Vilken klippmaskin passar dig? Vilka skär behöver du? Vilken sax?
Av Amandla
KLIPPMASKINER
Om man vill sköta sin pudels päls själv är det vettigt att satsa på en riktig klippmaskin med utbytbara skär. Oster, Andis och Moser heter de vanligaste maskinerna, de finns i alla möjliga modeller och prisklasser men de jag avser här kostar från ca 1400 kr och uppåt. Skären passar sinsemellan om de är märkta "kompatibla med Oster A5". Det lönar sig väl att jämföra priser, en del ställen tar utan vidare upp emot 2500 kr för samma maskin som ett annat tar 1400 kr för!
Ofta får man välja ett skär som följer med maskinen, vanligt är att man då tar ett skär 10 eller 15, som passar till pudelns ansikte och tassar. Se tabell nedan.
Vanligast är med sladd men det blir mer och mer vanligt att man väljer en uppladdningsbar maskin istället för att slippa sladden. Man kan köpa till ett extra batteri för att säkert veta att man kan klippa klart hela hunden.
Det finns maskiner som har två hastigheter, det är bra att ha om hunden har tjock päls eller om den är tovig. För det mesta klarar man sig fint med en maskin som har en hastighet.
Modeller jag känner till och kan rekommendera:
Oster A5
Andis AGC
Moser 45
Mindre klippmaskiner
Ibland kan man vilja ha en liten och lättare maskin, till exempel till nos och tassar och kanske till små valpar. Märkena jag nämner ovan har också mindre modeller. De kostar en del trots att de är små, men de håller mycket bättre än billigare maskiner.
SKÄR
De utbytbara skären som heter Oster, Andis, Moser, Wahl och Buttercut ska vara märkta "kompatibla med A5", då passar de oavsett maskin.
Vanliga skär:
30 lämnar 0,5 mm päls kvar på hunden, vanligt till nos och tassar inför utställning
15 lämnar 0,8 mm vanlig till nos och tassar
10 lämnar 1,6 mm vanlig till nos och tassar på en hund med lite mer känslig hud
7 lämnar 3,2 mm till kroppen
5 lämnar 6,4 mm
4 lämnar 9 mm
Andis 3 3/4 och Oster 3 lämnar 13 mm
Andis 5/8HT lämnar 16 mm
Andis 7/8HT lämnar 19 mm
Skär som har beteckningen F efter siffran har tätare tänder och ger en jämnare finish på pälsen, men det är extra viktigt att pudeln är nybadad och rakfönad för att få skäret att gå igenom.
Sköta skären
För att hålla skären vid bäst skärpa måste man vara noga med att bara klippa i ren päls, sand och smuts slöar till skären (alternativt att man "offrar" ett skär som man bara använder innan/emellan baden). Innan man börjar raka droppar man en liten droppe skärolja (brukar följa med klippmaskinerna) där ovan- och nederdel glider mot varandra. Efter klippningen borstar man rent skäret och smörjer igen.
Emellanåt gör man rent skäret med lämplig vätska, ex Blade Wash, finns hos affärerna som säljer klippmaskiner och skär. Kylspray (finns både från Andis och Oster, den senare luktar tyvärr väldigt illa av både olja och stark parfym) kan också vara bra, ibland blir skäret varmt så det blir obehagligt för hunden. Dock tycker jag inte att den är särskilt bra, bättre är att ha två lika skär så man kan byta. För att kyla ett skär fort kan man lägga det på en kylklamp som legat i frysen.
När skären börjar bli slöa märker man det på att de tuggar päls, klipper ojämnt eller kanske börjar rispa hunden. Då skickar man in sina skär på slipning, se länkarna nedan.
SAXAR
Som nybörjare räcker det fint med en enklare sax, till exempel Häromis egen sax (se länkar). När man lär sig klippa lite mer ökar kraven på saxen, inte bara vilken finish den lämnar utan också hur den känns i handen. Den ska ligga fint i handen, kännas lätt och smidig, man ska inte bli trött i varken hand eller arm.Man klipper genom att röra ringfingret, tummen ska vara i tumringen och ringfingret i den andra ringen på saxen, lillfingret ska vila mot lillfingerstödet.
Bäst är att gå på en stor utställning (om man inte råkar ha nära till ett stort försäljningsställe som ex Satchmo's) och prova sax efter sax.
När man hittar en sax man gillar ska man även prova flera likadana, bry dig inte om att försäljaren suckar. Det är du som ska använda den! Saxar varierar nämligen hur de känns inte bara beroende på tillverkningen, en person som provat den före dig kanske varit ovarsam med den, någon kanske tappat den - ve och fasa! det blir hack! eller något annat.
I prisklassen 600 - 1000 kr finns det många riktigt bra saxar.
För grovklippning passar en sax med raka skär och vanlig skruv, t.ex Jaguar Satin. För den där riktigt jämna sammetsytan som man alltid eftersträvar krävs en sax som jobbar finare, de har ofta en s.k. japanskruv, t.ex. Geib Entree.
Rak eller böjd sax? På ställen där man vill ha så rak linje som möjligt, ex på plattan (ovanpå rumpan när man klipper second puppy eller T-60) eller bakom låren passar en rak sax bäst. På i stort sett alla andra ställen använder man den böjda saxen.
Lämplig längd på saxen då? Det beror lite på storleken på pudeln man klipper. Till mina toy- och dvärgpudlar använder jag 8,5" långa saxar, men till mellan och stor passar det bättre med 9,5". Längden mäts för det mesta från skruven och framåt mot spetsen på saxen. Att man använder så långa saxar är för att ju längre skär desto färre klipp, och färre klipp ger jämnare resultat.
LÄNKAR
Här kan du köpa klippmaskiner, skär och saxar:
Pälsvårdsproffsen Har väldigt mycket saker till pudlar
Petedge I USA, har mycket bra priser men tänk på att att om du vill köpa en klippmaskin så måste den gå på 220 volt som vi har i Sverige, så skriv det i sökmotorn på sidan så du får rätt annars funkar maskinen inte här.
Ställen att skicka skären till för slipning:
Harald Knecht Hit brukar jag skicka, rekommenderas! Mycket snabba och skären blir som nya.