Annons:
Etikettallmänt
Läst 2914 ggr
Estelle13
5/5/17, 4:49 PM

pudeldjuren ökar i värde

Någon mer som lagt märke till att priset på storpudlarna ökar? För 4 och 3 år sedan när jag köpte mina pudlar verkade priset ofta ligga på en 13-14.000:- medan i dag verkar normalpriset ligga mellan 15-16.000 och ibland ännu högre trots att föräldradjuren inte har några särskilda utmärkelser. Skulle bli förvånad och undra vad som var fel om jag skulle se valpar som säljs för 13-14.000 idag just för att det är ytterst ovanligt. Båda mina uppfödare säljer sina valpar för ett högre pris idag än vad de gjorde när jag köpte valp av dem. självklart gäller detta inte bara storpudlar utan nästan alla raser. Är inget jag ser som negativt utan blev bara att tänka på det.

Annons:
Amandla
5/5/17, 4:53 PM
#1

Priserna ökar på de mindre storlekarna också. För inte värst många år sen var storpudelvalpar billigare än valpar av mindre variant.

Vad menar du med "pudeldjur"? 🤔


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Amandla
5/5/17, 4:56 PM
#2

Å andra sidan, oreggade valpar (som ju räknas som blandras) kostar ofta nästan lika mycket - eller till och med mer, jag begriper inte varför folk väljer att köpa såna 😕


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
färgfest
5/5/17, 5:32 PM
#3

Ja, jag märker också det. Kanske mer efterfrågan efter pudlar? Men som du sa så kostar många raser 15 000 + nu för tiden. Jag har väntat flera år för en bra tid för att skaffa min första pudel och har kollat på uppfödare etc. och sett att innan så var det som du sa, 13 000 - 14 000. Men nu ser jag 16 000 kr per valp oftast. Kanske bra för att folk ska vara seriös när dem köper? Däremot så kanske fler vänder sig till oreggad eller blocket valpar för att det kostar helt enkelt för mycket för renrasiga.

Estelle13
5/5/17, 5:55 PM
#4

#1 Ja små pudlar brukar kosta mer även idag, bortåt en 18.000 är inte ovanligt att se. Nej jag fattar inte heller hur man vill köpa en blandis/oreggad hund för lika mkt pengar som en renrasig kostar. Man får ju så mkt mer på köpet vid köp av en renrasig hund och mkt fler tillgångar. Haha jag kallar alltid mina pudlar för pudeldjur, var min pappa som började med ordet pudeldjur. #3 Ja på sätt och vis är det bra att våra djur ökar i värde givetvis, nackdelen kanske blir som du säger att man hellre väljer oreggat även om det för mig är ganska svårt att förstå. Jag köper hellre en hund för 20.000:- med bra stam, reggad, mentaltestade föräldrar och som kan ställas ut eller användas i avel än en billigare oreggad pudel. Oregistrerade hundar tycker jag inte har något att göra i aveln överhuvudtaget. Jag tycker för övrigt att många uppfödare är väldigt noggranna, strikta och seriösa när det kommer till aveln inom pudelvärlden, är alltid någon som ifrågasätter annonser där man säljer valpar som inte är reggade i skk vilket jag tycker är bra för det får säkert fler att tänka till innan man börjar med köks avel.

färgfest
5/5/17, 6:09 PM
#5

#4 Det är kanske just för att de flesta vill bara ha en sällskapshund som gör att de kan tänka sig köpa från oseriösa "uppfödare". Hunden jag köper nu kommer inte vara till utställning, bara sports och sällskap men ändå betalar jag gärna summan för honom och han är registrerad i SKK. Detta för att jag vill ju ha en pudel som har bra höfter, ögon, och för att undvika mentala problem som osäkerhet. Fattar inte riktigt hur man kan bara köpa en valp från hundar som inte är hälsotestad.

Cert
5/8/17, 7:56 AM
#6

Jag skulle även gissa på att omkostnader för uppfödarna har ökat iom utökade hälsotester, högre startavgifter samt ökade kostnader för hundar generellt. Jag skulle vilja påstå att det är dyrare att äga hund idag än för 15 år sedan.

Annons:
[Forest]
5/8/17, 10:12 AM
#7

Jag har sett vissa som vill ha 18 tkr för röda toy o dvärg.  Och jag har även sett stora för 16 tkr men jag tycker många håller sig kring 14-15 tkr oavsett storlek.  Att små kostar lite mer kan jag ta mindre kull, kanske har uppfödaren lagt ut en del på hitta just den hanen.  Jag förstår att dom ökar i värdet många raser har det lags på högre priser på  så tycker att man bör tänka på vad andra raser kostar i grupp 9 :) 

Som nämns så funderar jag på detta med oreg/blandras även här ser jag att folk vill ha 12 tkr för renrasiga pudlar som är reg på jordbruksverket jag tror många köper dessa och tror att det är minst lika fina. Det handlar inte om det anser jag, utan att man vet att man köper en valp vars föräldrar har genom gått hälsotester i flera generationer då man har större chans att få en hund som är friskare även i hög ålder.  

Jag tycker annars det är bra att blandrashundar ökat i värde för kanske fler verkligen funderar över sina hundköp.

Fransu
5/8/17, 2:54 PM
#8

Nja, jag vet inte om det är så bra med att blandrasuppfödare får mer betalt för sina hundar, det gör ju att alla "backyard-breeders" kan fortsätta med sina valpfabriker. Har svårt att se något positivt i det faktiskt.

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Estelle13
5/8/17, 7:45 PM
#9

Jo det är dyrare att äga hund i dag än vad det var för 15 år sedan men priserna har även ökat en del nu om man jämför hur det såg ut för 3-4 år sedan.

Men såklart är det mkt som spelar in när det gäller vilket pris man tar för valparna, både meriter, hälsotester spelar in men även hur pass mkt besläktade avelsdjuren är med varandra och vilken färg de har.

Man kan ta och titta på exempelvis en kombination mellan två föräldradjur, vi säger en svart mamma och en grå pappa ger ju oftast mörkgråa avkommor, dessa avkommor gör sig sällan bra i utställningsringarna, finns såklart undantag, men man brukar klassa dem som svårare att kunna bedöma. En sådan kombination som ger blå valpar kostar minst lika mkt som vilken annan färg som helst och ibland mer.

När jag pratade med Kristina som är specialist på pudeln och dess färger så sa hon att en blå kombination  helst inte ska användas i avel av någon som inte vet vad den håller på med, ett alternativ var att man som uppfödare satte avelsförbud på dessa valpar eftersom att färgen blir förödande om man blandar in en hund med blekande anlag i en svart avel.

Tycker mig se otroligt många kombinationer med svart och grå, men å andra sidan är detta inte ett dugg konstigt då det verkligen är brist på att hitta en grå hane som inte är besläktad med ens tik som också har denna gen.

Amandla
5/8/17, 10:14 PM
#10

#9 Precis, att man gör en sån kombination beror ju på att man vill få in nytt blod i den grå aveln, den kräver eftertanke och planering. Inte konstigt att valparna blir dyrare, för uppfödarna kan ofta åka långt (läs över halva jordklotet… ) för rätt hanhund till deras tik. Fast jag tror det är vanligare bland storpudlarna, med de mindre verkar många fortfarande fast i att man ska avla grå + grå, eller möjligen med vit.


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
GunSil
6/14/17, 5:46 PM
#11

Hälsotester, Försäkringspremier, veterinär kostnader, anmälningsavgifter till tävlingar ( för att meritera ) har stigit i pris ganska rejält de senaste åren, samt att efterfrågan på pudel är nog större än tillgången under 2016 -2017, i vissa kullar föds det kanske bara 1-2 valpar, har man sedan en betrodd kombination, kan man ta ett högre pris. När sedan oseriösa uppfödare lägger sig på samma prisnivå som renrasiga hade för några år sedan, gäller det att markera skillnaden.

Tjingeling/ GunSil & Fyrbeningarna

www.gunsil.se

wesdi
7/4/17, 9:31 AM
#12

Säkerligen utbud och efterfrågan. Så länge det finns valpköpare som betalar.

Jag kan tycka att valppriser på sällskapsraser är rätt galna. Galna med tanke på att det inte dräller av föräldradjur som är meriterade i så mycket mer än utställning. De är ofta dyrare än jakthundsraser där föräldradjur är meriterade i sin jaktstil, utställning  och jagar.

Å andra sidan säljs oftast inte jakthundar till "vem som helst" utan det brukar vara lite mer krav… intresserad av jakt, jagar, tänkt jaga med hund mm.  så jag vet inte om det kan vara avgörande för något lägre pris… å andra sidan igen så kan man få köa länge, leta länge beroende på vilken ras och från vilken/vilka uppfödare man vill köpa från.

Senaste tillskottet hemma, en Wachtelvalp på 13 veckor, kostade 14 000 kr när jag köpte honom som 8 v valp.  Föräldradjur utställda, jaktprovsmeriterade och används i praktisk jakt.

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

Estelle13
7/5/17, 3:42 PM
#13

#12 Ja när det kommer till pudeln verkar det många gånger vara utställningsmeriter som väger tyngst, man ser föräldradjur med hur mkt champion titlar som helst men ett bph eller MH verkar inte lika intressant för en del uppfödare att göra. Har alltid undrat varför, döljer man något? Kanske hunden inte är lika bra mentalt som den är på utsidan.

Annons:
färgfest
7/5/17, 5:08 PM
#14

Jag ställde frågan till en uppfödare då jag var också nyfiken varför vissa inte gör det. Hon sa att hon tror att det finns mycket fusk. Hundarna har träffat människorna innan och sen sa hon att BPH säger inget hon inte redan vet. Jag tyckte detta var lite löjligt, då alla har lite bias när det kommer till något nära en.

Amandla
7/5/17, 8:11 PM
#15

#14 Jag känner väl igen det du skriver "BPH säger inget hon inte redan vet". Den attityden är _väldigt_ vanlig. Detsamma gäller MH förstås. Kan vara så enkelt som att man med sällskapsraserna iinte är vana vid sånt, det har inte funnits samma behov som för de som har bruksraser där det är ett måste att gå MH för att få avla. Tror inte det handlar så mycket om att dölja, inte för de som är seriösa och vill sin ras bästa.


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Estelle13
7/5/17, 8:21 PM
#16

Alla är vi olika har man en fin meriterad tik så visst vill man ha en mentalbeskrivning också innan man avlar, ger ju bara plus poäng till en själv. Skulle jag få för mig att vilja avla på Estelle så kommer både mentalbeskrivning och ögonlysning göras innan. Sen är det ju en helt annan sak vad man själv vet om sin hund, valpköpare däremot har ingen aning om vilka egenskaper föräldrarna har och vad valpen man köper nedärver utan någon beskrivning av mentaliteten på föräldra djuren.

Amandla
7/5/17, 9:40 PM
#17

#16 Jo, men nu är ju du (och även jag, även om jag är äldre än dig) av en lite nyare generation pudelägare/uppfödare. Många som varit med lite längre menar att de själva vet vad de har för hundar, men finns det inte på papper så är det ju svårt för de som kommer efter att veta. Detsamma gäller för patellaundersökning på de mindre pudlarna, där är det också många som minsann vet vad de har för det känner de själva, och bryr sig inte om att få några officiella resultat på hunddata/avelsdata…


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Estelle13
7/5/17, 10:47 PM
#18

#17 Ja jisses man slutar aldrig att förvånas över vad det finns för folk med i hundaveln, finns ju de som inte ens ställer ut en gång för att få en exteriör bedömning utan nöjer sig med en HD röntgen sen avlar man på som en tok nästan för avlandes skull. Jag själv har ganska svårt att greppa det här med uppfödning, att man var och varannat år har valpkullar, tror inte det skulle vara riktigt min grej utan skulle jag ta valpar nån gång så är största syftet att jag vill behålla en fin valp själv, har egentligen noll intresse av att avla och sälja valpar titt som tätt, ser det mer som jobbig än roligt. Men det är ju tur att det finns uppfödare som brinner för att föda upp generationer i åratal.

wesdi
7/7/17, 9:00 AM
#19

#14 😉Jag har under åren också fått liknande svar så… jag ställde då och då en motfråga: - utställning! Du (uppfödaren) vet ju ändå hur din hund är exteriört…x antal domare har redan konstaterat det och ändå måste du ha fler domares synpunkt?????

Ooopsss… det var en väldigt konstig fråga från mig! För utställning…. är ju något helt annat!

Under en tid tror jag faktiskt det fanns uppfödare som inte ville ha MH-beskrivning på sina avelsdjur.  enligt mig förekom det en del ljudrädsla/skottberördhet hos vissa pudlar… som man då inte ville få in i ett protokoll (fråga mig inte varför).

Samt.. MH-beskrivning (BPH fanns inte under aktuell tid jag pratar om) var nog lite främmande i sällskapshundskretsar.  Sant var även att det kunde vara svårt att komma med på ett MH om man inte ordnade ett själv så att säga.

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

Upp till toppen
Annons: