Annons:
Etiketterartiklarolycksförebyggande
Läst 6008 ggr
Wisby9211
2011-12-20 23:14

Varning för fyrverkerier!

Många pudlar är rädda för fyrverkerier och här får ni några tips och råd om hur ni kan göra för att undvika att just eran pudel får en chock på nyår!

På grund av skjutandet med fyrverkerier kommer mängder av hundar att chockas och en del dö av sviterna efter det traumatiska upplevelserna. Se till att det inte blir din hund som råkar så illa ut.

En chock är en plötslig och total överbelastning av en individs nervsystem och sätter sina spår för all framtid genom fysiologiska och psykologiska förändringar. Fyrverkerier är skrämmande inte bara genom sina starka ljud, utan också för att ljusfenomenen breder ut sig ovanför hunden, något som i sig är tillräckligt ångestväckande.

Det finns mycket du kan göra

Kanske har just din hund klarat sig – så här långt – men den hund finns inte som är så stabil att den inte kan bli chockad. Så tänk på följande råd.

  • Ta inte med din hund till ställen där man skjuter fyrverkerier.

  • Tala med barnen runt dig och be grannar att hålla koll på sina barn. Det är till exempel förbjudet att bränna av de så kallade smällare. Be grannarna att inte sätta igång med fyrverkerier före klockan 21.00, utan helst senare, på nyårsafton

  • Är hunden mycket rädd, åt som du kan dit där det inte är så ljudligt när det är dags för fyrverkeri eller inackordera hunden på ett lugnt ställe.

  • Träna hunden genom att ”vaccinera” den mot de skarpa ljudfenomenen. Det finns en CD med åska, skott och fyrverkerier som ger dokumenterad effekt i det flesta fall. Du kan också gå ”Pang-och-lek”-kurs (De finns för närvarande bara i Stockholm men kommer på fler platser.)

  • Vänj hunden vid att ha fetvadd i öronen. Börja i god tid med att stoppa in lite vadd i hunden öron för några sekunder, medan du berömmer och ger en godbit. Upprepa flera gånger, lite längre tid för varje gång. Under det värsta smällandet kan sedan oljudet dämpas av detta hörselskydd. Även speciella hörselkåpor för hundar har visat sig fungera bra.

  • Ge hunden ett lätt lugnade örtmedel med start dagen innan det börjar smälla. Upprepa dosen efter fyra, fem timmar. Det vanligaste medlet är baserat på vänderot (Valerina Officinalis). Det lär vara helt ofarligt och fritt från biverkningar i rimliga doser. Finns receptfritt på apoteket eller i hälsokostaffärer. Dosering är cirka en tablett per 6 kg kroppsvikt, upp till 8 tabletter, som är maxdosen. Fortsätt till smällandet helt har upphört.

  • En ”doftdosa”, DAP-apparat, kan du köpa hos veterinären. Den avger ett så kallat fenomen (lukthormon) som är lugnande. Du sätter bara in det i ett eluttag i väggen.

  • Är hunden mycket rädd och får panikångest bör du tala med din veterinär om ett receptbelagt lugnande medel.

Hur gör du med din hund på nyår?

**
**

AV: Sajtvärd Madeleine

Källa: Stora boken om hundens hälsa / 2010

Madeleine - Medarbetare för Pudel.ifokus!

Annons:
Hiro
2012-01-27 23:22
#1

Nobsen här hemma är helt oberörd hon brukar sitta (i koppel så hon inte kommer och vill vara med då man ska tända på) och kika då vi smäller men långt i från så hennes öron inte *pajar* ^^
Hon har alldrig reagerat på starka ljus eller höga ljud :p

Wisby9211
2012-01-28 10:25
#2

vad härligt att hon klarar av det, Min kan bli lite harig men han klarar det. Vi hade en hund förut hon gömde sig under badkaret hela nyår !

Madeleine - Medarbetare för Pudel.ifokus!

Hiro
2012-01-28 12:16
#3

#2 Ja det är jätte bra :p

Stackars eran förra hund :o

Upp till toppen
Annons: