Pälsvård

Klippa pudel, klippmaskin, skär och sax

2012-03-12 17:18 #0 av: Amandla

Vilken klippmaskin passar dig? Vilka skär behöver du? Vilken sax?

Av Amandla

KLIPPMASKINER

Om man vill sköta sin pudels päls själv är det vettigt att satsa på en riktig klippmaskin med utbytbara skär. Oster, Andis och Moser heter de vanligaste maskinerna, de finns i alla möjliga modeller och prisklasser men de jag avser här kostar från ca 1400 kr och uppåt. Skären passar sinsemellan om de är märkta "kompatibla med Oster A5". Det lönar sig väl att jämföra priser, en del ställen tar utan vidare upp emot 2500 kr för samma maskin som ett annat tar 1400 kr för!

Ofta får man välja ett skär som följer med maskinen, vanligt är att man då tar ett skär 10 eller 15, som passar till pudelns ansikte och tassar. Se tabell nedan.

Vanligast är med sladd men det blir mer och mer vanligt att man väljer en uppladdningsbar maskin istället för att slippa sladden. Man kan köpa till ett extra batteri för att säkert veta att man kan klippa klart hela hunden.

Det finns maskiner som har två hastigheter, det är bra att ha om hunden har tjock päls eller om den är tovig. För det mesta klarar man sig fint med en maskin som har en hastighet.

Modeller jag känner till och kan rekommendera:

Oster A5

Andis AGC

Moser 45

Mindre klippmaskiner

Ibland kan man vilja ha en liten och lättare maskin, till exempel till nos och tassar och kanske till små valpar. Märkena jag nämner ovan har också mindre modeller. De kostar en del trots att de är små, men de håller mycket bättre än billigare maskiner.

SKÄR

De utbytbara skären som heter Oster, Andis, Moser, Wahl och Buttercut ska vara märkta "kompatibla med A5", då passar de oavsett maskin.

Vanliga skär:

30 lämnar 0,5 mm päls kvar på hunden, vanligt till nos och tassar inför utställning

15 lämnar 0,8 mm vanlig till nos och tassar

10 lämnar 1,6 mm vanlig till nos och tassar på en hund med lite mer känslig hud

7 lämnar 3,2 mm till kroppen

5 lämnar 6,4 mm

4 lämnar 9 mm

Andis 3 3/4 och Oster 3 lämnar 13 mm

Andis 5/8HT lämnar 16 mm

Andis 7/8HT lämnar 19 mm

Skär som har beteckningen F efter siffran har tätare tänder och ger en jämnare finish på pälsen, men det är extra viktigt att pudeln är nybadad och rakfönad för att få skäret att gå igenom.

Sköta skären

För att hålla skären vid bäst skärpa måste man vara noga med att bara klippa i ren päls, sand och smuts slöar till skären (alternativt att man "offrar" ett skär som man bara använder innan/emellan baden). Innan man börjar raka droppar man en liten droppe skärolja (brukar följa med klippmaskinerna) där ovan- och nederdel glider mot varandra. Efter klippningen borstar man rent skäret och smörjer igen.

Emellanåt gör man rent skäret med lämplig vätska, ex Blade Wash, finns hos affärerna som säljer klippmaskiner och skär. Kylspray (finns både från Andis och Oster, den senare luktar tyvärr väldigt illa av både olja och stark parfym) kan också vara bra, ibland blir skäret varmt så det blir obehagligt för hunden. Dock tycker jag inte att den är särskilt bra, bättre är att ha två lika skär så man kan byta. För att kyla ett skär fort kan man lägga det på en kylklamp som legat i frysen.

När skären börjar bli slöa märker man det på att de tuggar päls, klipper ojämnt eller kanske börjar rispa hunden. Då skickar man in sina skär på slipning, se länkarna nedan.

SAXAR

Som nybörjare räcker det fint med en enklare sax, till exempel Häromis egen sax (se länkar). När man lär sig klippa lite mer ökar kraven på saxen, inte bara vilken finish den lämnar utan också hur den känns i handen. Den ska ligga fint i handen, kännas lätt och smidig, man ska inte bli trött i varken hand eller arm.Man klipper genom att röra ringfingret, tummen ska vara i tumringen och ringfingret i den andra ringen på saxen, lillfingret ska vila mot lillfingerstödet.

Bäst är att gå på en stor utställning (om man inte råkar ha nära till ett stort försäljningsställe som ex Satchmo's) och prova sax efter sax.

När man hittar en sax man gillar ska man även prova flera likadana, bry dig inte om att försäljaren suckar. Det är du som ska använda den! Saxar varierar nämligen hur de känns inte bara beroende på tillverkningen, en person som provat den före dig kanske varit ovarsam med den, någon kanske tappat den - ve och fasa! det blir hack! eller något annat.

I prisklassen 600 - 1000 kr finns det många riktigt bra saxar.

För grovklippning passar en sax med raka skär och vanlig skruv, t.ex Jaguar Satin. För den där riktigt jämna sammetsytan som man alltid eftersträvar krävs en sax som jobbar finare, de har ofta en s.k. japanskruv, t.ex. Geib Entree.

Rak eller böjd sax? På ställen där man vill ha så rak linje som möjligt, ex på plattan (ovanpå rumpan när man klipper second puppy eller T-60) eller bakom låren passar en rak sax bäst. På i stort sett alla andra ställen använder man den böjda saxen.

Lämplig längd på saxen då? Det beror lite på storleken på pudeln man klipper. Till mina toy- och dvärgpudlar använder jag 8,5" långa saxar, men till mellan och stor passar det bättre med 9,5". Längden mäts för det mesta från skruven och framåt mot spetsen på saxen. Att man använder så långa saxar är för att ju längre skär desto färre klipp, och färre klipp ger jämnare resultat.

LÄNKAR

Här kan du köpa klippmaskiner, skär och saxar:

Häromi

Lyckliga Fåret

Parma

Pälsvårdsproffsen Har väldigt mycket saker till pudlar

Satchmo's

Zoonet

Petedge I USA, har mycket bra priser men tänk på att att om du vill köpa en klippmaskin så måste den gå på 220 volt som vi har i Sverige, så skriv det i sökmotorn på sidan så du får rätt annars funkar maskinen inte här.

Ställen att skicka skären till för slipning:

Harald Knecht Hit brukar jag skicka, rekommenderas! Mycket snabba och skären blir som nya.

Lyckliga Fåret

Parma

 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-03-12 17:58 #1 av: [Forest]

 Bra skrivet, med mycket bra infoKyss

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-03-12 20:33 #2 av: JereMina

Jag använder mest vanlig sax men har en gammal maskin som jag kan jämna till på ryggen med och klippa tassarna. I lördags klippte jag Molly och hon ser ut såhär nu gulltussan min GladLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-03-12 20:34 #3 av: Amandla

Söta Molly! <3 Glad

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-03-12 20:36 #4 av: JereMina

Tack Amandla FlörtLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-03-12 20:44 #5 av: [Forest]

2 otroligt söt är hon ser nöjd ut Glad

Vad jag har funderat mycket på är just dessa skär, 10 andvänder jag på nos o tassar. Sen 3F (tror den finns?) o 4F är det jag ska åka o köpa för den kan man använda mycket av, från skuldran o bakåt. Sax klippte jag Donna med o fick raka av banbenen hon ser inte klok ut men ett ont måste. Små taninga trumpinnben suck så fult men men säger att hon är mini Portugisisk vattenhund Flört Hon såg bra ut annars klippt vart förvånad att hon hade skaplig kropp ändå där under. Har en Oster golden A5 maskin. Men hur är det kan man komenera skär mellan märkerna? Typ andis funkar på ostermaskiner?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-03-12 20:59 #6 av: JereMina

Tack Forest, jag kan inte använda Oster för de är så tunga för mina handleder ObestämdLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-03-12 21:17 #7 av: Amandla

Forest, det finns massor med skär men jag tog upp dem jag tror är vanligast.

Och ja, Andis-skär funkar på Oster och vice versa, som jag skrev i artikeln Flört

Jag hade en Oster först men den var för tung och dessutom vibrerade den ganska mycket, det gjorde ont i min svaga hand och handled. Köpte en Andis istället, den väger iofs lika mycket men är mer balanserad, lite smalare att hålla i och vibrerar inte alls mycket. Har förstått att Moser 45 ska vara ännu bättre för oss som är lite klena Flört så jag kanske byter till en sån så småningom. Skulle behöva en liten maskin till nos och tassar, när jag klipper en hel hund med maskin blir jag så himla trött så det skulle vara gott att delvis kunna använda en mindre.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-03-12 22:23 #8 av: [Forest]

 7låter ju kanon kanske ska ta o känna på en Andis o känna lite på den hur den är i handen. Jag har små händer lo tycker den är lite aning som du säger klumpig att hantera. Flört Är det bara andiskrär som funkar på oster o tvärtom? Har sett ett par fejk eller vad ska man kalla dom skären inget jag ska köpa då det bara fanns i 10an o det har jag redan två skär. Hur många skär o maskiner bör man ha, jag tänker ofta blir ju skäret rätt så varmt o man bör ju byta skär då kanske tillomed maskin?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-03-12 22:27 #9 av: Amandla

Vet inte hur det är med de fejkskär du sett, jag skulle nog inte satsa på dem. Andis, Oster, Moser, Wahl och Buttercut heter de skär som jag VET passar på Andis-, Oster- och Mosermaskinerna.

Andisen blir aldrig mer än högst ljummen, Oster däremot kan bli riktigt het så den är obehaglig att hålla i. Skären varierar hur varma de blir, bäst är det om man hela tiden försöker ha skären i pälsen så att säga, så att de jobbar med att klippa. Kör man maskinen mycket i luften blir skären väldigt fort heta.

Två av varje skär som man klipper nos och tassar med kan vara bra, många pudeluslingar krånglar när man rakar dem där så skären blir varma Obestämd Kanske två skär till kroppen också, beroende på hur snabb du är när du klipper där.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-03-12 22:52 #10 av: JereMina

Amandla...det är en gammal Mosermaskin som jag har och då Molly inte har några tovor så fungerar den i alla fall över ryggen, på våra tidigare pudlar gick det inte att använda Mosern alls.Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-03-12 23:00 #11 av: Amandla

Ok, bra att den funkar! Glad

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-04-15 15:30 #12 av: [Forest]

Får man fråga är det någon som provat Parma ett märke/hemsida med för den delen men de har minkbalsam olika scampo/balsam?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-10-04 22:07 #13 av: [Forest]

petar till denna lite Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-02-09 20:40 #14 av: Simula

Funderar på att köpa lycklig fårets startpaket till pudel ( premium) med andis klippmaskin. Då ingår saxar mm samt skären 10 + 4 . Detta är till min första pudel. Vad tror ni? Finns det bättre maskiner? Ska jag ändra någon av skären? Att ändra skären fungerar utmärkt att göra om jag vill. Hur skulle ni tänkt?

Anmäl
2018-02-09 21:17 #15 av: Amandla

Ett bra val tycker jag. Vilken storlek på pudel har du? 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2018-02-10 00:20 #16 av: Simula

Kommer en mellanpudelvalp vecka 9!

Anmäl
2018-02-10 09:56 #17 av: Amandla

Grattis! Jag tror att du kommer att klara dig fint till en början med maskin och skär, du märker så småningom ifall du vill komplettera med andra skär. Det kan vara pilligt att raka tår och ansikte på en sån liten, men det är smart om du lär dig rätt teknik med en stor maskin som Andis, det har du nytta av i längden. Be uppfödaren visa!

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2018-02-10 19:44 #18 av: Simula

Vanlig 4:a eller 4 F?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.