Allmänt

Vid anfallssituationer

2012-07-14 19:13 #0 av: wintermynta

Skriver ett inlägg här också. Om nu det värsta skulle hända  och ens hund blir attackerad av en annan hund vad gör man?

Dels tänker jag på en sådan situation där man möter en lösspringande hund men också en situation där ägare har sin hund i koppel men inte orkar hålla.

Jag har tänkt mycket på detta, senast idag faktiskt. Var ute och gick med Gusten då vi mötte på en stor blandras schäfer som är aggressiv mot andra hundar. Det var knappt tjejen orka hålla emot och morrandet som kom från blandras schäfern var allt annat än trevligt.

Så vad gör man?

Sen undrar jag om jag inbillar mig men blir inte hundattacker allt vanligare?
Bara på två månader har två hundar i min bekantskapskrets blivit bitna. I det första fallet blev hunden biten i ansiktet men klara sig undan med sår och blåmärken. Den attackerade hunden avlivades på plats då detta inte var första gången den bitit. I det andra fallet fick en mastiff tag på en liten nakenhund och där klarade sig hunden med nöd och näppe. Det blev dränage hela ryggen och otaliga besök på djursjukhuset. Fysiskt sätt så repar den sig med psykiskt är det värre med.
Så är det vanligare eller är det bara otur? Hur reperar man en hund som blivit biten? Går det eller kommer den alltid vara rädd?

Anmäl
2012-07-14 19:25 #1 av: paronskrutten

Man går omvägar så gott man kan..

Anmäl
2012-07-14 19:27 #2 av: Fjordell

Jag vet inte om jag vill påstå att hundattackerna ökar, det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas oansvariga hundägare/aggressiva hundar. Sen kan det faktiskt ske olyckor också, att en hund känner sig hotad och därmed försvarar sig lite för hårt. Men nog är det möjligt att det ökar, i och med att människan ökar i population så ökar nog också hundarna i antal, därmed ökar även olycksrisken.

En hund som blivit mentalt ärrad pg.a en attack, kanske aldrig mer blir som den brukade vara. Men som ägare, är nog det bästa man kan göra i såna situationer, att boosta hundens självförtroende och absolut inte tycka synd om den. Är hunden rädd för att gå på promenader exempelvis, kanske inom ett visst område, så får man helt enkelt peppa hunden istället för att undvika problemet.

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-07-14 21:11 #3 av: [Forest]

jag har råkat ut för detta flera gånger, flera gånger har oxå den lösa hunden inte vart någon trevlig lös hund. Vad jag gör då är att tar mina hundar bakom mig o gör mig stor stadig som jag kan o ryter i STANNA!

Stannar inte hunden (har hänt 2 gånger) så sparkar jag med mitt ena ben, är det liten hund som troligen är snabb runt så dansar jag mina hundar så gott jag kan bakom mig som jag försöker hålla den andra hunden ifrån mig o hundarna. Jag är inte den som är mesig o tyst utan ropar stanna och hämnta hunden en gång erkänner jag jag sa hundj*veln men vart biten i min arm då.   Jag har haft både stora arga hundar, amstuff,schäfermix,boxer/rottismix,nuffe tik o jrt som varit mindre trevliga en hund anföll mig o det var schäfermixen jag har anmällt ägaren o vad jag vet om är att han vart av med hunden pga hunden hade munkorgstvång pga tidigare skadat person + hundar. Alla som jag räknar upp vet jag inte får någon typ av aktervering alls, vissa får promenader vissa ser jag aldrig ute o går änds. 

Trots detta har mina hundar tagit det hela bra kanske är det just för att jag tar smällen? jag är sen lugn o visar inte hur chockad jag är utan går hem i normal takt o berömmer mina hundar med vanlig röst. Jag går sen in o är normal o softar vid tv just för att hundarna inte ska tro att matte är helt skärrad. Ända gången jag var något snabbare hem var när jag vart biten men tog mig till vårdcentralen för spruta o omplåstring + fick bara sy 5 styng.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-15 16:58 #4 av: Lyan

Jag tar alltid upp Ping i famnen om jag är det minsta osäker, och även ibland annars också när jag inte vill att andra ska släppa fram sina hundar.

Jag har tack och lov inte stött på så många hundar som försökt ta sig till mina. Jag hivar upp min jycke i famnen och skriker/ryter och klampar emot dem och hoppas att de vänder, gör de inte det så hade jag sparkat (om hunden är aggressiv, en snäll jycke behöver/ska man naturligtvis inte sparka på).

Jag har haft en hund som blev allvarligt biten när jag och en annan var ute och gick. Det var bekantens hund som bet så ingen som rusade fram. Gizmo förlorade sitt ena öga (och hade starr på det andra) och blev mer osäker pga det men inte så mycket med tanke på vad han varit med om. Han fick flytta till en kompis eftersom han inte klarade att bo ihop med två andra hundar just då (en hysterisk sak och en brötig storpudel). Efter ett eller två år så skaffade hon en hund till och den hunden hjälpte Gizmo genom att vara hans ögon. Då var även Gizmo så pass trygg i sitt handikapp att han klarade en ny hund.

Det går att "laga" en hund som blivit skrämd men det är olika svårt och får göras på olika sätt beroende på vad det är för jycke. Jag har haft en hysterisk hund, han var rädd för allt! Jag var den enda han litade på och när han kom var jag den enda som kunde ta i honom utan att han bet. Fyra år senare klättrade han till och med upp famnen på okända. Mattis hade mycket emot sig redan från början eftersom han var född med svagt psyke (vilket är i högsta grad ärftligt!), en jycke som varit trygg i sig själv innan har nog lättare att komma igen om man vet hur man ska göra

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-07-15 17:10 #5 av: [Forest]

4 att ta upp hunden rek jag inte att man gör. En bekant till mig vart av med en stor del av sin kind avsliten då den andre hunden hoppa upp och skulle bita hennes hund, men ägaren snurrade och hunden bet hennes kind. Liten varning bara Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-15 17:18 #6 av: Lyan

#5 Hellre det än att gå därifrån utan hund

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-07-15 17:22 #7 av: [Forest]

6 mjo förvisso men tänk om den andre hunden fått tag i benet eller fått tag ihunden. Lite så tänker jag, har med lyft upp Donna en gång o den amstuffen kunde verkligen hoppa högt. Ren tur var väl att hon inte fick bra tag i Donnas svans. jag släppte ner donna snabbt o sen lyfte upp amstuffen, hade det inte gått så bra så hade jag kastat mig mer över den hunden. Men hon vart någ rätt paff när jag lyfte upp henne, ropa på ägaren o dom kom och övertog hunden från min famn.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-15 17:24 #8 av: Fjordell

Jag skulle inte heller rekommendera att lyfta upp sin hund vid möten med andra hundar... Det är bland det värsta man kan göra. Det ökar risken för att bli biten, dessutom kan ingen av hundarna tolka varandras signaler, eftersom den ena är låst i dina armar. I och med att man lyfter sin hund vid hundmöten så visar man sin hund att det ÄR farligt, att du måste skydda den, det kan leda till stora problem hos hunden som lätt kan börja tolka hundmöten som något negativt. Det är istället bättre att låta hunden vara på marken vid möten, och inte spänna sig, utan försök bara att visa en säkrare sida, för detta känner hunden av.

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-07-15 17:44 #9 av: Lyan

Fast jag tror ändå att en liten hund har större chans att klara sig i famnen än på marken. Det är i så fall om man får fatt i den andra hunden och låter sin egna springa iväg.

Ingen av mina småhundar har blivit rädda av att jag har lyft upp dem eftersom jag lyfter dem innan de blir rädda. Det blir alltså ingen ömkan av det. Med Mattis var det tryggheten i famnen som gjorde honom modigare. Var han på marken fick han total panik, skrek och kastade sig i kopplet, i famnen kunde han undersöka i lugn och ro och det gjorde att han till slut kunde klara situationen även från marken

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-07-15 17:53 #10 av: Fjordell

Det är klart man gör precis som man själv vill, men jag själv hade aldrig gjort på det viset. Jag hade inte alltid velat gå runt och vara orolig för att det kommer andra hundar så man hinner ta upp sin hund innan mötet.

Jag tycker istället att det isåfall är mer värt att träna sin hund att inte göra hundmöten till en stor grej. Man måste låta hundar får vara hundar helt enkelt, de behöver socialisera med andra hundar ibland, om än det bara utbyts ett ögonkast mellan två mötande hundar.

Visst finns det en risk att ens hund blir attackerad av en annan hund, men det är ingen anledning till att inta skyddsposition så fort man ser en annan hund. Det är ungefär som att man aldrig ska köra bil fortare än 30 km/h, för annars finns risken för att man kör på en katt som springer över vägen. Eller att man aldrig själv ska gå i närheten av okända människor, för risken finns att någon av dem är en mördare. Man kan inte alltid vara föreberedd på allt, men det är livet. Man kan inte sluta leva bara för att det innebär att man måste ta risker... dagligen! Så tänker jag iallafall, men som sagt, alla gör givetvis som de själva vill. Glad

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-07-15 18:00 #11 av: Lyan

#10 Om du menar mig så är jag inte orolig för aggressiva hundar, man brukar oftast kunna se redan på håll vad jycken har i tankarna. Däremot litar jag inte på den som håller i snöret så när man möts på ett trångt ställe så plockar jag upp Ping och går vidare helt som vanligt, släpper ner henne direkt när vi gått förbi, inte särskilt annorlunda mot att gå förbi helt som vanligt :-)

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-07-15 22:55 #12 av: wintermynta

Tack för att ni svarar.
Jag funderar på att köpa attacksprej utifall. Känns fel att ens tänka tanken men man vet ju aldrig.

Anmäl
2012-07-16 09:53 #13 av: [Forest]

10, här skulle du bo så får du se lite vad som finns för hundägare och hundar.Tyst Trots detta är mina hundar mycket trevliga hundar o sköter sig fint fint vid hundmöten och även hundattacker har de skött sig fint. De är itne dom som utmanar, ända är att Donna kan pipa men det har någ stoppat sitta hundattacken iaf, då den hunden sänkte aggritionen avskyvärt då. Och stanna till + raggen vart mindre.  Hon piper inte annars. men jag tycker du har helt rätt att låta hunden vara hund är viktigt, jag skulle tillomed kunna kasta mig över mina hundar för att skydda dom så mycket jag kan.

En sak ska man tänka på iaf det är inte alltid man hinner göra som man planerat in det jag iaf brukar hinna är ju fösa mina hundar bakom mig o skricka Stanna + stampa i backen. Göra mig bestämnd det brukar hjälpa.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.