Träning/Tävling

Att bli rumsren - Hur gör ni?

2012-04-13 17:03 #0 av: ElectricBoogie

Jag har en valp som fyller 10 veckor på söndag. Så jag fick hem henne för snart två veckor sedan. Hon verkar vara en ganska normal valp. Väldigt jobbigt med att hon biter på allt och kissar överallt, men det hör väl valptiden till...

Men det där med kissandet då. Jag har läst att man kan använda sig av tidningar och lägga ut, så lär sig hunden att kissa på dem. Så tar man successivt bort fler och fler tidningar, tills bara en återstår, den vid ytterdörren.

Nu är det så att hon kissar på tidningarna ibland, och ibland inte. Det känns väldigt random det där. Jag försöker gå ut när hon har sovit och ätit. Men hon kissar ändå inne ett antal gånger per dygn.

Är det inget att oroa sig för, hon kommer förstå så småningom? Jag missar varje gång hon kissar för det går ju så fort, man hinner inte se. Hon springer runt och så plötsligt är det en pöl någonstans...

På ett amerikanskt forum tyckte de att tidnings-metoden var jättedålig, för att "då lär hon sig ju att kissa inomhus"... Och de tyckte att hon ska vara i bur hela tiden. Det tycker inte jag känns riktigt rätt. Jag har inte ens någon bur, förresten. Jag har iofs en valphage som jag köpte igår och som jag nu tränar henne att vara i. Men hon är ju också en del av familjen, jag vill inte ha henne instängd i en 120x120 cm stor valphage hela dygnet, det känns väldigt elakt.

Hur gjorde ni när ni skulle få era pudlar rumsrena? Hon är en storpudel. :)

Anmäl
2012-04-13 19:34 #1 av: wesdi

Flört Ett evigt passande i början...

Nej men efter mat, lek och sömn bar vi ut valpen så den fick göra ifrån sig.

Det absolut sista vi gjorde innan vi gick och lade oss var att släppa ut valpen och låta den få göra ifrån sig och ... det absolut första vi gjorde på morgonen var att släppa ut valpen så den fick göra ifrån sig.

Beröm när valpen gjorde sitt ute förstås, lät det ta den tid det tog... en valp är nyfiken och kan ju glömma bort nödigheten för en kort stund..

Man lär sig se *signaler*... när valpen börjar bli lite orolig,  se lite letande ut, kanske börja snurra lite - då är det bara att lyfta upp valpen och snabbt ta sig ut.

Nu bor jag i villa med egen trädgård så det har på så sätt varit lätt att snabbt få ut valpen.

Jag har haft tur att snabbt få mina valpar rumsrena. Vid 9-10 v ålder har de varit rumsrena.  Vi har även sett till att någon av oss alltid varit hemma med valpen i några veckor, just för träning av rumsrenhet och början på ensamhetsträning (trots att jag har fler hundar).

 

Hälsningar Lena

 

Anmäl
2012-04-13 20:29 #2 av: [Forest]

Gjorde som 1 :) skippa helt o lägga ut papper inne för jag tror mer man belönar på kissa inne på så sätt. Passa på valpen o ut ofta o va ute en tid med den. Enja vart rumsren skapligt tidigt ändå efter 12v gammal så har det inte hänt någon mer olycka. Mycket spring i trapporna :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-04-13 20:36 #3 av: Amandla

Jag har ingen trädgård, så vi har tagit ut valparna ofta, minst en gång i timmen i den åldern. Sen långsamt med större mellanrum.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-04-13 23:20 #4 av: ms-mee

Som #1.

Elvis fick vi hem i Maj, så dörren ut på baksidan stod nästan alltid öppen och han kunde gå ut som han ville. Men var den stängd lärde han sig snabbt att om man krafsar får man komma ut. Så han blev rumsren väldigt fort. Det vart nog inte mer än 3 pölar inne.

Svårare men September killen. Det tog längre tid och man missade honom ofta. Hans sätt att säga att han behöver gå ut är att sätta sig vid dörren och titta ut. Krafsar inte eller låter, utan bara sitter där. Och så är han än idag, men nu är det lite lättare :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.