Annons:
Etikettatt-köpa-pudel
Läst 6948 ggr
idipidi
2013-10-23 10:04

Oregistrerade pudlar

Jag är lite nyfiken på en sak. Ni som köpt oregistrerade pudlar, alltså utan SKK-stamtavla. Hur mycket kollade ni upp föräldrarna innan och hur gör man det om föräldrarna är oregistrerade? Hur funkar det med t.ex. Prcd-PRA? Brukar dessa "uppfödare" som säljer oregistrerade småpudlar låta sina avelsdjur genomgå hälsotester?

Annons:
MaritaBo
2013-10-23 19:08
#1

Intressanta frågor du ställer. Synd att ingen/inga med "blandras-pudlar" har känt sig manad att svara.

Jag själv har aldrig köpt någon "blandras" (=oregistrerad) oavsett ras.

Men min erfarenhet är att man sällan kollar upp vilka föräldradjuren är, om ens det är "renrasigt" som påstås. Det är också svårt att kolla upp detta, då det inte finns registrerat någonstans. Här får man lita till den s.k. uppfödarens ord.

Det hör till ovanligheterna att man som blandrasuppfödare kollar hälsostatus på de för rasen kända sjukdomar/defekter. Tyvärr!

Men som sagt var, det vore intressant att få höra vad och hur mycket man kollat upp innan köpet och om föräldrarna är PRA - testade för de mindre storlekarna.

[Forest]
2013-10-23 20:15
#2

Uppfödare på oregistrerad renrasiga kullar så gör dom mycket sällan några hälsotester alls, det är mycket synd tycker detta skulle höja statusen mycket mer. Men tyvärr så finns det marknad på valpar utan någon som helst aning om vad som ligger bakom då dom får sina valpar sålda. 

Jag har bara lyckas hitta en annons på hälsotestade fäderdjur och dom var dessutom reg på blandis därmed hade dom "stamtavla via dom" men den är inte pålitlig (men iaf lite finare en hemmagjord stamtavla). Jag var inte intresserad av köpa hund via henne men jag maila ändå och gav henne stort plus för sitt arbete för höja statusen på blandrashundar och att hon höjde ribban lite på uppfödare 😉

idipidi
2013-10-23 20:15
#3

Jag är genuint nyfiken. Vill helst inte bara anta att alla oregistrerade småpudlar inte har PRA-kollade föräldrar utan det vore intressant att få veta.

Thowas
2013-10-23 20:44
#4

När jag köpte min valp Trix, så kollade jag runt en del med uppfödare av renrasiga först, men då jag kände att 11-15000 blev för mycket pengar för mig, för en valp när jag ändå inte hade intresse för att ställa ut så blev det en oreggad istället.  Jag ringde ganska ofta och frågade uppfödaren om föräldrarna var kollad för det ena och det andra.  tyvärr har jag inget annat än uppfödarens ord på att det var sant det hon sa.  men hon hade både mamman, pappan och morföräldrarna hemma som jag fick träffa när jag hämtade Trix. 

och jag frågade om de var kollad för Prcd-PRA, och hon sa till mig att hennes vetrinär hade sagt att det inte behövdes göra såna tester om linjerna bakåt var friska.  att de bara gjorde de testerna om mamman eller liknande bakåt hade det

MaritaBo
2013-10-23 20:50
#5

#4. Var föräldrarna och morföräldrarna registerade i SKK? I så fall hade du kunnat begärt (om du inte har det) deras registreringsnummer och namn och kollat i SKK hunddata. Och även Avelsdata som visar mer statistik.

Var föräldrarna ögonspeglade eller gentestade? Är de endast ögonspeglade så är det ingen garanti, då PRA kan drabba hundar från 2-3 års ålder och uppåt i åldern. Och även fast de inte utvecklar PRA, kan de vara anlagsbärare.

Hur länge sedan är det PRA genen hittades hos pudel Amandla? I slutet av -90 talet vet jag att det inte hade hittats….

Sorry, om jag hamnar lite OT??

TjockaBerta
2013-10-23 21:47
#6

#4 Vad fick du betala för din blandras? Också OT men intressant ändå

>>>Malum domesticum<<<

Annons:
Amandla
2013-10-23 22:14
#7

#5 Jag minns inte heller när man hittade genen för prcd-A… men det jag vet är att det bara är en av de olika varianterna för prcd. Att en hund är A (antingen konstaterat genom gentest eller genom arv) betyder att den inte har anlaget och alltså inte kan utveckla just prcd-A. Om hunden är testad för B har den anlaget men kan inte utveckla sjukdomen. Om hunden är C har den anlaget och kommer att bli blind. Man får para A + A, då blir avkomman också A. Man får para A + B men måste då testa avkomman innan man avlar vidare på dem, eftersom man INTE får para B + B eftersom det kan göra att avkomman får dubbla anlag = C. C får man absolut inte avla på eftersom det räknas som en sjuk hund, den kommer ju att bli blind och det strider mot lagar och regler plus sunt fönuft förstås.

Därför är det jätteviktigt att man testar alla pudlar som ska gå i avel, oavsett om de är reggade eller inte, om man inte VET HELT SÄKERT att de är A. Det spelar ingen roll vad en uppfödare tror och tycker själv, föräldradjuren kan ju vara B båda två och då kommer valparna att bli blinda. Inget man vill ha, eller hur?


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Thowas
2013-10-24 08:10
#8

jag betalade 7000kr för Trix.  men sen har jag kollat upp lite själv vad det skulle kosta att göra dessa tester, eftersom jag själv vill avla på Trix pga hans ovanliga färg/teckning.

idipidi
2013-10-24 09:40
#9

Åh jag vet inte vad jag ska säga, mer än att jag själv tänker helt annorlunda och aldrig skulle våga ta den risken. Ont om pengar, då skulle jag vänta tills jag sparat. Jag har noll intresse av utställning av hund, men skulle aldrig, aldrig stödja annat än registrerade uppfödare. Annars finns ju så småningom inga raser kvar..?

#8 Då har du väl åtminstone namnen bakåt så att du kan kolla upp hur det ser ut med sjukdomar etc. och dessutom veta att du inte gör en inavelsparning? Bara att föräldrarna till kullen är fria säger ju för övrigt inte så mycket.

Kitten86
2013-10-24 09:46
#10

Min dvärgpudel som jag hade, gick bort i januari pga hög ålder, var en oregistrerad pudel.

Hans föräldrar var båda registrerade i SKK, och kullen var resultatet av en tjuvparning (pappan var för ung så kullen kunde inte registrerats). Det var så att mina föräldrar kände tikägaren, som faktiskt också hade kennel/uppfödning, så vi visste att det var "renrasigt" även fast det blev oreggade valpar. Vi fick veta fullständiga namn på båda föräldrarna och fullständig historik och iom att vi hade namnen kunde vi också kolla upp föräldrarnas hälsostatus, stamtavlor etc. Detta var en seriös uppfödare och båda föräldrarna hade korrekta hälsokontroller etc. Hon höll även kontakt under de första åren för att se hur det gick med valparna, erbjöd att vi fick komma till henne och få våra hundar klippta mot en låg kostnad etc. Så jag är mycket nöjd med min hunds uppfödare, trots att han var oreggad. Detta var då också 15 år sedan!

Idag skulle jag vara mer skeptisk då det verkar som att dem som föder upp oreggat i många fall gör det för vinnings skull och inte för att vara en seriös uppfödare, även om det säkerligen finns undantag också! Känner man inte personen ifråga så är det ju också osäkert om du får namn på föräldrarna då man måste ta "uppfödarens" ord på att det stämmer osv.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

MaritaBo
2013-10-24 10:09
#11

# 8. Du skrev att du inte var utställningsintresserad, men vill avla på Trix?? Visst, hon har en ovanlig färg. Men ändå?

Egentligen vet du inte ett dugg om henne. ÄR hon verkligen renrasig pudel (fast hon är oreggad)? Vad har hon för färger i "stamtavlan" längre bak i lederna?

Hur undviker du inavel? Hur ska du hitta en hund att para med som "matchar" henne? Eller spelar det ingen roll vilken hane du väljer?

Vad vet du om resultatet? Om färgen kommer att bibehållas i kommande avkommor? Vad vet du vad dina valpköpare sedan gör?

En gång för länge sedan fick jag ett svar när jag frågade om blandrasavel…

"Blandraser ska också bevaras"

Det var den dummaste kommentaren jag någonsin hört. Inget ont i blandraser - de kan också vara trevliga hundar och det kommer alltid att finnas då det sker tjuvparningar emellanåt. Men vad är det för "ras" att bevara?

Nej, ska man hålla på med avel, så kör på renrasigt och var seriös! Det är det mest seriösa och spännande, intressanta man kan hålla på med….

Det är skrämmande hur blandrasaveln ökar… och inte är de speciellt billiga heller! Nyligen såg jag en annons på pudelvalpar (ej reggat) som kostade 9000 kr. Jag gav 12 000 för min, renrasiga, reggade…. 3000 kr "dyrare", men jag vet vad jag har fått för pengarna.

Har man inte råd, så sparar man ett tag till…

Ursäkta mig om jag låter "hård", det är inte min mening. Men jag är väldigt anti mot blandrasaveln. Dels för att man har noll koll vad det är man avlar på och tyvärr, det drabbar våra renrasiga hundar. Finns det ingen efterfrågan på våra renrasiga hundar så blir det svårare att bevara våra "gamla raser". (Håller på att skriva en artikel om registrerat och oregistrerat, men haft lite stiltje bla pga tidsbrist)

Thowas
2013-10-24 12:25
#12

Trix är först och främst en hane, inte en tik.  sen finns det inga reggade particoulor pudlar i sverige, så det fick bli en oreggad.  diskussioner om oreggat och reggat har pågått i många år, och alla tycker olika.

Amandla
2013-10-24 12:49
#13

#12 Det finns visst reggade tvåfärgade pudlar i Sverige, jag vet flera kennlar som avlar på att få fram fler. Debatten om huruvida det är rätt eller fel att avla på felfärgade pudlar (för det är ett diskvalificerande fel) är också ganska intensiv.


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Annons:
MaritaBo
2013-10-24 13:44
#14

#12. Ber om ursäkt, fick för mig att han var en tik. Men i alla fall, så kvarstår frågetecknen?

Tex. vilken tik/-ar väljer du till honom för att "försäkra" dig om att färgen bibehålls?

Javisst, diskussioner om blandras och renrasigt har pågått i många år, men tyvärr ökar blandraserna lavinartat. Och i och med detta så blir det också fler oförsäkrade hundar, fler avlivningar osv.

För att inte tala om fel hundägare och s.k. uppfödare!

Felfärgade hundar får registreras i de flesta raser, men i många raser så blir det avelsförbud på sådana. En tanke, varför?

Vissa gener (som jag dock inte tror finns hos pudel?) som tex. M-genen är rent ut sagt "farligt" att dubbla för då innebär det att hundar föds blinda och döva.

Det finns massor att tänka på om man vill bedriva seriös hundavel, vilket inte blandrasuppfödarna tillhör. Man måste vara insatt i sin ras och det är få blandrasuppfödare som är det.

Det är synd att det finns en marknad för blandraser och smuggelhundar…Det är verkligen tragiskt…

Amandla
2013-10-24 13:57
#15

Marita, jag var på föreläsning i helgen om Färggenetik hos pudel. Mycket intressant! Det finns inga såna färgregler hos pudel pga att det kan leda till sjukdom eller död, men däremot att man inte parar vitt med brunt till exempel för det kan ge vita valpar med brunt pigment. Inte snyggt…


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
MaritaBo
2013-10-24 14:14
#16

Låter som en intressant föreläsning. Genetik är svårt, men väldigt intressant. + massa annat som är intressant i seriös hundavel.. ;-)

Idag har jag bara bortskämda sällskapshundar.❤️ Men när jag sysslade med avel på sheltie så läste jag på allt jag kunde komma över. Har än idag pärmar fulla med artiklar och dylikt.

 En del gick in i huvudet på en gång, annat fick man upprepa och ändå kände jag mig aldrig fullärd. Det är en så intressant värld just därför, man blir aldrig fullärd.

Tyvärr har jag inte haft tid och engagemang riktigt att sätta mig in i pudeln, men jag kommer inte att bedriva avel på rasen heller…

Fast, visst suger det i "valptarmen"… Pussa på goa valpmagar… ❤️

Se resultatet och framförallt nöjda valpköpare som också gärna återkommer just därför….  Lite OT, men en liten "hint" av vad blandrasuppfödarna missar…

Zelda12
2013-10-24 17:50
#17

Jag tittade en gång på en "pudel" valp på blocket, där uppfödaren verkade seriös och hon sa att allt var testat och friskt bakåt. Jag fick träffa föräldrarna och de såg ut som små pudlar. När jag sedan gjorde egna efterforskningar visade det sig att dessa hundar hade yorkshireterrier inblandat lite längre bak. Så seriös var den uppfödaren. Det är lätt att luras att man köper en renrasig pudel bara för att den ser ut som en pudel men i själva verket är det mycket svårt att veta vad man får, om man inte som #10 känner uppfödaren. Det var den första och enda blocket-hund jag tittade på.. Var osäker redan från början om jag kunde tänka mig att köpa oreggat för egentligen vill jag inte stödja dessa "uppfödare". Det är ju också väldigt lätt att gentesta för färger och vilka färger hunden bär på om man ska tänka avel. Min lilla "parti" Panda är inte alls parti utan lika solid svart som sina föräldrar och syskon. Även om hon är renrasig o reggad så är det ingen vits att avla på henne rent färgmässigt och tro att valparna ska få samma ovanliga teckning som henne, för hon bär inte på de anlagen. Nåt att tänka på innan man börjar använder sin hund i avel. Amanda

Mvh Amanda
SE*Odd I's

www.oddis.se


TjockaBerta
2013-10-24 18:13
#18

Jag kan inte SKKs regler men om en SKK-reggad hund parar sig för ung får uppfödaren stå kvar i SKK då?

Händer tjuvparningar ofta för en "seriös" uppfödare och vad blir i så fall konsekvenserna?

Min uppfattning är att man ofta förklarar oreggade kullar som "tjuvparningar"

>>>Malum domesticum<<<

MaritaBo
2013-10-24 18:26
#19

# Ja, det får den. Men kan få en "varning".

Men om det sker vid upprepade tillfällen, då kan uppfödaren få registreringsförbud under en tid (vanligtvis ett år men ibland längre).

I värsta fall kan den bli utesluten ur SKK. Men det behövs ganska mycket för att man ska bli utesluten helt och hållet.

Det är riktigt. Ofta skyller man på tjuvparningar, när det gäller blandrasavel.

Apropå icke "äkta" pudelvalpar, såg jag denna annons igår på blocket:

http://www.blocket.se/gavleborg/Pudel_valp_tik_10_veckor_50135372.htm?ca=9&w=3

Mamman renrasig pudel och pappan toypudel….

Något säger mig när jag tittar på bilderna att denna valp har mer än pudel i sig… det är något med pälsen. Eller vad tror ni?

MaritaBo
2013-10-24 18:35
#20

När jag ändå är igång med blocket så fann jag en annons som jag tagit ur en mening ur:

"En putteliten kille av blandningen Amerikansk cocker spaniel och toypudel. En ras som blivit mycket populär världen över. "

Som överskrift står det Cockerpoo…

En RAS??? Cockerpoo är ingen ras, det är en blandras.

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta….

Annons:
TjockaBerta
2013-10-24 18:36
#21

Påminner mycket om en cockerpoo. Kunde varit min hund som valp.

>>>Malum domesticum<<<

Cahira
2013-10-24 20:22
#22

Nåt som kan vara intressant att veta i skillnad mellan sverige och usa är att här borta så reggas i regel bara de djur som går till avel och utställning, inte de som säljs som sällskap. Sett det inom många raser nu. Om det är för att minska kostnad för uppfödaren eller om det är för att minska kostnaden av valpen för att lättare sälja har jag ingen aning om.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Amandla
2013-10-24 20:37
#23

Oj, det verkar konstigt. Här måste man regga alla valpar i samma kull, man får inte utesluta någon.


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
MaritaBo
2013-10-24 20:48
#24

Hmmmm… det känns främmande för mig.

Apropå andra regler… I Finland får man para med flera hanar (vet inte om det är gräns på antalet) vid ett och samma löp. Då DNA testar man valparna för att se vem som är far till vilken valp.

Och ja, det är fullt möjligt att flera hanar kan vara pappa till en kull, för äggen trillar ner och  "samlas" och befruktas och först när befruktningen är klar så fastnar äggen i äggledarna och börjar växa. Alla valpar är också lika gamla vid födseln, även fast något ägg befruktats dagen före.

Kitten86
2013-10-24 20:55
#25

#24
Hur reggas kullen vid olika fäder? Splittar man kulle då i grupper efter vilken hanhund? Låter onödigt krångligt och mer administrativt arbete än vad som är nödvändigt…

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

MaritaBo
2013-10-24 21:06
#26

#25

Vet inte hur registeringsanmälan ser ut i Finland. Antingen har de så man kan fylla i flera hanhundar eller också skickar man flera. Men man kan ju inte regga dem förrän man gjort DNA - test.

Detta blev tillåtet för kanske 6-7 år sedan.

Egentligen är det ju en rätt bra idé,  i synnerhet om man har en liten genpool. Då breddar man den genom att använda fler hanar på samma tik ex. om man parar utomlands.

Man ökar också chansen på att tiken blir dräktig.

Även fast jag tycker att idén har sina fördelar så vet jag inte om jag skulle vilja ha så i Sverige….

Cahira
2013-10-24 21:38
#27

Har för mig att man kan söka dispens för att göra så i sverige. Om man har en tik som man vill öka chansen för att bli parad eller om man av någon anledning är intresserad av valpar efter båda hanarna så ska man kunna göra faderskapstest efteråt via blodprov. 

Vill minnas att jag läst det nånstans. Dispensen dvs. 

Detta blodprov kan man ju ta vid första vaccineringen så man får svar i tid innan försäljning så så mycket mer jobb är det egentligen inte.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
[Forest]
2013-10-24 21:51
#28

8 hoppas du tar detta rätt. Men jag skulle inte avla på din hund eftersom den har fel svans, det du beskrev om svansen så låter det som att han har mer en knicksvans än kroksvans och jag skulle verkligen läsa på mer om detta om jag var du samt kolla upp svansen. Du kan aldrig påvisa att han har brutit svansen eftersom du skrev att han inte hade ont och bruten svans gör mycket ont på en hund.  

Ska man prata om seriös avel på tvåfärgade pudlar så finns det redan och man kan ta hem en renrasig med stamtavla och regga in den hos SKK man kan hitta dessa tvåfärgade pudlar i Tyskland och resan dit är inte så dyr priset blir ca det samma som köpa en renrasig här har jag räknat fram. :)

Thowas
2013-10-26 17:58
#29

tvåfärgade som är svart och vit, ja. och black and tan. men ej röd och vit finns det i sverige.

och om jag kommer kolla upp både svans, patella m.m om jag funderar på att använda Trix i avel.  end of story

idipidi
2013-10-26 18:09
#30

Vad jag inte förstår är hur du vet att han är pudel? Säger man då till köparna att det är pudelvalpar trots att man egentligen inte vet? Likaså med sjukdomar, man kan ju inte garantera någonting om man inte vet hur det ser ut bakåt?

[Forest]
2013-10-26 21:08
#31

29 Är det mycket och undersöka svansen? du skrev ju själv http://pudel.ifokus.se/discussions/524424378e0e745cd100070a-svans-trad

 Trixs svans är som en knorr. och vi upptäckte nyligen att det är bruten! 

Förskräckt

en halv dm från svanstippen är svansen bruten och svansen pekar åt vänster. han har inte ont och vetrinären gör inget åt det heller så länge den funkar som den ska.

Thowas
2013-10-26 21:22
#32

nu vet vi ju inte om svansen på Trix blivit bruten/klämd eller om det är kroksvans.  just nu så har han ju inte ont om man klämmer på den.  men funderar man på att ta en kull så vill man väl ändå kolla upp det så det inte är kroksvans och det förs vidare.

förstår inte problemet?

MaritaBo
2013-10-26 23:14
#33

Om du varit hos veterinär så borde han/hon ha redan kunnat uttala sig om det är en kroksvans/knick svans eller om den är bruten.

Om det är oklart så brukar man röntga svansen.

[Forest]
2013-10-27 00:07
#34

33, Nja jag vet om en som bröt svansen när han var 12 veckor gissar ägaren på att valpen var då den klämde svansen i en dörr. Han röntgades vid 8 mån ålder och då sa vetten att det var knicksvans. Plåtarna skickades vidare till en specialist på området, han sa att den såg bruten ut men kunde inte garantera detta därmed så opererades svansen. Ingen avelshund/eller utställning. Knicksvans är väl inte samma som kroksvans, kick då är svansen jämn tills en kota o där blir den som ett knick …….I..    <--typ så om man tänker svansen/svansen kan även ändra riktning o se bruten ut. medans kroksvans äsom en knorr tydlig bild ser man nu i tråden om svansar. 

32, felsvans har han helt klart det ser man på bilden i ditt inlägg som du skrev den tråden ang svansar. Varför avla ska man då fundera på avla när han har så mycket felsvans som man tydligt ser på bilden. Jag tycker mig även se att svansen har som en knick och kroksvans. Du kan ju läsa o se vad pudelklubben räknar in som allvarliga fel . Vill man vara seriös även som "blandrasuppfödare" och vill ändå gynna rasen så får man ta och fundera på varför man ska avla med en som anses ha allvarliga fel ändå tillför något annat än bara färgen.

Annons:
MaritaBo
2013-10-27 00:20
#35

# 34. Jag vet skillnaden på krok - och knicksvans. Skrev nog inte att det var samma sak? Men kanske var jag otydlig i texten.

En duktig veterinär kan säkert se skillnaden (som vissa kan med HD), men naturligtvis kan en viss osäkerhet finnas med i bilden.

Du har dock helt rätt i att man avlar inte på en hund - BARA för färgens skull. Det finns så mycket mer att ta hänsyn till och som någon skrev. Vad finns det för garantier att det faktiskt är 100 % pudel?

Och om den inte är det, vad gör den då för nytta i avel??? Om man vill avla för att han har en "ovanlig färg" för pudel…. ?

Nej, jag kommer aldrig att förstå mig på "blandrasresonemanget" för att ta en kull eller fler. Finns ingen som helst anledning att göra det….

[Forest]
2013-10-27 00:50
#36

35 håller med dig. Sen visst jag kan väl se att vissa ändå försöker att avla fram sunda friska valpar genom hälsotester och vill därmed höja statusen. Men nu finns det redan så många pudlar i olika åldrar som letar nya hem, det finns en uppsjö med blandraser som letar nya hem. 

Det är lite där jag funderar på varför då avla på en hund som inte håller måtten? Bara för den har en ovanlig färg är det en så otroligt bra egenskap att man då bortser alla andra fel? 

Själv anser jag att sundhet är viktig del o dit räknar jag även svansen.

MaritaBo
2013-10-27 01:10
#37

Absolut, en frisk och mentalt bra hund är det viktigaste i avelsarbetet.

Därefter kommer utseendet enligt min mening i alla fall.

Angående kroksvans och knick svans så har jag lärt mig att det sistnämnda säger man när det finns en tydlig "knäck" av svansen, som man kan se i de flesta fall med blotta ögat.

En kroksvans behöver man inte alltid se med blotta ögat, men känns väl på valpar (och vuxna). När man drar i svansen från roten ut till tippen med fingrarna så ska den vara "slät". Är det en kroksvans så känner man där kotorna som ska vara rektangulära istället är som romber. (Rätta mig om jag använder fel ord)

I båda fallen så handlar det om missbildade svanskotor (egentligen ryggkotor), 1 eller flera i följd. Om det är flera sådana missbildade kotor så får hunden ringelsvans/rullad svans.

Avlar man på dylikt så kan det innebära att avkommorna kan få dessa kotor på värre plats än svansen, dvs. ryggen som kan göra mycket ont.

Detta är bara ett fel som man inte ska avla på, navelbråck är också ett ganska vanligt förekommande fel. Och det är högst ärftligt.

Hade en f.d. vän som avla på navelbråck (australisk terrier). Hon opererade hundarna och sedan använde dem i avel, med resultat att flera avkommor också fick navelbråck… Ni kan ju bara gissa hur förbaskad jag var på henne för detta, men obs. hon är en fd. vän och slutat med avel nu….

Nej, nu är det dags att natta kudden, hundarna snarkar redan ( i alla fall spetsen)…

[Forest]
2013-10-27 09:22
#38

37 och går man nu vidare så står det på jbv hemsida att man får inte avla på defekta hundar, och dit räknas även svansar. Ända undan taget är att det är så lite blod och man bortser då från vissa saker men dit räknas inte pudel på långa vägar.

Eva.H
2013-10-27 16:42
#39

När det gäller knicken på svansen är den skum tycker jag.

Bus hade krullsvans ju men ingen knick när hon var "ung" alltså när jag använde henne i aveln. Samma med min gamla tik Arwen krullsvans men ingen knick.

Men båda damerna fick en ordentlig knick på svansen när de blev äldre, det gäller även Tudde ingen knick från början men i dag har han det. Kände precis på hans svans *ASG* Lisa däremot har ingen knick. Hon är nu sju år.

Men med det jag vet i dag då skulle jag ju inte ha använt varken Arwen eller Bus pga knicken men dom hade den ju inte när de gick i avel.

Men å andra sidan båda damerna hade ju så mycket som talade för dom och de lämnade ju underbara valpar efter sig.

Men jag plockade bort Lisa från aveln pga en magkänsla som sedan visade sig vara rätt. Aldrig jag medvetet skulle chansa och riskera sjuka hundar. Vilket jag anser att man gör om man inte vet stamtavlan och hundens historia.

Amandla
2013-10-27 17:02
#40

Du är klok du Eva! ❤️


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Helenaw87
2013-10-27 23:17
#41

Nu har jag läst hela tråden och jag måste bara få säga att tyvärr är inte alla uppfödare seriösa oavsett om deras hundar är reggade eller vet besiktigade mm.
Har en omplacering som kommer från en väldans oseriös kennel där alla hundar är reggade å allt ser bra ut på papper tills man kommer till kenneln.
det är 4-6 kullar/år på hundar med CRD både lindrig och allvarlig, allt från bra höfter till super dåliga och ofta missfärgningar i pälsen.
Vet även fler kennlar som inte håller måttet enligt skk men vill inte nämna namn då jag inte vill skita ner någon.

Och allt snack om att blandraser är sämre mm tycker jag beror på blandningen.
Alla raser är ju faktiskt blandisar från början.

visst är det dumt med oreggade just för att man står ovetandes men på något vis gör man ju alltid det iaf då saker kan dyka upp ändå.
Bara min åsikt

"Fantasy abandoned by reason produces impossible monsters"

Annons:
Calgott
2013-10-28 06:13
#42

Jag har köpt två oreggade pudlar. Suget att äga en harlekin var större än förnuftet 😐Och av andra anledningar blev det en till.

Idag med facit  handen skulle jag ALDRIG köpa en oreggad hund. Det fanns inget kollat på föräldradjuren och min ena hane har lateral patella luxion och HD E. Inte kul! 

Mamman till mina vovvar är import och har FCI-stamtavla, pappan är också import med stamtavla, men fel, så det gick inte att regga i SKK.

Så länge föräldradjuren har rätt stamtavla och uppfyller hälsokraven är det inga problem att regga i SKK. Så snacket att det inte går att SKK-regga en flerfärgad1/parti är helt felaktigt. Beror antagligen på fel stamtavla, inte kollad hälsostatus, snålhet osv…

Och i min värld (numera) avlar man inte på oreggat.

MaritaBo
2013-10-28 06:53
#43

#41 Nej, alla kennlar är inte seriösa. Det kan jag hålla med om. Men merparten är faktiskt det. Och så småningom om inte regler efterföljs så upptäcks det och det får sina följder. Man kan inte som SKK ansluten uppfödare göra precis som man vill.

Sedan är ju vissa regler lite "luddiga" och/eller finns inte.

Tex. har sheltie CRD som du nämner, (ögondefekt men av lindrig grad). Detta ser man bäst på valpar, men alla ögonspeglar inte sina valpar före försäljning. För det finns inget krav på det. (OM det kravet inte tillkommit sedan jag slutade med sheltieavel, men det är inte troligt).

CRD, om den finns, växer inte bort som en del påstår. Däremot kan det bli svårare att se när de blir äldre. Nu är det en lindrig defekt och påverkar inte hunden. Men visst vore det ändå bra om det var krav på att alla valpar skulle speglas före försäljning? Nu speglar de flesta sheltie uppfödare sina valpar men som sagt var inte riktigt alla.

Det finns ju också colobom och näthinneavlossning, så jag förstår inte själv varför man avstår att spegla valpar. Men som sagt var de flesta gör det.

HD finns också i rasen! Jag själv försökte jobba på att föräldradjuren skulle åtminstone ha känd HD status före avel. Men det var som att köra huvudet i väggen… Man ville inte kännas vid problemet i rasen. Det är en av anledningarna till att jag slutade med sheltieavel. För jag blev impopulär pga det och hade svårt för att hitta röntgade hanar till mina tikar…

Trots detta, så är ändå merparten av alla uppfödare av diverse raser seriösa. Och jag skulle aldrig gynna blandrasaveln… för där har man ännu mindre koll…

Kitten86
2013-10-28 09:09
#44

#43
Nope, det är ännu inget krav på att ögonlysa sheltievalpar men det är en rekommendation som många uppfödare följer det då de är seriösa!

Inom sheltie får du väl också avla på lindrig CRD har jag för mig. Det sägs ju att lindrig och måttlig CRD inte påverkar hunden i vardagen medans kraftig ger hunden märkbara problem (hört om problem med avståndsbedömning, mörkerseeende mm). Oftast så har ju dock en hund som lider av CRD även något annat fel som t.ex. colobom.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

MaritaBo
2013-10-28 10:16
#45

# 44.

CRD, påverkar inte hunden alls inte ens kraftig. (Om det inte kommit nya rön?). Men som du säger så finns det ofta i samband med colobom och i värsta fall så leder det till näthinneavlossning.

Det rekommenderas att om man avlar på CRD så bör den andra vara helt utan anmärkning.

Jag hade två tiklinjer den ena  var genetisk fri (alla valpar blir ua oavsett om jag parade med en lindrig, måttlig CRD). Den andra var inte genetisk fri men lämnade bra ögon i alla fall.

Av 14 kullar så hade jag bara en kull med CRD. 3 av 5 valpar.

Det var min näst sista kull, så jag blev lite förvånad att det ploppade upp då.

Nu har ju sheltie en hel del problem, som CEA, PRA, Patella förekommer också, andra ögondefekter som Distiachis, retinopati, katarakt och så HD förstås. I och med de "många" problemen så väger man ju de olika defekterna mot varandra och det som inte påverkar hunden nämnvärt bryr man sig inte så mycket om. OM man brydde sig om allt, så skulle genpoolen minska avsevärt. Men en sak är säkert, HD är av allvarlig art och jag blir lite ledsen över att man inte bryr sig om det i rasen…

Jag själv förde statistik på alla röntgade hundar (ingen rolig statistik) och vilka som blev avlivade (som jag fick tips om) pga HD. Att uppfödare också fortsätter att avla på en hund som lämnat HD OCH hunden med HD avlivats, det har jag definitivt inte någon förståelse för. Varför inte röntga föräldrarna då, innan fortsatt avel?? Vet en uppfödare som hade flera hundar som hade grav HD (avkommor) och några avlivades på röntgenbordet. UNGA! Denne uppfödare fortsatte som vanligt….. och fler HD fall blev det. Denne är fortfarande verksam och det tråkiga är att en valpköpare till mig använder dennes hanhundar…. Vi som pratade mycket om HD och var överens om att det var en viktig bit i avelsarbetet…

Det är skönt att jag slutade med sheltieaveln, det enda jag saknar är "puppisar". Men att fortsätta med en ras där tyvärr enligt min mening utställning är det viktigaste, det kändes inte rätt.

Kitten86
2013-10-28 12:07
#46

#45
Jag håller med dig om att krav för ögonlysning borde införas på valpar för att få en bättre och mer sanningsenlig bild av utbredningen samt även att åtminstonde patella undersökning borde införas och kanske tom HD röntgen!

Jag håller också med att det är synd att fler och fler endast stirrar sig blinda på utställning och utställningsresultat hellre än att se till rasens bästa vad gäller sjukdommar och menatlitet och att bevara den och försöka sträva åt att få en rent generellt friskare ras. Visst kan man inte bortse från allt och endast avla på helt fira hundar pga den genetiska basen då skulle minska drastiskt vilket skulle riskera att medfölja andra defekter, men man bör ju definitivt åtminstonde försöka sträva efter att avla på så fria hundar som möjligt och inte använda den gentiska poolen som en ursäkt för att avla på en hund som man själv tycker är fin/trevlig eller vad det nu kan vara fast den egentligen har något fel man kanske inte bör avla på… Avlar man på en hund som är drabbad av något så gäller det ju att man är insatt i genettik och väljer partner med omsorg annars vilket jag har svårt att tänka mig att inte allt för många bryr sig om att fördjupa sig i.

Tråkigt att du slutade då jag anser att du har helt rätt värderingar för att hålla på med avel och hjälpa till att föra rasen vidare mot en friskare och sundare framtid!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

MaritaBo
2013-10-28 12:41
#47

# 45. Tack! Men som sagt var, står man ensam som jag gjorde i HD frågan, så orkar man inte stå emot i längden  och bli utfryst och att det snackades bakom ryggen på mig. I början hade jag flera med mig, men de droppade av snabbt då de upptäckte att det inte var populärt att stå för sin sak…. (Fegisar). Och än värre var ju att det fanns uppfödare som röntgade men så vips så råkade de få en C hund (lindrig HD) och då slutade de röntga!?!?!?!?!

Jag kan heller inte stå för en ras, där utställningsmeriterna är det avgörande i aveln. En hund med hur många championtitlar som helst behöver inte alls vara bättre än den hunden som bara har en 1:a (Good heter det väl numera?) på utställning om den förstnämnda är också nervös, har CEA och kanske har HD också. Och man ska inte tro att bara för att en hund har x-antal championtitlar eller cert, att det är en bra avelshund. Många glömmer bort att det är avelsresultatet man premierar på utställning inte avelsvärdet, som många tycks tro….

Idag ska sheltien vara dessutom överpälsad. Det har inget med rasstandarden att göra över huvudtaget utan det är uppfödarens och domarens tycke… En sheltie är en arbetande hund i grund och botten, och ska inte ha en överdriven päls.

Ajdå, nu hamna jag verkligen OT med sheltien här. Sorry! Men avelsarbetet är densamma oavsett ras man sysslar med. Sedan har alla raser sina sjukdomar och defekter. Men i alla fall, då det gäller sheltien så är det en ras med många registreringar och där har man råd att sålla bort lite hundar…

Kitten86
2013-10-28 14:45
#48

#47
Kan kort och gott säga att jag håller med dig (sorry för OT här på pudel.ifokus)!

På grund utav päls och diverse annat så föredrar jag själv de amerikanska linjerna då de verkar vara mer bevarade som en arbetande sheltie med en lite annan kroppstyp och annan päls och mentalitet bl.a än de flesta brittiska.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Annons:
Amandla
2013-10-28 17:24
#49

Helt okej med OT, det handlar ju om värderingar i avelsarbetet vilket är intressant för oss som vill diskutera sådant! 👍


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
MaritaBo
2013-10-28 18:06
#50

Vad bra Amandla! Och som jag sagt så kan jag inte pudel så bra men i sheltie är jag någotsånär insatt i… Fast det händer ju saker hela tiden så jag känner mig ringrostig då jag inte hängt med de senaste åren…

TjockaBerta
2013-10-28 21:03
#51

Nu har jag läst alla inlägg. Väldigt intressant med många kunniga inlägg. 

Men mest förvånad är jag över att man planerar att avla på en blandras utan att ha någon tidigare erfarenhet Vare sig av avel eller av renrasavel. Som i det här fallet en defekt blandras. 

Sen kan jag tycka att argumentet: alla Skk uppfödare är heller inte seriösa inte är något skäl till att para blandraser. 

Min hund är SKK reggad men jag kände att han ska inte avlas på så jag kastrerade  honom. Inga valpar som har defekter efter min hund.

>>>Malum domesticum<<<

wesdi
2013-10-31 08:34
#52

I min värld finns ingen direkt anledning till att köpa en oreggad/blandras.

Inte alltid de är så mycket billigare. Vet man vad man får?
Hur ser det ut i leden bakom valpen? Varför är den oreggad?

Självklart kan ingen uppfödare garantera att sjukdomar/ledproblem mm inte dyker upp men… en uppfödare som är med i SKK (eller motsvarande i annat land) har förbundit sig att följa de uppsatta reglerna för en seriös avel. Avelsdjuren följer det hälsoprogram som satts upp för just den rasen.

Uppfödare, valpköpare kan följa valpen stamtavla långt tillbaka och se vad som finns bakom.

Att avla på sin hund innebär ett enormt stort ansvar, oavsett om det är hane eller tik. Man medverkar till att sätta x valpar till världen, valpar som köps av andra hundägare. Som i sin tur hoppas på friska, härliga mentalt stabila hundar.
Så klart man då innan måste ta sig en rejäl funderare och fundera på sin hunds egenskaper, hälsa, status, stamtavla mm.
Alla hundar är i hundägarens ögon den absolut bästa hund som finns, men här måste man kritiskt granska sin hund.
- Vad kan min hund tillföra aveln för att förbättra rasen?

Det finns massor att tänka på.

//Lena

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

Cahira
2013-11-01 21:05
#53

#52 "I min värld finns ingen direkt anledning till att köpa en oreggad/blandras."

Inte ens en omplacering?

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

wesdi
2013-11-04 12:01
#54

#53 Nej.
Än har jag inte tagit en omplacering. Skulle jag göra det, ta en omplacering så skulle jag i första hand välja en renrasig.

Jag föredrar renrasig, föredrar även att köpa en valp istället för vuxen/omplacering.
Men visst.. skulle det dyka upp en renrasig lite äldre valp/unghund av den ras jag vill ha och efter de linjer/kombinationer/arbetsförmåga jag gillar så… vem vet? Men jag har än inte aktivt sökt efter omplacering.

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

Cahira
2013-11-05 01:10
#55

#54 Tack för svar, var bara nyfiken. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
Upp till toppen
Annons: