sitt håll  och bearbetar FCI för att de ska anta rasstandarden för "lockig flerfärgad hund" som översättningen lyder. 

Pudeln är ingen liten ras, och de flerfärgade pudlarna används ändå inte i seriöst avelsarbete för de tillför sina flerfärgade anlag, något man inte vill ha och som är svårt att bli av med. Det finns gott om pudlar med rätt färg och avelsbasen är inte för liten, särskilt inte som många anstränger sig lite extra och åker till grannländerna, eller ännu längre bort, för att para och få in nytt blod. Det är ingen förlust att låta bli att avla på de flerfärgade pudlarna, tvärtom. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-07-24 12:28 #45 av: [Forest]

44 En pudel är en pudel oavsett färg, att dela in dom som flerfärgad och enfärgad skulle kanske funka. Vart kan man läsa om att" dom" avlar oseriöst på flerfärgade pudlar?  Vad jag vet om så undersöks många som alla pudlar innan aveln så som ögonlysning och patella, SKK har inte dom kraven men ändå gör flera detta för att avla seriöst och så friskt man kan.  

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2015-07-24 15:42 #46 av: Amandla

#45 Beror på vad vad man anser vara  oseriöst. I mina ögon är det oseriöst att avla på ett diskvalificerande och iögonfallande fel. Okej för att de inte blir sjuka av det, men de ska inte se ut  på det  viset. Argumentet man ofta får höra "så ser de ju ut på gamla tavlor" stämmer inte, för hur säkert är det att det ens är pudlar på  tavlan?? 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-07-24 21:20 #47 av: Cahira

Att dela upp flerfärgade pudlar i egen ras vore verkligen värt att tänka på. De kunde ju separera vit herdehund och schäfer eller pitbull, eller phaléne och papillon, eller norwich och norfolk terrier. 

Genom att dela upp till två olika raser så hålls enfärgade pudeln ren, de flerfärgade som poppar upp kan reggas som andra typen och alla blir glada. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-07-25 19:23 #48 av: Amandla

#47 Precis! Få se hur det går. Franska pudelklubben vill inte att de flerfärgade ska kallas för pudel, och de om några bör få bestämma detta.

(Var kom pitbullen ifrån i din mening ovan?)

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-07-25 23:01 #49 av: Cahira

Pitbull var en ras och när den blev utställningsavlad så separerades pitbull och amstaff till två olika raser så amstaff är pitbullens utställningsform och pitbullen hölls som arbetande variant. Mer eller mindre. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-07-25 23:15 #50 av: Amandla

Ahh, det var så du menade! Amstaff stod inte med så jag fick inte ihop sammanhanget Skämtar

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-07-25 23:19 #51 av: Cahira

Ah förlåt, har en oförmåga att skriva när jag borde ligga och sova egentligen så hjärnan är inte riktigt med alla gånger, ber om ursäkt. Förlägen

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-07-26 09:58 #52 av: [Forest]

46 Så det är mer en smaksak för att slänga ut sig om folk är seriösa i sin avel?        

Jag ser flerfärgade pudlar som större utbud på färg sen är det upp till var o än att söka vad dom letar. Att dela upp dom som pudel enfärgad och flerfärgad skulle funka men att kalla dom för annan ras anser jag totalt fel då det är en pudel och inte en ras med lockig päls eller pudel-liknande-hund.

47, är det inte så att beroende på utseendet på valp kan man välja att reg.in den i passande ras? Papillon är exakt samma ras som phalene du kan välja där att para mellan öron ner lr upp=registrera in i rätt ras beroende på öronen :)  Där kan man para en phalene med papillon, :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2015-07-26 12:06 #53 av: Amandla

#46 I mina ögon kunde man lika gärna valt att avla på annat diskvalificerande fel, exempelvis krullsvans. En pudel ska inte se ut så enligt rasstandarden, och är man rädd om rasen så följer man standarden, annars får  man kämpa för att få till en ny ras eller byta ras helt enkelt.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-07-26 16:27 #54 av: Cahira

#52 Precis så, de föds i samma kullar. :) mittlar och kleins kunde länge paras emellan och reggas därefter men inte nu längre. Samma med de belgiska vallhundarna. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.