Avel och uppfödning

Uppfödning vara med eller inte?

2012-02-18 09:45 #0 av: [Forest]

Jag har funderat lite nu :) Jag har ofta heta diskotioner om uppfödning o hur folk väljer att bara föda upp valpar utan att göra så mycket med dom. Det vill säga de håller det rent, ger mat o vatten men valparna får inte vara med i normalt hem alls. Dessa som itne får vara med lär sig inte akta sig för fötter, lär sig inte ta kontakt och lär sig inte något alls förutom busa med mamma o kullsyskon. Sen har vi de andra som lär sig akta för fötterna, får maten efter sitt o även vissa belöning via kontakt. Redan som liten får de vara med andra vuxna hundar o lära sig hur livet funkar utanför sin kull. Har ni två hundar från olika uppfödare har ni tänkt något att det kan vara stor skillnad kanske beror det på inte bara aveln utan hur de vart lärda redan som 5 valpar?

 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-02-18 10:01 #1 av: [Forest]

Jag har märkt skillad på flera valpar. Jag kan se stor skillnad på Enja o Donna. Enja lättlärd redan som liten, arbetsglad o mer krävande, behövde lära sig off och on-knappen. Men man slapp enkla saker så som snubbla över ville man jobba lite, typ lära något trix var hon med direkt.  Donna upplevs som en virrvelvind, lite små korkad kan man tro men skenetbedrar smart men inte alls så lättlärd utan man får vrida inlärning på 10 olika sätt, tills något passar henne att lära in olika moment. Mycket att lära in, hur man går i kopplet utan att behöva snubbla över henne varenda promenad. Enja lärde sig gå med flock, menands nu Donna inte lärt sig det alls, tror det underlättar koppelpromenader hur man lär sin valp gå rätt.  Nu kan hundar vara helt olika men hur kommer det sig att vissa valpar inte biter på något förutom lekaker från en kennel till en annan där det tuggas o slaktar sönder allt som ligger åtkommligt? Har det med aveln o göra? 

* Jag hoppas att denna diskus kan vara en rolig del att se lite efter hur vi väljer våra hundar, hur vi ser på aveln o har det något alls i att göra hur valpar får vara med eller inte :) *

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-02-18 10:05 #2 av: TriciaMcMillan

Jag tror som du att det är viktigt att valparna får uppleva lite olika saker som hör till vardagslivet. Givetvis när de blir större, som små ska de så klart ha lugn och ro med mamman.

De bör få höra dammsugare, slammer i köket, barnspring, bli hanterade osv osv. När vi hade valpkull så fick de vara lösa i lägenheten några ggr om dagen, plus att valphagen stod i vardagsrummet så de var alltid med i vardagslivet. När de var större tog vi med dem i bilen, åkte till min syster som har småbarn så att de fick se en annan miljö. Givetvis ska man ju inte stressa med dem, men på lagom nivå är det viktigt med socialisering. Sen kom det ju folk och hälsade på när de var större så där fick de ju träffa olika människor. Sen hade vi två andra hundar som de också var en del med. Storpudeln var suverän med dem, hon la sig på golvet och de fick klättre och busa och hon var så försiktig trots storleksskillnaden.

Tiken gör ju ett stor och viktigt jobb, men det skadar absolut inte att låta dem få se annat, tillsammans med henne. Då lär de ju sig också genom modellinlärning, om hon är trygg och lugn vid t.ex. höga ljud/barnlek så ser de ju att det inte är något farligt.

Däremot tror jag inte man behöver börja träna sitt och kontakt, det blir lite överdrivet. Fast lite hyfs lär de ju sig om man bara tar ut dem när de inte gnäller som måsungar, visar att det gör ont när de biter osv osv.

Jag tror verkligen att både avel och miljö spelar roll. Har sett skillnader på hundars psyke beroende på hur de vuxit upp. Sen är det ju omöjligt att säga vad som beror på vad iofs.

 


Gud vilken söt bild förresten! :)

 

Anmäl
2012-02-18 10:25 #3 av: [Forest]

2 Jag tror dina valpar vart väldigt bra med, eftersom de ändå fick vara med trots i valphagen så var dom ändå med. Jag menar det finns dom som har sin kennel i stora boxar eller avskiljer hemmet som hunddel/bodel. Att de får vara med o lära sig bit inte på lampkabeln, menas vissa har inget att bita på på så vis inte lärt sig det. Detta med kontakt var lite överdrivet men sitt det kunde Enja eftersom de får varje dag en kycklingbit alla sammlas valpar som vuxna o får lära sig sitta eller vänta på sin tur/matdel :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-02-18 11:51 #4 av: TriciaMcMillan

Ja jag menar samma sak, kanska uttryckte mig slarvigt. Att det är viktigt att de är med i hemmet poch vardagen när de är så stora att de lönar sig.

Storpudelns uppfödare börjar tidigt släppa ut dem väldigt ofta (hon bor så bra så det är möjligt) och de är nästan rumsrena när de levereras. Trillian tog det bara nån vecka innan hon var helt rumsren. Visst hände det olyckor ändå för de kan ju inte rent fysiskt hålla sig än men hon visade snabbt att hon ville ut genom att gnälla vid dörren, och vi var snabba på att gå ut så rumsrenhetsträningen gick jättebra.

Berikning är viktigt också, som du säger, tugga på saker, lära sig vad som är bra att tugga på och vad som inte är det, att smaka olika grejer, klättra på saker, få vara ute och se gräs/snö osv osv.

 

Det är otroligt intressant att fundera över valpars uppväxt tycker jag! Sen har ju valpköparen ett stort jobb när valpen hämtas men det blir ju lättare om de haft en variationsrik och intressant miljö hos uppfödaren.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.