Pälsvård

Pälsvårdsredskap - vilka behöver man?

2012-01-04 21:43 #0 av: Amandla

Här får du veta vilka pälsvårdsredskap som är bra att ha för att du ska kunna sköta din pudel på bästa sätt.

Du behöver till att börja med en mjuk karda, till exempel Doggymans vita karda. Byt ut kardan när den börjar spreta, för då sliter den på pälsen och kan rivas.

En gles kam, så kallad pudelkam, använder du för att känna efter i pälsen så att det inte finns några tovor kvar.

En borste som också är mjuk, den ska INTE har kulor på piggarna, såna sliter bara i pälsen och kan luggas. Byt ut borsten när den börjar spreta.

Om din pudel har långt hår på huvudet kan det vara bra att sätta i en snodd. Köp latexsnoddar avsedda för hund (hästsnoddar är billigare men för hårda, de sliter på pälsen) eller frottésnoddar. Viktigt är att det inte finns någon metalldel på snodden, det sliter.

Latexsnoddarna klipper man alltid upp för att skona pälsen. Använd en liten sax, t.ex. nagelsax eller en särskild snoddsax

En klotång behöver du också, de finns i olika varianter och jag gillar den här som tillåter att man tar bort mm för mm tills man är nära pulpan. Det kan vara bra att ha någon form av blodstoppande  medel ifall du råkar klippa i pulpan.

En bra klippmaskin är vettigt att satsa på om du vill sköta din pudel helt själv. Välj en som har utbytbara skär och som är kompatibel med Oster, Moser, Wahl  och Andis för på det sättet kan du välja skär av vilket som av märkena. En maskin med två hastigheter behövs bara om man har en hund med väldigt tjock päls eller om den är mycket tovig när man rakar ner den, eller om det är en storpudel. Annars räcker det med en hastighet.

Ofta medföljer ett skär när man köper en klippmaskin, vanligtvis #10 som lämnar 1,6 mm.Det är lämpligt när man rakar nos och tassar på en pudel som inte är van vid att bli rakad /rakas sällan eller valpar.

De skär som kan behövas utöver detta är till exempel:

#15 som lämnar 0,8 mm om man har en hund som tål tajtare rakning

#30 som lämnar 0,5 mm som är lämpligt inför utställning

4 eller 4f som lämnar 9,5 mm, lämplig att klippa kroppen med till lamm- och nedklippning.

Skär märkta f klipper jämnare och lämnar mindre ränder i pälsen så de är bra när man vill ha ett snyggt resultat.

Sköt om din maskin enligt bruksanvisningen! Det finns reservdelar att skaffa och det finns serviceställen att skicka maskinen till.

 

Man behöver schampo och balsam också, köp produkter som är för hundar eftersom de har ett annat ph-värde än vad människor har. En s.k. Plutoduk är bra, den suger upp väldigt mycket vatten och underlättar för att få hunden torr efter badet. En liten manick som heter Hårfällan är fiffig, den fångar upp alla hårstrån så du slipper få stopp i avloppet.

En fön är bra att ha, för att få pälsen rak och torr. Köp en handfön som har minst 2000 w effekt så den blåser ordentligt, eller en rejäl avsedd för hundar, finns flertalet olika modeller bland annat slangfönar som blåser så hårt att vattnet slås ifrån pälsen, och golvfönar som är som traditionella fönar men är gjorda för att blåsa i timmar.

Jag har en Libertyfön som är en både en slangfön och vanlig golvfön, den är dessutom isärtagbar så den är lätt att plocka ihop om man är trångbodd.

Ett trimbord är bra att ha, det blir en bekväm arbetshöjd för dig och en bekant plats för hunden där den vet vad  som ska hända. Jag har ett höj-och sänkbart trimbord.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-04 21:59 #1 av: [Forest]

Bra skriver o bra bilder till :) En fråga jag har en oster a5 samt olika skär, jag har letar lite smått efter en mindre behändig maskin som är lättare att ta under/mellan tassarna vilken kan du rekomendera att man tittar lite extra på ?

Ang fön kan jag rek att man´åker till Ullared G-kås jag köpte denna fön för 399 kr 2200w och den kan man ha olika värme samt endast kallblåst tycker den var bra. På min gammla fön var det en knapp man fick tycka in för just kallblåst o det var lite jobbigt när man skulle föna en pudel. Jag hänger min fön på en gammal golvlampfot o har båda händerna fria med borsta pälsen rak under tiden. Här är en länk till den fönen jag har http://www.whiteaway.se/product/philips-hp8182-00-hartork/?utm_source=kelkoose&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=Philips%20HP8182/00%20Hrtork 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-04 22:07 #2 av: Amandla

Jag har hört mycket gott om Moser Chro Mini, den är inte så billig men är väldigt behändig. Har provat den själv också när jag hjälpte en uppfödare att raka nos och tassar på de dvärgpudelvalpar hon hade då, så den funkar fint till smått och pillrigt. http://www.adellshundservice.e.se/maskiner.htm

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-04 22:23 #3 av: [Forest]

2, inte så farligt dyr ändå, bra maskiner kostar lite ;) en fråga till då provat denna var den skapligt tystlåten med Donna är larvig med tassarna jag tränar henne genom hålla en gammal vanlig sladlös-hårtrimmer mot tassar o lite över allt på henne just för träning.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-04 22:33 #4 av: Amandla

Ja den var hyfsat tyst och vibrerade inte heller mycket alls. Det reagerar ju många hundar på.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-04 23:08 #5 av: Wisby9211

Mycket bra skrivet! Bra information och lätt att läsa och förstå!

 

Anmäl
2012-01-05 09:35 #6 av: Ketang

Mycket bra skrivet! Du har fått med grunderna, men jag saknar info om olika saxar :-) Pudel klipper man ju 90% med enbart sax om man inte rakar ner sin hund.

Jag kan rekomendera Häromis Pudelsaxar. Tror jag köpte min för runt 300:- och har klippt många skitiga pudlar med den utan att den blivit dålig! Lätt att jobba med och verkligen värd sina pengar. Ska man bara klippa sin egen pudel till vardags är deras saxar kanon!

Anmäl
2012-01-05 09:44 #7 av: Ketang

Letade efter länk till Häromis sax, men ser nu att dom inte säljer den längre utan har bytt ut den mot en lite modernare ;-) Jag köpte min för ca 8år sen Skäms så det har ju hänt endel!

Anmäl
2012-01-05 09:44 #8 av: [Forest]

6 härligt att du tipsar om saxar :) billiga med.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-05 09:45 #9 av: [Forest]

7 attans svara innan du han ditt inlägg. skulle just söka efter en sax

det är inte dessa du menar?  http://www.haromi.se/palsvardsaxar-c-5_59.html 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-05 09:49 #10 av: [Forest]

finns bla Sax, Häromi 1516, 220 mm, Pudel för 399

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-05 09:53 #11 av: Ketang

Den saxen är nog någon form av uppföljare till den jag köpte för många år sen. Tyvärr kan jag ju inte säga om den nya är lika bra som den jag har :-/ Däremot kan jag verkligen rekomendera den här saxen som jag också haft i ett gäng år. Fast när jag köpte den kostade den runt 1500:-! Super bra sax! Fast min är högerhänt!

Anmäl
2012-01-05 09:58 #12 av: [Forest]

mjo de där var för vänsterhänt o de kanske rear ut dom pga det Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-05 10:01 #13 av: Ketang

Jag kollade runt lite och det verkar vara svårt att hitta högerhänta? Hm, konstigt! Ja ja, hittar man en är den väl värd sina pengar, för den är superbra! Men jag har för mig att grosisten bara säljer till dom som skickar saxarna på slipning till Japan. Man ska tydligen slipa dom på ett visst sätt och inte skicka dom till någon "vanlig" saxslipare i sverige. Men det kan ju som sagt ha hänt lite på den fronten också efter alla år.

Anmäl
2012-01-05 12:38 #14 av: Amandla

Jag tog inte upp saxar för jag tänkte mig artikeln som ett första steg mot att lära sig pälsvården. Saxen kommer lååååångt efter för väldigt många Flört

Jag har en rak Jaguar Satin 8,5" och en böjd Dreamcore Art 7,5". Jag har långa smala händer och fingrar, är svag i händer och armar och får lätt ont, så de saxar jag valt beror på detta.

Viktigt när man väljer sax är att man provar den innan man köper den, en del ställen har en tuss päls som man kan provklippa i, annars kan det vara smart att ta med sig en tuss själv.

Saxen ska ligga bra i handen, den får inte kännas tung eller obalanserad. Den ska alltså ha god balans. Fingrarna du använder är tumme och ringfinger. Jag gillar när saxen har lillfingerstöd, då får jag bättre styrsel på saxen.

Om fingeröglorna är för stora så finns det gummiringar att köpa, en del kan man sätta ihop med varandra, så har jag i min ena sax och det blev tre lager.

Alla måste hitta sin sax, det är ju bra om man börjar i de nedre prisklasserna eftersom man förmodligen vill byta upp sig ganska snart eller inte trivs med den sax man köpt. På de stora utställningarna finns ofta försäljare på plats från 4dogs, Häromi, Satchmo´s med flera, de har många olika saxar med sig och det händer att de har bra erbjudanden.

Det är förstås viktigt att sköta saxen också, man kan sätta en droppe olja vid skruven när man blåst/borstat bort alla klipphår, torka av lite lätt och förvara saxen gärna i ett fodral och lägg den så den inte kan ramla i golvet. För trillar den i golvet kan det bli jack som måste slipas bort.

Om du känner att saxen inte tar som den ska kan det bero just på ett jack, eller att ställskruven (som finns på många saxar) behöver justeras lite. Får du ingen bukt med det så skicka in saxen på slipning, då justeras den också.

Jag brukar skicka mina saxar och skär till http://www.harald-slipservice.se/index.html snabb service och bra priser, jag är helt nöjd med dem.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-07 21:13 #15 av: [Forest]

jag ser mer o mer även typ som olika storlekar man väljer pälslängden svårt o förklara o eftersom man inte får ta bilder från andra så hoppas jag ni ser denna länk http://www.tradera.com/moser-klippmaskin-trimmer-till-hund-katt-med-2-meter-sladd--auktion_340937_146279271  Jag har bara sett sånt på vanliga hårtrimmer, allså inte för djur.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-07 21:33 #16 av: Amandla

Du menar distanskammar. De i plast (finns som passar på de vanliga stora klippmaskinerna, olika märken) funkar utmärkt på människohår, men kan vara svåra att använda på pudelpäls, möjligen om pudeln har lite tunnare och helt rakfönad päls. Men jag hörde häromdagen att Wahls distanskammar av metall ska fungera utmärkt, har inte lyckats hitta dem i Sverige än... men här finns de http://www.petedge.com/product/Grooming/Clippers-Blades/Clipper-Blade-Accessories/Wahl-5-in-1-Stainless-Steel-Attachment-Combs/pc/190/c/330/sc/395/56194.uts

Petedge har ALLT!! Väldigt bra priser, suverän kundservice, enda minuset är att om man beställer ett större paket/eller till större värde så är det större risk att paketet fastnar i tullen och då åker man på skatten.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-07 22:12 #17 av: Ketang

Distanskammar lämnar ränder i pälsen och fastnar i minsta lilla tova. Jag gjorde en riktig miss med en sån en gång! Kammen fastnade och lossnade från skäret och skalar av pälsen ner till huden på 5cm! Allt gick så himla fort! Som tur var så va det min egen hund!

Jag rekommenderar aldrig distanskammar. Tycker inte dom är bra och lämnar inget bra resultat.

Anmäl
2012-01-07 23:43 #18 av: [Forest]

Det var lite som jag trodde att de skulle fastna bli tvärnit :D Eller ränder skapligt snyggt not Tungan ute Det var en person som sa att hon kunde klppa sin hund var annan ras o pälstyp i valpklippning tackvare dessa o jag kan inte påstå att det såg ut som vidare vacker valpklippning heller men men hon lär sig någ med tiden oxå Flört  Hon mena på att hon kunde klippa Donna men jag har redan en tid för henne, tror inte jag skulle lämna henne för klippning där. Flört 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-08 12:26 #19 av: Ketang

Distanskammar är om du frågar mig, till för hundägare som inte vill/kan lära sig klippa vettigt med sax. Att använda distanskammar är en dålig genväg som inte lär en något i längden, mer än att hunden inte blir snygg. Vill man få en snygg hund är det bara sax som gäller!

Anmäl
2012-01-08 13:11 #20 av: ms-mee

Jag klippte våran första kille med distanskammar. Men det var i början när vi precis skaffat honom och jag inte kunde ett skvatt. Och han skulle bara klippas ner.
Men jag kan inte annat än hålla med er. Pälsen fastnar, det blir fult och ojämnt. Nu inser jag ju att det är lika bra att sätta i saxen, hur det än går så växer det ut igen :)
Eller ja, om man inte ska ställa ut hunden vill säga :P

Anmäl
2012-01-08 13:14 #21 av: Amandla

Jag skulle inte heller välja att klippa med distanskam, skrev inte det i mitt förra inlägg eftersom jag uppfattade frågan som en undran ifall det finns distanskammar till klippmaskiner för hundar. Jag väljer saxen alla gånger. Undantaget när jag har en gammal klipphund som inte orkar stå hela klippningen igenom, då får han ligga ner och jag klipper så mycket som möjligt med maskinen.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-11 19:19 #22 av: Lyan

Var köper man sådana små latexsnoddar? Har bara hittat till häst här i krokarna

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-01-11 19:28 #23 av: Amandla

Om du tittar under Länkar högst upp i den svarta raden direkt under sajtens namn, så finns det länkar till Pälsvårdsproffsen, de har allt du behöver till pudel, snoddarna kan du köpa direkt från tillverkaren i USA finns också länk, Lainee ltd. Ungefär halva priset blir det, fast beställ inte för stort paket för då är det större risk att det fastnar i tullen Flört 2000 snoddar borde inte vara något problem.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-11 19:41 #24 av: Lyan

#23 Tack! 2000 snoddar lär vi inte ta slut på under hela hennes liv, går ca 1-4 i veckan :-P

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2012-01-11 19:55 #25 av: Amandla

Haha, då har du ett tag! Fast du kan ju gå ihop med någon annan förstås?

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-21 10:36 #26 av: [Forest]

Då sitter jag o spanar lite idag på just olika skär behöver mer skär :) Men vilka storlekar är det som behövs? Jag kommer börja klippa Donna mer själv dels för lära henne o sen träna själv :P Jag har bara 1 skär stl 10 har en oster a5 passar även andiskär till oster? tacksam för tips ;)  

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-21 11:09 #27 av: Ketang

#26 Det beror ju precis på vad du ska ha för frisyr och hur mycket du klipper med sax. Jag har ett 40 och ett 4F också och dom klarar jag mig jätte bra på. Har ett nos/tass skär också, det som är smalare, men det använder jag aldrig. Nos och tassar kör jag med 40skäret och kroppen kör jag med 4F eller 10ans om jag inte klippr med sax.

Anmäl
2012-01-21 13:14 #28 av: [Forest]

27 inte helnerrakad hund utan helheten är väl att de ska vara lite T60 frilla men kortare variant. Kommer bli en del med saxen :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-21 13:46 #29 av: Amandla

Du kan använda alla skär som är kompatibla med Oster, det brukar ofta stå på förpackningen. Gäller Andis, Geib Buttercut, Moser, Oster, Wahl.

Jag tror också att 4F passar fint, det lämnar 9,5mm päls kvar. Vill du ha längre päls kvar finns det Andis 3 3/4 och Oster 3F som lämnar 13mm. Andis 5/8HT lämnar 16mm, Andis 7/8HT lämnar 19mm. (Det är viktigt att beteckningarna är rätt på skäret, köper du ett skär som bara heter 7/8 eller 5/8 får du nos-och tasskär som är smalare framtill.)

Klipp med skäret på kroppen och med sax på ben, mössa/nacke, svans.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-21 16:44 #30 av: Ketang

#28 Är det en T60 du vill ha så hade ju jag rekomenderat att sax klippa allt utom nos, tassar, svansrot, magen och ev öronen om du vill ha dom rakade.

#29 Om man ska ha en T60 hur i hela världen klipper man kroppen med maskin då? På bilden har Elliot en lite hemma "anpassad" T60. Har svårt att tro att det skulle gå att använda maskin till att klippa en frisyr med så mycket päls så det blir snyggt. Men förklara gärna hur du tänker! :-)

Anmäl
2012-01-21 16:57 #31 av: Amandla

#30 Jag läste bara "inte helt nedklippt" Flört

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-01-21 17:06 #32 av: [Forest]

30 nja något kortare än den t60 Flört låt säga minimal kort T60 Skrattande Då jag tänkte att detta är det kortaste vardagsklippningen jag kan gå ner till, kortare än så vill jag inte ha Glad

Som Enja är här

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-21 20:06 #33 av: Ketang

Okej! 4F skulle nog passa att köra på bröstet på henne. Kanske fungerar med 10áns på ryggen? Ser ganska kort ut där. Sen vet du att det blir lite lite längre om du kör medhårs och lite kortare om du kör mothårs va?

Anmäl
2012-01-21 21:09 #34 av: [Forest]

33, oja det vet jag :) Men med 10an blir hon någ lite väl flintis funkar någ bättre på donna förvisso eftersom hon har mycket mycket mer oäls än Enja Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-01-27 17:03 #35 av: Amandla

Här kan man läsa på engelska om pälsvård, det står att det är för storpudel men i stort sett allt fungerar förstås på mindre pudlar också. http://www.ridgewoodpoodles.com/Grooming.htm Bland annat visas hur man klipper en lammfrisyr. Bra bilder!

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-10-26 21:12 #36 av: [Forest]

Petar till denna tråd o frågar er lite om detta med fön denna är det jag tänker på http://www.4dogs.se/fonar/vaggmonterad-fonblaster kan denna funka för föna våra små hundar, hur starka ska igentligen "blåsten" vara?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-10-27 00:03 #37 av: Amandla

Den har jag bara hört gott om, den är mycket prisvärd och de jag vet som har den (eller andra modeller av samma fabrikat) är väldigt nöjda. Det går att ändra blåshastigheten, så det ska allt fungera fint för småpudlar också.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-10-27 09:29 #38 av: [Forest]

37 tack, funderar starkt på köpa den :) Den var billig o måste gå betydligt fortare än att föna som jag gör nu :D Den står nu först på min önskelista på julklapp min man tycker jag önskar mig trista saker eftersom de är mer till hundarna. Men en fön som denna tror jag inte hundarna hade önskat sig iaf Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-10-27 12:59 #39 av: Amandla

Haha, mina hundar gillar fönen bättre nu! Förut var de tvungna att ligga stilla på sidan när jag borstade och fönade samtidigt, nu kan de stå, sitta, ligga vilket som passar, när jag slangfönar dem. Det är så skönt att slippa borsta under tiden! På vissa av klipphundarna får jag till och med blåsa huvud och öron med slangen! Mycket tacksamt då det är de griniga typerna som jag helst slipper pressa för mycket, så länge de känner sig fria är de lugna.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-10-27 20:25 #40 av: [Forest]

39 nja inte mina direkt de suckar o vet mycket väl att jag ska föna, och det tar sin lilla tid med ligga ner o sen karda o föna :-/ Så en smidigare o starkare fön underlättar, slippa karda o hålla i fönen :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-02-26 17:48 #41 av: Zelda12

Vad använder ni för borstar till era pudlar? Jag har en valp klippt i valpklippning nu, hon har alltså inte börjat tova än. Bor inne i stan i södra Sverige och just nu är det väldigt smutsigt ute med grus och sand och typ avgaser som fastnar i pälsen, plus lite torrt gräs och löv och sånt kul:) Det känns som att kardan och kammen sliter för mycket på pälsen, skulle vilja ha nån bra borste att använda dagligen för att få bort det värsta mellan baden.
Vad rekommenderar ni?

Mvh Amanda

Anmäl
2013-02-26 17:52 #42 av: Amandla

Jag har en Madanborste, klicka på bilden så kommer du till en sida där den säljs.


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-02-27 20:23 #43 av: Zelda12

#42
Tack, en sån ska jag införskaffa! Funderar också på en typ människoborste av naturborst, typ tagel eller vildsvin, lite mjukare, en sån borde väl funka till att borsta ur damm och sand? Och sen den andra borsten och kam och karda till utredning?

Anmäl
2013-02-27 21:03 #44 av: Amandla

Njae, den typen av borste som du beskriver lär inte funka särskilt bra i pudelpäls. Om mina hundar blivit smutsiga så sköljer jag av benen på dem för att få bort det värsta, sen får de självtorka och då ramlar resten av smutsen av, särskilt om jag kardar också. Det mesta i alla fall, lite sand i sängen blir det ju Blinkar

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-02-28 09:20 #45 av: Ketang

Jag använder bara karda och kam. Tycker inte att jag har någon nytta av en massa olika. :-)

Anmäl
2013-02-28 09:33 #46 av: [Forest]

Jag har två borstar med stålpiggar en dogman och en finare KW, andvänds dom ganska så sällan. Här är det kardor och kam som andvänds Skämtar

Vet att detta togs upp men många missar det köp ingen borste eller karda med plastkulor på piggarna, sliter på pälsen och kardan går inte ner lika bra i pälsen.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-02-28 10:10 #47 av: Amandla

Jag har ju Pixie i utställningspäls, därför använder jag borsten, på kortklippta Albin är det kardan som gäller. Pixies päls är fjösig och inte särskilt tjock så jag är väldigt rädd om de strån som finns. Jag märker stor skillnad på den till det bättre sedan jag slutade använda kardan så mycket och gick över på borste i huvudsak, och det är bara en bråkdel strån som lossnar mot tidigare (det syns ju tydligt i kardan, för jag använder den litegrann). 

Först duschar jag på lite borstsprej (jag brukar blanda lite av balsamet med vatten i en duschflaska) sen borstar jag, om det är tovor som inte borsten löser upp tar jag kardan och pillar loss strå för strå, sedan drar jag igenom kammen i flera olika riktningar för att vara säker på att det inte är några tovor kvar, sedan tar jag några mjuka tag med kardan för att få bort lösa strån. I manen gör jag först en bena med en strumpsticka och går igenom pälsen, sen gör jag nästa bena med några cm mellanrum osv. mellan. 

Har ni tänkt på att man kan höra om pälsen är utredd? Det är om borsten/kardan glider igenom pälsen ljudlöst, frasar det om än aldrig så lite så behöver man borsta mer Blinkar

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-02-28 17:43 #48 av: Zelda12

Tack för tipsen! Min tjej har också rätt mkt päls nu och tanken är att ha henne pälsad så jag vill använda nåt som inte sliter (hon har också väldigt fjunig och mjuk päls men det är ju valppäls än). Ska testa en sån borste som Amandla visade. Sen testade jag faktiskt att använda en pannborste till häst som är gjord av tagel, den funkade väldigt bra att få bort den värsta sanden på tassar & ben på. Men den tar ju bara på ytan.

Amanda

Anmäl
2013-03-14 18:01 #49 av: Zelda12

#2 Är det denna moser chromini du menar? http://www.baressoshop.se/products/Moser-ChroMini-1591-laddningsst%E4ll-1591B.html?ref=prisjakt
I så fall var ju detta ett väldigt bra pris! Jag är ute efter en liten maskin att raka nos och tassar med och har även tittat på några av andis mindre maskiner, typ D4D. Har en Wahl pocket pro nu men det blir ju lite kort i ansiktet med den tycker jag.

Mvh Amanda

Anmäl
2013-03-14 18:48 #50 av: Amandla

Ja det är den, fast just det du köper där är bara laddningsstället. Det står så i produktbeskrivningen: laddningsställ passar Moser ChroMini 1591 (B) Annars kostar den runt tusenlappen (maskin + laddare). 


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-03-14 19:21 #51 av: Zelda12

Haha ojdå, ja så går det när man läser slarvigt:)

Anmäl
2015-05-18 08:52 #52 av: poodlelicious

Det står att man inte behöver 2 hastigheter på klippmaskinen om man inte har storpudel eller om hunden har väldigt tjock päls. Är det sant? Jag utgick ifrån att två hastigheter är standard. Men för mig som ska ha mellanpudel borde det alltså räcka med en hastighet?

Anmäl
2015-05-18 11:57 #53 av: Amandla

#52 Det beror på hurdan päls din hund har, men du bör klara dig med en hastighet. En fördel med en sån maskin är att skären inte blir lika varma fullt så fort, när man kör på högsta hastigheten på en 2-speed blir de kvickt heta.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2015-05-18 13:17 #54 av: poodlelicious

#53 Men de blir inte varma om man kör på lägsta hastigheten på de som har två?

Anmäl
2015-05-18 14:10 #55 av: Amandla

#54 Det tar längre tid. Se till att ha rena och nyoljade skär, och öva upp dig så att du "har maskinen i pälsen" så mycket som möjligt. När maskinen går i luften så blir skären heta väldigt snabbt.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2018-02-21 12:31 #56 av: Simula

Fön till valp? Vi hämtar vår mellanpudelvalp på tisdag och tänkte köpa det sista innan hon kommer. Många säljer fön strax under 2000 w. Jag hittade en Andis 1875 w på lyckliga fåret. Blir den för svag? Nästa fråga gäller slangfön och blaster- är det samma sak? Blaster antar jag att jag får vänta med tills hon blir äldre men jag skulle vilja veta skillnade och vad ni rekommenderar. Torkning av hunden är nästa fråga. Vanlig handduk, plutoduk eller mikrohandduk?

Anmäl
2018-02-21 12:52 #57 av: Amandla

Jag skulle rekommendera en blaster direkt. Skillnaden är att en blaster blåser starkt och slår vattnet ur pälsen som samtidigt blir rak, du behöver bara hålla i slangen. Med en fön måste du borsta samtidigt, och en mellanpudel har en hel del päls även om den är hyfsat kortklippt. 

Om man tar av det lilla munstycket på slangen och använder lägsta hastigheten på blåset - och ingen värme, luften blir varm ändå av motorns värme, så funkar det fint att blåsa en valp med, fast man får ju tänka på hur man riktar blåset förstås, aldrig direkt mot ansiktet.

Jag har numera en sån här fast med stativ och rörmunstycke (finns också på sidan)

https://www.4dogs.se/bad-palsvard/hundfonar/bords-vaggfonar/bordvaggfon-blaster

Vet att VidaXL ibland har en liknande som kostar runt tusenlappen.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2018-02-22 23:39 #58 av: Simula

Tack då ska jag titta på en sådan! Någon som har erfarenhet av VidalXL? Jag hittade ingen info om decibel på den.

Anmäl
2018-03-08 23:57 #59 av: Ikigai

Vad menas med

"Latexsnoddarna klipper man alltid upp för att skona pälsen. Använd en liten sax, t.ex. nagelsax eller en särskild snoddsax" ?

Anmäl
2018-03-09 08:27 #60 av: Amandla

#59 Att man inte drar loss eller försöker dra loss snoddarna, risken är stor att det fastnat strån,  det skadar pälsen och man är rädd om vartenda hårstrå när det handlar om utställningspäls. Istället använder man en sax och klipper upp snodden och därefter försiktigt pillar och lirkar bort snoddarna. En s.k. snoddsax är i storlek som en nagelsax, många tycker den är bra men jag ser inte vitsen med den utan har köpt en vanlig nagelsax för bebis istället, den har runda toppar vilket är bra så man inte kan råka sticka hunden med den. Fast det går förstås bra med ungefär vilken sax som helst.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.