Hälsa och sjukdomar

Pudeln som badade

2013-08-09 12:13 #0 av: TjockaBerta

I år har jag låtit hundarna bada. Tidigare har de fått gå i om de har velat men de har inte brytt sig så mycket. 

I år kastade jag pinnar som de hämtade, jättekul, och båda druttade dessutom i från bryggan, en åt gången. Så de har provat på både att plaska och att simma lite Glad

Vattnet i sjön kommer från en källa och är i princip vårt dricksvatten. Vi tar prover varje år och det är jättefint och rent vatten.

Rätt som det var tyckte jag att Thomas var lite sträv över bröstet och när jag tittade närmare hittade jag hot-spot på kinden. Nästa dag hade han eksem över hela sig. 

Veterinären skrev ut massor av grejer mot eksemen och nu gäller det att hålla honom helt torr. Inte helt lätt nu när det är blött i gräset. Nybadad och fin som han var hittade han en lerpöl vid ett dikesavrinning och plumsade raskt ner där. Bada och föna igen!

Varannan kväll ska han schamponeras med specialschampo och varannan ska han torkas två gånger med pads som desinficerar. Sen fick han droppar mot en infektion i ögat. Bara att bada honom tar 30 minuter sen ska han torkas också. Pust. Men det är bara i 14 dagar.

Tur att han är nerklippt sa veterinären! Glad

Troligtvis har han lyckats få någon bakterie från vattnet trodde veterinären. Maximal otur i det rena vattnet men men Det kliar i alla fall inte på honom.

Det jag tycker är tråkigast är att det oftast kommer tillbaka. Har man en känslig hud så åker man lätt på det igen. 

Nu är det nog färdigbadat för oss. Och så tycker jag att jag var så dum som skulle ha dem att bada. Bara för att alla andra berättade om hur roligt deras hundar har det när de simmar och plaskar. Arg

Men visst är det konstigt. Alla gånger han rullat sig i lerdiken, vår och höst och det har gått bra och nu plums i den fina badsjön, vips bakterier. Galen

Anmäl
2013-08-09 12:31 #1 av: Amandla

Meeeen vilken otur! Du lär få rutin på att bada och föna pudel i alla fall, för att se det positiva i det hela BlinkarHar du en vanlig handfön så du måste borsta eller en med slang? Jag tänker på att aprikoser och andra med ljusare skinn kan vara känsligare för borstningen, de har ömtåligare hud som lätt rispas. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-08-09 12:49 #2 av: [Forest]

Vilken otrur, trist att det händer när man verkligen ser att dom gillat att bada :-/

Här får Donna hot-spot när jag badat fönat och sen klippt ner kinder/hals mothårs på ett ställe, men efter andra gången det inträffade så rakar jag kinen/hakan/hals medhårs så har inte inte fått det. Så vissa är känsligare om dom är nyklippta med men nu var det väl ett par  veckorsen han klipptes? Tänkte annars kanske det berode på detta med?

Här har jag rakat ner Donna med 10an på kroppen så nu torkar hon snabbt som tusan vispa lite med handuken över henne och några minuter i solen så är hon torr igen. Jätte skönt :D

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-08-09 13:29 #3 av: TjockaBerta

#1

Tyvärr har jag bara en vanlig handfön så det blir en hel del att borsta. Jag skulle behöva tre händer. Gubben fick blåsa på benen medan jag borstade för där räckte inte händerna till. Insidan av låren är bökig Glad

Jag har försökt att argumentera för en riktig fön i 2000,- klassen men han fattar inte. Det är ju jag som gör jobbet liksom Skämtar

#2

Poohunden fick hot-spot första gången jag lämnade bort honom för klippning. Hon var van vid slätnosade pudlar och han har ju cockerhäng runt nosen så han såg lite hackad ut när han kom tillbaka. 

Det var därför jag direkt kände igen vad det var och förstod att här behövs det större grejer för att få bukt med det.

Thomas var nog ganska nyklippt när det hände så det kan vara en bidragande orsak kanske. 

Det var som varmast när de var i så jag tyckte att de torkade fort i solen. Men nu måste jag se till att Thomas blir snustorr. Han har förhållande vis tunn päls och jag tycker att han torkar fort när jag jämför med Poo som har dubbel päls. Det kan ta ett dygn innnan han är torr om man inte är flitig med fönen. 

Anmäl
2013-08-09 13:32 #4 av: Amandla

1. Låt gubben borsta, för du "har så ont i armen" eller nåt passande Skämtar

2. Vad tycker gubben om veterinärräkningen? OskyldigRisken är ju att det blir ett återkommande besvär precis som du säger.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-08-09 13:39 #5 av: TjockaBerta

#4

Mina hundar! 

Nåja, han har varit snäll och hjälpt till att bada så jag inte behövt göra allt. 

Räkningen är inget tjafs. Så klart de ska ha vård. Men det är klart. Blir det en följetong måste vi hitta en bättre lösning. 

Vi är på landet nu och det är mycket billigare att gå till veterinären här. Jag  betalade 785,- och då fick jag schampo, pads och ögondroppar också.

Anmäl
2013-08-09 13:52 #6 av: Amandla

Tummen upp

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-08-09 16:10 #7 av: MaritaBo

Ojoj, vilken osis! Och vilket jobb att komma tillrätta med problemet.

Synd att det ska bli sådär när man äntligen får hundarna att bada.

Jag köpte min hundtork på tradera för många år sedan (slang och blåser bort vatten) för under 1000 kr (tror det var 800 kr). Hade bara använts några få gånger. Den är flitigt använd - har ju haft pälshundar i alla år. Och håller än. Går på ett kick att blåsa pudeln torr med. Sedan att han inte gillar det är ju en annan historia.

Det behöver inte vara av den dyraste sorten för att fungera bra och kanske värt att kolla runt lite på ex. tradera.

Anmäl
2013-08-09 18:58 #8 av: wesdi

Usch otur!
Mina hundar badar ju *jämt* och får självtorka.
Igår, efter 10 km cykeltur i hällregn och på blöta leriga skogsvägar så var de inte så vackra i pälsen precis.. Skämtarså jag tog ut *monsterfönen* (rejäl pudelfön) på bron och blåste av smuts och vatten!

Varför ska han badas i specialschampo så många gånger?
Det där har jag aldrig förstått, det brukar ju vara rätt starka schampon (SLS, stark tvättensid, vanlig i schampon, duschcremer, diskmedel, biltvättmedel mm) ok att det torkar ut men det torkar ju ut onödigt mycket tycker jag det låter som. Borde kunna bli risk för uttorkad och irriterad hud av så ofta schampobad.

Går det inte att raka rent det drabbade stället och hålla det rent och torrt?

Jag försöker dra ut på schampobad så länge som det går. När det blir schampobad så använder jag oftast schampo utan de starkaste tvättensiderna.

Anmäl
2013-08-09 22:14 #9 av: TjockaBerta

#7

Ja det känns inte så roligt just nu. Hoppas det går över med den här behandlingen. 

Jag har kollat lite tidigare efter riktig fön men jag får kika lite igen. 

#8

Schampot ska behandla huden på hunden. Först ska man värma hunden i 5-10 minuter med varmt vatten. Sen ska man schamponera och sen ska det verka på  huden i 10 minuter innan man sköljer ur det. Det som dödar bakterierna och löser upp sårskorporna måste tränga ner i huden så det är inte ett vanligt uttorkande schampo. 

I det här fallet är det över hela kroppen så det går inte att raka hela hunden. När gammhunden fick hotspot så rakade veterinären och sen baddade vi och la på en kräm. Men det var bara på två ställen i ansiktet. 


Nu när jag är i farten med schampo och fön så passade jag på att tvätta och föna gamle svarten också. Skrattar Så idag blev det två rena hundar.

Tur att Thomas är så lätthanterlig. Han ser bedrövad ut men han står alldeles stilla utan att beklaga sig i duschen. Som husse sa: tänk om man hade haft en hund som levde rövare.

Anmäl
2013-08-12 08:47 #10 av: TjockaBerta

Är den här fönen prisvärd. Det är så många olika effekter osv och jag kan inte se vad det är för märke.

http://www.blocket.se/stockholm/Trimbord__hundfon_och_hundbur_48636983.htm?ca=11&w=2

Kan någon hjälpa mig?


Anmäl
2013-08-12 11:25 #11 av: Amandla

Det står inte hur gammal den är eller hur mycket använd den är. Mejla säljaren och fråga, fråga också efter nypris och var den är köpt.

Den ser ju ut ungefär som en Metro, det har kommit in massor med billigare blasters (som de kallas när de har en slang) senaste åren, en del är det kända märken på, andra ser precis likadana ut utan märke och kostar mindre. Det är en djungel... 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-08-12 12:18 #12 av: TjockaBerta

Det är en K9 (blow dryer) med en hastighet och värme. köpt 2006

Använd för utställningar i två år. Men hon sa att uppfödaren rekommenderade den som en proffsblåsare.

Glömde fråga nypris. Galen

Hittade den här också. Ny men det är bökigt i alla fall med garanti osv när man handlar på nätet.

https://www.vidaxl.se/hundfon-med-varmeelement-2400-w

Anmäl
2013-08-12 12:27 #13 av: Amandla

Oj, såpass gammal ändå... då var den säkert dyrare mot vad den skulle vara om man köpte den ny nu eftersom priserna sjunkit. Metron kostar en tusenlapp mindre mot för några år sen! 

Jag skulle kunna tänka mig den du länkar till, justerbar blåst är nog det viktigaste känner jag. Värmeläget har jag bara på 0 ändå, det blir så varmt redan på 1. Den är väldigt lik den här: http://www.4dogs.se/fonar/fonblaster-cyclone

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.