Allmänt

Fundering: Hunden funkar bra på fodret

2013-08-03 00:50 #0 av: [Forest]

Hur ser du på foder om hunden mår bra av att äta billigare märken eller dyrt fodermärke vad är viktigast ? kosten eller hur hunden mår.

Om nu hunden mår bra av fodret hur vet man då hur den kanske skulle må om man tex barfa,färskfoder eller köpte mer foder där kött är största innehållet?

Ska verkligen kastrerade hundar behöva äta dyra vetrinärfoder för att klara av livet som en normal slimmad hund?

Där var lite funderingar jag får när jag jobbar och folk som verkligen köper dåligt foder (det gäller även kattmat när kunder köper detta får jag denna fundering) Funderar

PS bilden är inte en pudel utan våran kära fd hund Chanel som äter märgben

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-08-03 10:06 #1 av: MaritaBo

Intressant ämne.

För min del så ser jag på hunden/-arna hur de mår fysiskt.

Har de blank fin päls? Är klorna fina? Bajsar de normalt? Hur ser tänderna och tandköttet ut?

Jag har alltid varit noga med att välja torrfoder utefter innehållsförteckningen. Kyckling (kött) tex. ska stå först. MEN, nu när jag börjat med färskfoder (vilket jag blev slussad till pga kräsna hundar) så har jag läst lite om både det ena och det andra. Det är INTE säkert att det är mest kyckling i produkten för det finns något som heter FUSK dvs. de kan "splitta" tex majs som majs och majsmjöl och lägger man ihop det så finns det mest av det. Snacka om att jag känner mig lurad efter att jag läst detta - en sak jag aldrig haft tanke på förut.

Jag har alltid velat ge mina hundar det bästa möjliga och provade för många år sedan Bravo färskfoder. Men det fungerade inte alls på några av hundarna (hade 8 st på den tiden). Det blev sprutdiarrér. Andra färskfoder som tex. VoH fanns inte då - i alla fall inte här i trakten. Så det blev bara torrfoder fram till nu. Andra hundar som det fungerar utmärkt på. Jag känner mig nöjd och har svårt att tänka mig att jag någonsin kommer att återgå till BARA torrfoder. MEN, jag ser till hunden/hundarna och kollar om de mår bra. Det jag kan se i alla fall (invärtes är ju svårare att se).

MEN bara för att jag använder färskfoder och fuskbarfar med ben och lite annat så innebär inte det att det är det allra bästa för ALLA hundar.

Jag menar att det spelar ingen roll vad man ger till hunden bara den ser ut att må bra! Jag som instruktör och fd. aktiv på brukshundklubben har ju sett många hundar genom åren och frågat några när jag sett jätteblanka pälsar osv. vad dessa har givit för foder. Och ibland har svaret varit typ BLÅVITT på konsum. (eller det billigaste på ICA osv).

Då anser jag att just det fodret är det bästa för just DEN hunden även fast jag tycker att det är "skitfoder". Det jag menar är att även billiga och spannmålsbaserade foder kan vara bra eller åtminstone duga till vissa hundar. Jag har ju själv sett det så. Och då finns det ingen anledning att byta foder.

Tyvärr är det väl så att många (av det jag läst) Barfare och färskfoder användare blir lite anti mot folk som använder billiga och spannmålsbaserade produkter och det tycker jag är lite fel. Det viktigaste, även fast jag känner att jag inte vill återgå till enbart torrfoder (mina har numer fri tillgång till torrfoder, vilket de äter av ibland och ibland inte) är att hunden mår bra av det. Sedan spelar det ingen roll vad de ger - bara hunden mår bra av det.

Anmäl
2013-08-03 10:13 #2 av: MaritaBo


Att min "gamla" spets mår bra av färskfodret har jag sett på hennes klor. Hon blir 7 år i höst och hon har alltid haft flisiga klor och varit klobitare. Och jag har aldrig kopplat ihop det med foder förrän nu! Hennes klor är efter bara någon/-ett par månaders användning av färskfoder jättefina! Och hon har inte på länge bitit på klorna! :-)

Detta trots livmoderinflammation och komplikationer, då hon inte mått så himla bra!  

Och nej! Man behöver inte köpa svindyra så kallade "veterinärfoder" till en kastrerad hane/tik. För att bibehålla en slank figur. Det är bara att reglera mängden om det visar sig att hunden lägger på sig.

Zatang med renben. Gott!!

Anmäl
2013-08-03 16:55 #3 av: TjockaBerta

Spännande fråga. Jag har funderat i samma banor. Hur vet man att det är bra? Skulle något annat vara bättre?

När min äldre hund kom som omplacering, kastrerad och 8 år gammal, hade han med sig en säck RC. Han hade klåda så  hela huset skakade på nätterna. Vi hade tur att träffa en veterinär som var specialiserad på allergier hos hund. Hon sa att det oftast är proteinet de reagerar mot vilket då oftast är kyckling. Om det står "lamm" på förpackningen räcker det med att 4% att köttinnehållet är lamm. Resten kan vara vad som helst. Oftast kyckling. Se MaritaBos inlägg om innehållsdeklarationer. Det finns många sätt att fuska på.

Då hittade jag Orijen utan kyckling och även utan spannmål för då hade jag läst på lite om vad hundar behöver och är även själv en fd LCHF:are. Klådan försvann och hunden mådde bra.

När han kom var han smal och fin och han har hållit sin vikt. Förra ägaren kastrerade honom när han var 5-6 år pga aggressivitet (!)

Valpen åt Magnussons men jag bytte ganska fort till Orijen så att de åt samma mat. Tyvärr hade Thomas svårt att smälta torrfodret. Det förstod jag efter ca 1 år när han fick ont imagen och la sig i "böneställning". Då bytte jag omgående till färskfoder. 

Där valde jag Bravo efter att ha provat några som valpen inte verkade tycka om. Jag har inte brytt mig om att truga. Bravo funkar för oss alla. Det är för hundar som inte tål vete. Den äldre hunden kliar sig fortfarande inte och Thomas har inte ont i magen längre och har slutat spy osmält mat i bilen. 

Thomas kastrerades vid 8 månaders ålder. Ingen av mina kastrerade hanar behöver något specialfoder. De har inget problem alls med att hålla vikten. Jag är jättenoga med att kolla upp det några gånger per år och hittills är allt OK.

Tilläggas ska att jag är en riktig snåljåp vad det gäller godis både till hundar och barn. De får den mat de ska ha. Ger jag extra utöver det är det mitt ansvar att dra ner på middagen. Vi går mycket dessutom. Min äldre hund, 12 år, orkar inte riktigt lika mycket nu men då får man minnas det när det är matdags. Precis som för vilken annan hund som helst.

Det bör inte vara ett problem med kastrerade hanar och vikten. Det är nog något som ägaren skapar.

Skulle de må bättre av ett annat foder? Jag vet inte. Som vi resonerar här hemma: Så länge det här fungerar så får det vara som det är. Skulle jag köpa ett billigt foder och de skulle må bra på det skulle jag ändå vara tveksam. Jag köper inte de billigast varorna till mig själv heller. Man ser väl ingen skillnad på mig om jag äter en dyrare falukorv än om jag äter en billigare, men jag tror den dyrare har bättre råvaror.

Anmäl
2013-08-04 01:09 #4 av: [Forest]

Jag tycker väl lite som så att många stora fodermärken lever på sin reklam. Foder efter raser där funderar jag faktist på hade det inte räckt med göra S-M-L på foderkulorna?

Många anser att deras hundar levde i 15 år deras avföring var alltid normal utan dom gångerna de vart magsjuka. De ahr haft bra blanka pälsar. Där utgår dom helt på hur bajsen/pälsen var=kanon bra mår hunden. 

Där funderar jag på hur hade den då mått om man gav den då lite kött utöver torrfodret som kanske är mestadels baserat på spannmål av olika typer?  Vissa ger inget mer än torrfoder och tuggben.

Chanel som hunden heter på bilden som jag visa med sitt första märgben hos oss, en omplaceringshund som levde på pedigree men som ganska så snabbt fick göra foderbyte. Hennes tänder var inte helt fräsha avföringen var hård och hon gilla inte änds sitt foder. Det vart en resa till butik som har de flesta fodermärkerna. Den jag utsåg då var orijen som med glädje i skålen snokades rätt på bara dessa kulor. Lite dålig i magen några dagar men envis så forsatte jag att öka kulornas mängd bland hennes gammla foder. Det slutade bra, hennes mage vart fin och bajset vart bra. Nu hade hon inte så hård avföring som innan, matta pälsen fick lite mer lyster. Hon fällde inte heller päls som innan.  En tripp till vetrinären så fick hon fina tänder och kunde då ge pussar som inte man sa ursh till ;)

Jag vet inte alls hur hon skulle se ut idag då hon tyvärr fick cancer och avlivades då det var i lever och magen.

Jag kan inte mycket om vad hundar exakt ska äta men jag har väl fattat att dom ska äta kött och efter detta har jag gått efter foder där kött ändå är med mestade

Eller är det så att vi idag faktist ger hundarna för bra mat? Denna fina kost medför att de tål så lite att det skapar olika allergier, sånt som var ovanligt kanske på 70-talet? Idag är det vanligt med foderallergi, spelar nästan ingen roll vilken ras det är så förekommer det just foderallergi. Skulle man ge mer husmanskost där kryddorna inte var mer än lite vitpeppar, gnytta salt . Det är väl även lite man kan spåna vidare på :)

Vad man bör tänka på är att idag är det betydligt mer hundar, man skaffa sig inte hund förren man hade ett hus och barn "förr" idag skaffar sig många hunden först redan när man är 18 år och bor i lägenhet. Så visst är det mer hundar, all avel är inte den bästa osv men iaf allergi var inte helt vanlig vad jag kan minnas ändå :) (var liten på 80 talet :D )

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-08-04 09:41 #5 av: MaritaBo

Jag kan hålla med dig om att många foder lever på sin reklam och då syftar jag framförallt på RC.

Jag har själv använt det fodret under en tid, men det jag blev mest trött på var deras ofantliga prishöjningar. Flera gånger per år. Vilket jag inte ansåg vara försvarsbart. Jag hade ingen lust att bekosta deras reklam..

Dessutom köper jag inte idén med deras olika rasfoder. Jag tror inte att det är så stor skillnad på fodren. Har också pratat med en djurbutiksägare som är lite kunnig och hon säger detsamma, det är inte så stor skillnad på fodren.

Tyvärr, så tror jag att många - framförallt nya valpköpare tänker: Åh, foder för pudel!? Det måste ju vara bra för min pudel!

Likadant är det med hundägare som tror att just pudelfodret inte fungerar på sin hund för det är ju ingen pudel!

Jag frågar mig också - hur många pudlar har de testat fodret på? Och vad vet de egentligen om vad just en pudel behöver?

Det bästa torrfodret jag har haft var Sportsmans Pride. Det fungerade på alla mina 8 hundar (shelties), blanka fina pälsar, bra avföring osv. Men jag tvingades sluta med det då de slutade ta in fodret av någon anledning som jag inte minns. Det finns åter igen att få tag på - någon annan importör, men vad jag har förstått så har de ändrat receptet och det är inte riktigt densamma idag... så jag har inte återgick aldrig till det.

Jag håller med dig om att foderallergier har ökat markant. I alla fall så är väl informationen om det mycket större idag än för 20 - 30 år sedan (då fanns ju inte dator i var mans hus). Ofta handlar det om kvalster allergi som just finns i torrfoder samt lite andra ingredienser.

Innan torrfodret kom in i spelet gav man matrester och slaktrester och dylikt. Bra eller dåligt? Jag vet faktiskt inte, men jag tvivlar på att hundarna levde lika länge då som nu. Eller gjorde de det?

Det enda jag är "rädd" för med tanke på att färskfoder blir allt populärare (och är enligt mig ett bättre och naturligare foder) att tillverkarna börjar höja priset alltför mycket... Idag kan man ju säga att det är billigare än att utfodra med tex. RC. (För mig i alla fall) Och detta vinner de på. Men om de börjar höja priset alltför mycket kanske många återgår till torrfoder helt och hållet?

Anmäl
2013-08-04 16:48 #6 av: TjockaBerta

Vår tax åt Doggy på 70-talet och blev 16 år. Visserligen led han av vitaminbrist men var i övrigt frisk och slank.

Min syster hade en schäfer som de kokade slaktavfall ris och grönsaker åt varje kväll. Det gick också bra.

Anmäl
2013-08-05 01:04 #7 av: wintermynta

I dagens läge struntar jag fullständigt i vilket märke det är så länge min hund mår bra. Jag vill också kunna läsa och förstå en innehållsförteckning så jag vet vad jag ger. Tyvärr har det inte alltid varit så. När vi köpte valp så fick vi med torrfoder som valpen snabbt rata. Det skulle vara ett  bra märke som hundar älskar men vad hjälpte det. Valpen åt inte och det borde heta envis som en pudel. Där börja var låånga och jobbiga matresa. Jag tror att vi har gått igenom ALLA dom vanliga märkena,några mindre vanliga, allergifoder, blötmat a la doggie, voh mm.  Bara för att få hunden att äta.
För att göra en lång historia kort så kom det fram att han är allergisk mot det mesta och även är allergisk mot förrådskvalster. Jag lärde mig att läsa vad som egentligen stod på förpackningarna och många ggr funderar jag om det verkligen hur det kan vara lagligt att ens marknadsföra det som foder.
Våran hund är idag 2 år och 6 mån och som jag skrev kraftigt allergisk mot det mesta (nöt , fläsk, fisk och kyckling i torr form). Han får färskfoder med lamm och ren.Sen ska vi prova med lite kyckling när hans kropp återhämtat sig. Har även fått tag på kanin som ska ges i barf form.
Sen tror jag att matberikning ger en gladare hund överlag. 

Anmäl
2013-08-05 13:37 #8 av: wesdi

För bra mat idag?
Hm, njä skulle jag vilja säga. Inte om man tittar på den explosion det blivit bland torrfodertillverkare, vissa stora märkens enorma sortiment.. rasfoder, foder till mindre aktiva, foder till aktiva inom något särskilt bla bla bla...
Läser man sedan innehållsförteckningen så är det inte särskilt mycket som skiljer sig så.... 

Ni som ger torrfoder, läser ni innehållsförteckningen för att se vad fodret innehåller?

Finns torrfoder som innehåller ca 10-20 % animalier (kött, köttmjöl). Resterande 80 % är spannmål av olika slag, grönsaker, hydrolysater, viss del animaliskt protein men ofta mer vegetabiliskt protein.. och lite mer för att göra torrfoderkulorna färglada och roliga (för vem? För ägaren, tror inte hunden bryr sig om utseendet).

Vad är hunden? Hur ser hundens tänder ut? Hur ser mag/tarmsystemet ut hos en hund?
Vad ska hundens mat bestå av mest, animaler eller vegetabilier?
Vad tycker ni?

BlinkarMina hundar har rovdjurständer, gjorda för att slita och krossa till sväljbara bitar. Resten tar magen/magsyran hand om... korta tarmar gör att få ev. bakterier mm hinner få fäste...

Gissa vad mina hundar får för mat Blinkar?

Anmäl
2013-08-05 19:32 #9 av: MaritaBo

# 8 (Jag vet vad du utfodrar med, hamnade i din blogg igår -(tror det är du i alla fall ;-) ).

Nej, inte är maten för bra idag. I alla fall inte torrfodret. Finns väl några få som hör till de bättre (som är verkligen köttbaserade eller saknar spannmål). Men om det är det ultimata för våra fyrbenta vänner det tvivlar jag starkt på.

Ju mer jag läser och sätter mig in i torrfoder vs. färskfoder/barf desto mer är jag bekymrad över vad jag har tidigare givit mina hundar. Dvs. torrfoder, även fast jag varit rätt kräsen och inte tagit det billigaste...

Jag förlorade två hundar i juni, med tre veckors mellanrum och jag kan inte låta bli att tänka på om de kanske hade fått vara friska och levt längre om jag hade kunnat kört på åtminstone färskfoder till dem? (den ena var väldigt känslig i magen och fungerade inte på Bravo som jag testade för några år sedan). Jag har haft många, många hundar och inte en enda av dem har blivit äldre än 11 + 1 mån. 8,9, 10 år det kan jag tycka är ganska tidigt att förlora mina älskade vänner...

Nåja, jag ska inte tänka på sådana sorgligheter nu, men tanken slog mig häromdagen - hur mycket påverkar torrfodret hunden i det långa loppet. Ja, jag vet, det finns många hundar som blivit äldre än mina på bara torrfoder...

Det är väl något vi aldrig lär få veta, men tanken finns där som sagt var...

Visst ger jag torrfoder fortfarande, men det äter de inte av varje dag.

Om hunden själv får välja så väljer de i de flesta fall färskfoder/barf. Naturligtvis finns det undantag, men få sådana.


 

Anmäl
2013-08-05 19:35 #10 av: Amandla

Man ska inte grubbla för mycket på vad man gjort tidigare, man gjorde ju vad man hade förstånd till då. Nu är det nu, man lärt sig ytterligare lite till eller kanske en hel del Skämtaroch har mer kunskap om allt möjligt, men kom ihåg att man aldrig blir fullärd. Det finns inte en enda människa som kan och vet allt, låt ingen lura er att tro det! Cool

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-08-05 23:04 #11 av: [Forest]

Jag tror inte att man ger för bra mat idag det finns för mycket skröp i torrfoder men även i vissa färskfoder. Jag tycker väl att hundar dör inte av att få i sig lite från växtriket. Jag hade mer än gärna barfat hundarna och katten men då jag har svårt att hantera alla delar de bör äta så är det ingen ide att fundera på göra det. ;) 
Här har vi fått kämpat med hund med magbesvär, känslig mage som även får magkatarr. Jag förstår att en hund är kräsen om den får ont av maten. Nu menar inte jag att allt blir bra om man byter foder men faktist var det så det var för Donna. Och jag tror om jag ska vara riktigt ärlig att barfa är det sundaste man kan erbjuda här är det fusk som gäller med voh som bas och tilltugg av ben och kött. 

10 bra skrivet. Det är intresant detta med foder och kost vad en hund ska äta. Jag ska gå på föreläsningar om detta nu i höst då det kommer bli olika delar varje gång i hundklubben. Jag har sagt till om att jag vill även att en som barfar ska komma och berätta lite om detta för jag tror att dom kan ta dö på en del myter som lever kvar (tänker på F ben) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-08-06 07:50 #12 av: TjockaBerta

Frågade sambo vad deras hund åt på 70-talet. Burkmat och Frolic. Dessutom åt den tydligen mycket godis, lakrits och choklad bl a. Den hunden blev 15 år. 

Det måste ha varit mindre miljöpåverkan förr också. Det kan inte bara bero på maten hur gamla hundarna blev/blir

Anmäl
2013-08-06 09:28 #13 av: MaritaBo


Intressant hade varit att veta vad torrfodret innehöll i begynnelsen och vad som hänt med det under årens lopp. Jag misstänker att idag innehåller torrfoder mer tillsatser (onödiga sådana) än vad det gjorde i begynnelsen, även fast det säkerligen var mesta spannmål redan då.

#10 Nej, man ska inte grubbla, det har du rätt i. Idag är jag nöjd med vad jag kan ge mina hundar och de mår bara fint av det. 

Det jag inte tordes ge förr som ex. kycklingvingar, det får de idag. Och inte har jag ågren för benen heller. De får också märgben och renben.

Jag hoppas och tror på att det inte ska hända något för de gnager fint på benen och spetsen ser ut att krossa kycklingvingar rätt bra.  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.