Hälsa och sjukdomar

Patella

2012-01-12 19:54 #0 av: [Forest]

Då Donna har gått på 3 ben sen första gången vi såg henne men bara på gräs så har jag funderat lite på partella hur är det med detta vad kan man göra för underlätta. Hon kommer givetvis undersökas o se hos vetrinären. Sen undar jag hur gör men partellaundersökning hos vetrinären. Kan man operera, hur vanligt är det att en opration blir lyckad?

PS hon har vart hos vetrinären o denna sa att hon kändes bra, men hmm ja det var inte våran vanliga vetrinär ds.

 

Jag ändrade rubriken till rätt stavning, patella. Detta pga att det ska bli lättare att hitta tråden i sökningar Flört//Amandla

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-12 21:01 #1 av: fidojunior

Fido hade förut. Han hoppade med höger bakben när han gick och det var för att knäskålen hamnade ur led. Veterinären sa att det bara kunde bli värre och då blir det antingen operation eller avlivning. Nu flera år senare hoppar han inte alls med benet. :P Så han har verkligen inte blivit sämre, snarare bättre.

Vår veterinär såg bara en gång när vi var där för vaccination att han hoppade med benet och då klämnde hon och kände och konstaterade att det var patella. Men det var inte så allvarligt att vi behövde göra något.

Anmäl
2012-01-12 21:14 #2 av: Lyan

Donna är inte så gammal va? Min vet. sa att det oftast var värst under uppväxten och att det kan växa bort till viss del när de är färdiga i kroppen och välmusklade. Min Mattis var värst mellan 1-2år, då hoppade det ur led flera gånger om dagen, sedan försvann det nästan helt tills han skadade korsbandet vid 4års ålder. Hans operationer gick åt pipan men så var hans knä betydligt mer trasigt än bara patella luxation också.

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-01-12 21:16 #3 av: [Forest]

2 ne hon är 6 månader + nu, jag känner mig rätt nere faktist över detta. Jag vill att hon itne ska ha ont i onödan. Jag ska ringa våran vetrinär om tid men varje fredag har hon stängt så får vänta tills måndag.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-12 21:33 #4 av: Amandla

Det behöver inte vara kört, om det är grad 1 kan det funka att träna upp musklerna så de stabiliserar knät. Se till att veterinären är kunnig på just patella.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-12 21:36 #5 av: Lyan

Fast hon gick bara så på gräs sa du? Hur gör hon? Mattis hade alltid sitt ben sträckt bakåt när hans knä hoppade ur led, vad jag har förstått är det så det "ska vara". Ping däremot hoppar på tre ben när hon har ont i magen, om hon fryser, om det är blött osv, när hon inte är helt bekväm helt enkelt.

Kan hon sätta ner benet direkt om du stannar henne eller sitter det fast? Knixar hon med det innan hon sätter ner, typ sträcker bakåt?

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-01-12 23:01 #6 av: [Forest]

5 när vi går på asfalt så går/travar hon helt normalt. Hon kan även springa helt normalt på gräs, men går hon är det ofta med ena bakbenent uppe. Har itne sett hakningar alls, utan att hon skuttar på 3 ben. Är det regn ute då går hon så från vi öppnat dörren (plattor-sen gräs) men vid lek nada springer som en tok snabb är hon o hinner med Enja. jag trode att hon gick så här pga att hon ogillade blött,lerigt,kallt gräs. Hon kan gå normalt på grusvägar med. Jag tycker det är knepigt att hon ska bara visa det på gräs o inte annars. går vi ute o hundarna ska kissa på gräs struttar hon på 3 ben sen asfalt normalt igen från tass 1 nuddat asfalten. Knepigt knepigt. Hon är därimot lite hjulbent, det läste jag om man kunde se oxå som ett tecken på partella. Detta med ont i magen, Donna har opererat sig felplaceradurinledare så hela hennes mage har nästan vart öppen vid oprationen. Känner ärret o kan tänka mig att det stramar oxå en del. Jag har ju själv gjort akutsnitt när jag skulle få ut sonen, så lite där kan jag relatera att det stramar.

Har haft en häst som hade partella o honom såg jag hackningen på lätt han fick som du beskriver benet helt rakt bakåt ibland, han backa ur sin upphakning själv o vart bättre efter man fick simmträna och träna upp musklerna på honom.  Obestämd Jaja hon ska till vetrinären ska bara se om vi kan få en tid, blir på måndag jag kan prata o boka tid.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-13 12:52 #7 av: Magdalenaa

Har inte läst allt, men varför kollar ni inte upp partellan redan när den är "ung" och ögon ? :) så man vet om den är UA eller inte. Då just små hundaran kan ha detta.

Alla mina hundar är testade och är UA på ögon och partella. Skönt att veta att dem är friska på så sätt.
---

Nåja nu är läget som det är, fara till eran vetrinär som ni brukar ha då ? :) Så ni kan få hjälp så fort som möjligt.

Anmäl
2012-01-13 13:01 #8 av: Amandla

#7 Donna som det handlar om är bara sex månader gammal.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-13 17:40 #9 av: A_KickEm

Små hundar kan hoppa o skutta på bakbenen utan att det går att hitta något fel - ett välkänt fenomen. Små pudlar och andra förnämliga hundar tycker ofta inte om att gå i t ex vått gräs och bär sig då åt som beskrivs - inte ovanligt heller.

Unga hundar kan ibland vara lite lösa i knäna men det brukar rätta till sig - långa koppelpromender är bra träning.

Misstänker man PATELLALUXATION (Patella=knäskål) ska man gå till veterinär som är specialist på hundens och kattens sjukdomar - vilket den "vanliga" veterinären kanske inte är. Patellaluxation brukar märkas genom att hunden knixar ut/sträcker benet som någon tidigare beskrev eller att det klickar i knäna när man lyfter upp hunden och "trycker ihop" benet.

Patellaluxation av de lägre graderna behöver sällan opereras - träning se ovan. Även simträning är bra. Undvik lek med större, tyngre hundar där man riskerar vridning av bakbenen under lek samt springlekar på hala golv.

Anmäl
2012-01-13 20:34 #10 av: [Forest]

7 enligt vetrinärbesikningen var det ua på knän o allt. Hon är inte gammal 6 månader och 1 v o såna undersökningar görs inte före de är 1 år sa vetrinären men tror man att det är partella kan jag få tips att stärka o bygga upp hennes muskler.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-13 21:31 #11 av: Magdalenaa

#10, okej. Men kan en valp va UA och sen få problem???
Tänker om det inte kanske så måste man kunna ringa och "klaga" eller vad man ska säga.

Anmäl
2012-01-13 21:51 #12 av: Amandla

Ja, så kan det vara. Annars skulle få valpar bli sålda...

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-13 23:12 #13 av: [Forest]

11, klaga hos vetrinären? uppfödaren kan inte göra något o det är inte konsaterat än att det är partella o vi fick henne mer eller mindre så på så vis är det väl inte mycket o klaga på, mer att jag anser vetrninären inte var direkt kunnig för pricka av vetrinärintyget rätt kanske?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-13 23:22 #14 av: A_KickEm

Det är sällsynt att 8-veckorsvalpar har knäledsproblem. Patellaluxation (utan R) räknas vanligen som utvecklingsrubbning men kan också uppkomma som följd av en skada.

Anmäl
2012-01-13 23:30 #15 av: [Forest]

14, fast hon var äldre än 8 v när vi fick henne hon har  bara vart hos oss i ca 1 månad Flört och även denna gång ua på vetintyget.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-13 23:43 #16 av: A_KickEm

ja, men det då är det väl inget fel hellerFlört...det du beskriver dvs att hon skuttar i gräs men inte på annat underlag säger ju inget annat än att hon förmodligen inte gillar gräs. Har dom patellaluxation så brukar benet haka upp sig oavsett underlag.

Officiella undersökningar görs inte före ett års ålder dvs att det skrivs protokoll som skickas till SKK.Det hindrar inte att man kan låta undersöka knäna tidigare om man vill.

Anmäl
2012-01-14 00:04 #17 av: Magdalenaa

#13, nej inte klaga hos uppfödaren! det är ju inte hennes fel om hon nu inte har parat på anlagare vill säga.. men ingen ide att klaga där när det är som det är.

MAN kan väl klaga på VETRINÄEREN som fyllde i UA på allt ? - om det visar sig vara att den har något fel. Eller kan man inte klaga? Kan inget om sånthär, men kom bara med ett förslag. så att inte samma klinik kanske ger fler UA på valpar om dem kanske inte ska ha det..
Eller förresten, kan man se på en valp om den har något på gång med patella redan som valp?!

Menade inget illa om du tror det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.