Hälsa och sjukdomar

Magkatarr

2012-03-25 13:00 #0 av: Amandla

Magkatarr hos pudel - här är mina erfarenheter

Ni känner väl till tecknen på magkatarr hos hund?

- matvägran

- illamående, kräks gul galla

- hänger på armbågarna med rumpan i vädret, olycklig blick ofta

- ett foder med vete och/eller majs är ofta en riskfaktor, det beror på att spannmålen försurar kroppen och det kan vara svårt för en mage som redan är känslig

Min Emil hade besvär med magen i hela sitt liv, ofta beroende på magkatarren. När jag började ge magkatarrmedicin samt ge honom upp till fyra små mål mat om dagen istället så rättade det till sig, men minsta lilla rubbade balansen och så var det kört igen.

Om någon känner igen tecknen hos sin hund, ring veterinären för att få hunden kollad (för att utesluta andra diagnoser) och be om recept på medicin för magkatarr.

Det första målet på dagen är viktigast eftersom magsäcken varit tom många timmar under natten. Man ger medicin en stund innan varje måltid så det gäller att planera åtminstone litegrann.

Man kan vara tvungen att tvångsmata hunden lite, med Emil räckte det för det mesta med att han fick några teskedar mat i magen så kändes det bättre och han åt resten själv. Då blötlagde jag torrfoder eller rörde ut färskfoder till en lös gröt som var lätt att hälla långt bak i munnen på honom, höll ihop munnen på honom och smekte lätt över strupen.

Fodret behöver ses över, Emil mådde väldigt mycket bättre när jag bytte ifrån de spannmålsbaserade RC och Eukanuba (som exempel, det är några år sen så jag minns inte exakt men jag vet att jag provade ett antal olika sorter) och istället gav Standardt och Nordic special.

 

 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-03-25 15:23 #1 av: [Forest]

Bra info. En fråga kan detta blir helt bra?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-03-25 16:07 #2 av: Amandla

Bra fråga Flört Svar: jag vet inte... men man kan hålla det i schack.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-03-25 22:05 #3 av: [Forest]

 lite som jag trode rätt kost och rätt matider är lite A och O :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-01-16 12:49 #4 av: Neela

Undrar om inte Sune har problem med magen. Medicinerar man alltid eller är det när bra foderrutiner inte hjälper? Jag behandlar hellre med bra matrutiner och foder än medicin om det är möjligt nämligen.

Anmäl
2013-01-16 12:56 #5 av: Amandla

Prova med fodret först, mår han inte bättre så testa medicin. Det allra viktigaste för Emil var dels spannmålsfritt foder och dels regelbundna måltider. Var han tom i magen för länge så var det kört.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-01-16 13:06 #6 av: Neela

#5 Tack! Vår ena har kroniska varianten och fungerar just nu bra på rätt foder så förhoppningsvis räcker det för Sune också. Det är just om han inte får mat snabbt på morgonen som han mår illa så jag tror foderbyte och täta utfodringar borde fungera. Vill  bara kolla med er först, det är inte alltid det är överförbart mellan katt och hund :)

Anmäl
2013-01-16 22:40 #7 av: [Forest]

6 jag ger hellre små portioner o oftare än bara 2 gånger per dag, jag har löst detta med foder morgon o kväll, sen mellanmål något gott som kycklingklubba,älg,nöt-kött. Jag ger även torrfoder under någon promenad på eftermiddagen så ger kvällsmaten sent. Du kan testa o även ge sista målet mat innan ni ska sova då håller dom sig bra o mår itne så dåligt på morgonen. Är Sune matglad? för där hade vi strulet pga magont så åt hon inte så bra därmed förvärrades det hela. Svårt o hålla i vikt, o var inte tjock man fick hela tiden truga med maten :S.  Medicin fick vi utskrivet det är vanlig pepcid pga så liten hund är det 4e del tablett 2 gåner per dag, men detta tycker jag man ska höra med sin vetrinär :) Tänkte så det inte är annat än magkatarr.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-01-17 08:19 #8 av: Neela

#7 De få (3 ggr) han mått illa är kopplade till att han inte ätit på ett tag men om vi upplever att det blir ofta kommer vi åka till veterinär oavsett. Grejen är att han dels gått upp och dels kastrerades förra veckan och kollades igenom då så jag känner inte att detta behöver kollas upp (än).

Katten med liknande problem äter 6-8 ggr per dag så jag är helt med på att inte ge två ggr om dagen. Just nu har Sune fri tillgång men det blir det inte när vi ger färskfoder. Han äter bra men är ingen labbe direkt ;)

Anmäl
2013-01-17 12:46 #9 av: Amandla

Du ska se att det blir skillnad på aptiten nu när han är kastrerad! Min Albin har till och med börjat äta såna tomma toarullar de haft för att leka med Foten i munnen

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-01-17 14:08 #10 av: wesdi

Tack och lov får jag säga, så känner jag inte alls igen problemet magkatarr hos pudel. Så jag har ingen erfarenhet av det.
Men jag har bara haft tre storpudlar, endast en av dessa kvar nu.
Har idag en storpudel och en jaktcocker.

Tvärtom, mina pudlar har (haft) enormt bra mage och tarm. Även jaktcockern har bra mage och tarm.

Nu ger jag inte torrfoder utan råfodrar (barfar) mina hundar. De får mat en gång om dagen, någon gång på kvällen. Har inga bestämda tider, vill inte ha det för jag vill inte få en *matklocka* hos hundarna.

Jag tror fodret är många gånger boven till mag/tarmproblem. Särskilt torrfoder som tyvärr många hundar får äta livet ut.
Det finns bättre och sämre torrfoder. Det gäller att ha lite kännedom om hundens näringslära samt kunna läsa innehållsförteckningar.

Ska man nu ge torrfoder, tycker jag man ska vara extra noga. De fem första ingredienserna i innehållsförteckningen är viktigast - det är vad torrfodret mest innehåller. På vilken plats kommer första köttingrediensen?

Att ge dagsransonen uppdelat på flera gånger per dag, kan nog fungera för vissa hundar, men inte för andra eller det kan med tiden skapa problem.

Vid varje tillfälle skapas ju magsaft, alltså blir det magsaft i magen flera gånger om dagen. Små givor kan leda till att det blir för mycket magsaft i magen helt enkelt (min gissning).
Får hunden dessutom sina måltider på exakta klockslag varje dag... skapas en förväntan... hunden lär sig när det vankas mat. Magsaft bildas i förtid för att ta hand om härligheten... blir då maten lite försenad... tja.. en massa magsaft i magen...

Jag tror mer på att låta hunden få äta sig mer ordentligt mätt 1-2 gånger per dag. Obs jag pratar nu om vuxna hundar, inte liten valp.
Färre givor, färre gånger med magsaft i magen. färre givor = hunden får äta sig mer mätt och där emellan låta mage och tarm få bearbeta maten och sedan vila.
En hund är inte uppbyggd på samma sätt som människan.

Flört men det här är bara tankar och erfarenheter från mig.
En veterinär (inte alla men de flesta) skulle nog snabbt sätta hunden på ett skonfoder - självklart av ett märke som veterinären tillhandahåller... tror inte jag behöver skriva ut vilka torrfodermärken som är vanligast hos de flesta veterinärer.
Blir hunden botad av dessa foder? Eller är hunden *dömd* att äta detta specialfoder livet ut?  
Jag har kikat på innehållsförteckningen på några av dessa skonfoder, dietfoder och allt vad de heter.... och blir halvt mörkrädd när jag läser innehållsförteckningen.

Men vi ägare är olika, jag har mina krav på vad ett foder ska innehålla... andra har sina krav.

//Lena

Anmäl
2013-01-17 16:15 #11 av: Amandla

Emil var min första hund och min läromästare i mycket. I början gav jag ju de vanliga torrfodren som RC, allteftersom lärde jag mig mer och mer om hundfoder och hundmagar. När han hade början på blödande magsår vågade jag inte annat än ge skonkosten på burk som veterinären sålde, där kände jag att mina kunskaper inte räckte till och det var ett såpass allvarligt problem.

Så nog lär man sig allt eftersom även om det ibland känts hårt... Jag är glad för att jag varit aktiv på olika hundforum och haft tillgång till så mycken samlad kunskap! Glad Det kändes som ett stort steg framåt när jag började kunna säga NEJ till vissa råd jag fick, och motivera varför det inte passade just Emil. Det var en skön känsla Cool

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-01-17 17:43 #12 av: Neela

#10 Jag håller med dig på många plan men samtidigt vet jag att det inte alltid är så enkelt. Ibland får man frångå det man anser vara bäst eftersom det inte fungerar på just den individen. Vi ger ena katten ett riktigt skitfoder men det är enda sättet att undvika ett vandrande skelett med öroninflammationer.

Anmäl
2015-05-31 12:26 #13 av: [Blue_Lugia]

Jag har ingen pudel, utan en sheltie, men symptomen stämmer in bra!
Ända sen jag började ge Despription diet har han inte kräkts en enda gång.

Anmäl
2015-05-31 12:27 #14 av: Amandla

#13 Så bra att  du hittar något som funkar för din hund!Tummen upp Vad är Desription diet?

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-05-31 12:41 #15 av: [Blue_Lugia]

Ett medicinskt foder som säljs hos veterinärer.

Anmäl
2015-05-31 12:58 #16 av: Amandla

#15 Okej, som jag misstänkte då. Tror det var det som min  Emil åt några burkar av men inte var särskilt förtjust i. Det gäller att luska reda på det foder som både är bra för hunden och som den vill äta Liparinte den lättaste ekvationen att lösa om man har en kräsen hund.

Nu har ju färskfodren kommit starkt, och om Emil hade varit i livet än så hade jag absolut provat mig fram bland de olika varianterna, det fanns inte mycket att välja på då.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-05-31 17:09 #17 av: [Blue_Lugia]

Det jag har är Torrfoder men om det finns på burk vet jag inte...
Har en oöppnad säck, såhär ser denna ut.

Anmäl
2015-05-31 17:17 #18 av: [Blue_Lugia]

Prescription diet är det och inget annat!
Vet inte vad jag fick Description från...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.