Här får du veta vilka pälsvårdsredskap som är bra att ha för att du ska kunna sköta din pudel på bästa sätt.
Du behöver till att börja med en mjuk karda, till exempel Doggymans vita karda. Byt ut kardan när den börjar spreta, för då sliter den på pälsen och kan rivas.
En gles kam, så kallad pudelkam, använder du för att känna efter i pälsen så att det inte finns några tovor kvar.
En borste som också är mjuk, den ska INTE har kulor på piggarna, såna sliter bara i pälsen och kan luggas. Byt ut borsten när den börjar spreta.
Om din pudel har långt hår på huvudet kan det vara bra att sätta i en snodd. Köp latexsnoddar avsedda för hund (hästsnoddar är billigare men för hårda, de sliter på pälsen) eller frottésnoddar. Viktigt är att det inte finns någon metalldel på snodden, det sliter.
Latexsnoddarna klipper man alltid upp för att skona pälsen. Använd en liten sax, t.ex. nagelsax eller en särskild snoddsax
En klotång behöver du också, de finns i olika varianter och jag gillar den här som tillåter att man tar bort mm för mm tills man är nära pulpan. Det kan vara bra att ha någon form av blodstoppande medel ifall du råkar klippa i pulpan.
En bra klippmaskin är vettigt att satsa på om du vill sköta din pudel helt själv. Välj en som har utbytbara skär och som är kompatibel med Oster, Moser, Wahl och Andis för på det sättet kan du välja skär av vilket som av märkena. En maskin med två hastigheter behövs bara om man har en hund med väldigt tjock päls eller om den är mycket tovig när man rakar ner den, eller om det är en storpudel. Annars räcker det med en hastighet.
Ofta medföljer ett skär när man köper en klippmaskin, vanligtvis #10 som lämnar 1,6 mm.Det är lämpligt när man rakar nos och tassar på en pudel som inte är van vid att bli rakad /rakas sällan eller valpar.
De skär som kan behövas utöver detta är till exempel:
#15 som lämnar 0,8 mm om man har en hund som tål tajtare rakning
#30 som lämnar 0,5 mm som är lämpligt inför utställning
4 eller 4f som lämnar 9,5 mm, lämplig att klippa kroppen med till lamm- och nedklippning.
Skär märkta f klipper jämnare och lämnar mindre ränder i pälsen så de är bra när man vill ha ett snyggt resultat.
Sköt om din maskin enligt bruksanvisningen! Det finns reservdelar att skaffa och det finns serviceställen att skicka maskinen till.
Man behöver schampo och balsam också, köp produkter som är för hundar eftersom de har ett annat ph-värde än vad människor har. En s.k. Plutoduk är bra, den suger upp väldigt mycket vatten och underlättar för att få hunden torr efter badet. En liten manick som heter Hårfällan är fiffig, den fångar upp alla hårstrån så du slipper få stopp i avloppet.
En fön är bra att ha, för att få pälsen rak och torr. Köp en handfön som har minst 2000 w effekt så den blåser ordentligt, eller en rejäl avsedd för hundar, finns flertalet olika modeller bland annat slangfönar som blåser så hårt att vattnet slås ifrån pälsen, och golvfönar som är som traditionella fönar men är gjorda för att blåsa i timmar.
Jag har en Libertyfön som är en både en slangfön och vanlig golvfön, den är dessutom isärtagbar så den är lätt att plocka ihop om man är trångbodd.
Ett trimbord är bra att ha, det blir en bekväm arbetshöjd för dig och en bekant plats för hunden där den vet vad som ska hända. Jag har ett höj-och sänkbart trimbord.